Lütfen bekleyin..



Batman Üniversitesi’nde bilişim kongresi başladı

17 Şubat 2022, 14:44 - Okunma: 13524

Dijital Dönüşüm ve Siber Güvenlik ana temasıyla Türkiye'nin en büyük bilişim festivali, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

17-19 Şubat tarihleri arasında yapılacak olan festival alanında uzman katılımcıları bir araya getirmeyi hedefliyor.

Uluslararası Bilişim Kongresi 2022 yerli ve yabancı bilim insanlarını bir araya getiren Batman Üniversitesi; bilişim çalıştayı, konferanslar, paneller, workshoplar, akademik bildiri kabulleri ile festival hazırlıklarını tamamlayarak başladı.

Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsünde başlayan Uluslararası Bilişim Fuarında Batman Valisi ve Belediye Başkan vekili Hulusi Şahin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, yerli ve yabancı bilim insanları bir araya geldi.

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans solgununda üç gün sürecek olan festival açılışında bir konuşma yapan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, üniversitelerin evrensel bilgi üreten yerler olduğunu söyledi.

Üniversitelerin bulundukları şehirlerin kalkınmasına ve gelişmesine çok faydasının olduğunu ifade eden Şahin, "Üniversitelerin yerel katkıları vardır ama esas itibariyle üniversiteler evrensel bilgi üretirler. Bu yüzden isimleri evren kenttir ve evrensel bilgiyle bizleri buluştururlardır. Bu bilişim günlerinde üniversitemizin  bizlere çok ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. Çünkü bilişim son 40-50 yıl içerisinde dünyayı tamamen değiştirdi. Hatta ateşin ve tekerleğin bulunması ya da tarımın bulunmasıyla anca karşılaştırabiliyorum internetin ve bilişimin bulunmasını. Nasıl tarım insanoğlunu avcı ve toplayıcı yapıdan, dolayısıyla henüz devlet ve  şehir kurma gelişmişliğini gösterememe döneminden bir anda tarım toplumu oluşturarak artık devletler kurma, sanat yapma, medeniyet oluşturma zemini getirdiyse ki o bu topraklarda olmuştur.” dedi.

“Bilişimi bu topraklarda konuşmak bence çok anlamlıdır”

Şahin, “İnsanın en büyük sıçramalarından birisi olan tarımın icat edildiği topraklarda yaşıyoruz. Yine insanoğlunun en son büyük adımı dev sıçraması olan bilişimi de yine bu topraklarda konuşmak bence çok anlamlıdır. Nasıl tarım insanoğluna büyük sıçrama sağladıysa internetin keşfi de devasa bir atılım sağlamıştır ve bunu çok hızlı yapmıştır. 50 yaş üstü jenerasyon olarak televizyonun olmadığı bir dünyaya gençliğimizi yaşadık. Sadece radyonun olduğu ve elektriğin ise çok sınırlı olduğu bir dünyaya doğduk ve 50 sene içerisinde sanal evrenler ve buluşların konuşuluyor ve buluşların inanılmaz bir hızda geliştiğini görüyoruz.”

“Hızla gelişen internet ve dijital dünya denetimsiz bir evren üretti”

Bilimin inanılmaz bir sürate ilerlediğini ve insanoğlu bu tür sıçramaları bir kaç bin yılda yapıyorken şu anda ise on yılda bir yaşandığını belirten Şahin, konuşmasının sonunda şunları söyledi.

Şahin, “Bilişimin sağlamış olduğu  bu büyük fırsatlar beraberinde devasa problemleri ve riskleri de getirdi. Çünkü internet ve dijital dünya denetimsiz bir evren üretti. Aslında bu sanal evrende de anarşi ve kaos var. Kural yok. Bu kuralın olmaması fırsatlarla beraber tehditleri de beraberinde getiriyor. Bu da hiç duymadığımız, bugüne kadar varlığından bile haberdar olmadığımız suç türleri ile bizleri karşı karşıya getirdi. Bunların hepsini biliyorsunuz. Bilgi güvenliği gibi yeni bir kavramla tanıştık. Eskiden bilgiye ulaşmak çok zor bir iştir. Şimdi ise bilgiye ulaşmak kolay ama sağlıklı bilgiye ulaşmak zor ve bilginin güvenliği ve kontrolünü sağlamak çok daha zor olmuş durumda. Bununla ilgili yeni kavramları Batman Üniversitesi'nin ev sahipliğinde konuşacaksınız.” diye konuştu.

“15 aday firma Batman Üniversitesi TEKNOKENTE müracaat etti”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yaptıkları çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda Batman Üniversite içerisinde yapılan Teknokentin bina inşaatının bir sene içerisinde  yüzde 85'e ulaştığını söyleyen Demir, "Bu oran peyzaj haricindeki idari binanın yaklaşık yüzde 92'sinin tamamlanmasına tekabül ediyor. Teknokent ile ilgili olarak yapıyor olduğumuz çalışmalarda henüz binası bitmemiş olmasına rağmen 15 tane aday firma Batman Üniversitesi teknokente müracaat etmiştir. Keza bu çerçevede binanın tamamlanması için Bakanlığımız tarafından 4 milyon liralık ekstra bir bütçe hazırlanmıştır ve Teknokentin istifadesine sunulmuştur. " dedi. (İLKHA)









  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
BİLİM-TEKNOLOJİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi, Türkiye’nin siber güvenlik altyapısını güçlendirmek am..
Batman Üniversitesi ve Necat Nasıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı öncülüğünde &..
Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yer alan ve heyecanla beklenen ..
THE (Times Education Higher) tarafından üniversitelerin Sürdürülebilir Kalk..
Batman Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ortaklığında ..
Çin merkezli yüksek teknoloji ürünleri üreten Yimu Technology’nin küresel m..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=