Üreticiler yumurta fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt, buğday ve artan maliyetlerden kaynaklandığını söyledi.
Yaklaşık bir senedir yumurtaya yapılan zam yaklaşık yüzde 150’yi buldu. Yumurtada yaşan artış yüzünden halk yumurta alamamaktan, Batmanlı yumurta satıcıları ise yüksek fiyat yüzünden ürün satamamaktan şikâyet etti.
Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan 30'lu yumurta kolisine son bir yılda neredeyse yüzde 150’li artış yaşanırken son bir ayda içerisinde ise yüzde 40 civarında zam geldi.
Yumurta toptancıları, kış ayları döneminde yumurta üretimi artmasına rağmen fiyatın yüksek olması kabul edilemez olduğunu hükümetin bir an önce bir çözüm bulmasını istediler.
Vatandaşların eskiye nazaran daha az yumurta tüketmeye başladığını belirten sektör temsilcileri, bu durumun herkesi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
“Maliyetler düşürülmezse yumurta fiyatları düşmez”
Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı yumurta fiyatlarının yükseldiğini belirten yumurta satıcısı Halil İbrahim Atsan, “Yumurta fiyatları eskisi gidi değil artık. Şu anda mazot, buğday ve diğer giderler yüksel olduğu için yumurtanın kolisi 35-40 liradan aşağıya düşmez. Yumurta mutfakların temel besin maddesi olduğu için evlerden eksik olmaması da gerekiyor. Yumurta satıcıları olarak bizde fiyatların düşmesini istiyoruz ama bu da çiftliklerden başlaması gerekiyor ama onlarda fiyatı indiremez çünkü maliyetleri çok yüksek durumda. üretici buğdayın kilosunu 5 liradan alıyor bu da maliyetleri yükseltiyor.” şeklinde konuştu.
“Buğday ve akaryakıt fiyatları düşerse yumurta fiyatları da düşer”
Yükselen fiyatlar yüzünden eskisi gibi satış yapamadıklarını belirten Atsan, “Çoğu müşterimiz fiyatı sorup geri çekiliyor. Çünkü fiyat yüksek olduğu için alamıyorlar. Halkın alım gücü düştüğü içim yumurta almaya gücü yetmiyor bunundan dolayı bayağı müşteri kaybımız var. Daha önce kolisi 30 lirayken vatandaş alıyordu. Yumurta fiyatının düşmesi için öncelikle buğday ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi lazım. Bunlar düşerse yumurta fiyatı da düşecektir.” ifadelerini kullandı.
“Yumurta fiyatları ateş pahası oldu”
Artan yumurta fiyatlarının 25 liraya düşmesi gerektiğini ifade eden Ergin Akın, “Yumurta fiyatları o kadar yükselmiş ki alamaz duruma düştük. Yıllardır buradan yumurta alıyorum her geldiğimde fiyatlar yükseliyor. Tabi onların da elin de değil, çünkü yumurta çiftliklerinden yumurtayı onlarda yüksek fiyata alıyor. Eskiden yılda bir iki defa zam gelirdi her kes kabul ettiği için fiyatlar iyiydi. Son zamanlarda ise her şeyde olduğu gibi yumurta fiyatları da ateş pahası oldu. Çünkü şu anda yumurta fiyatı nerdeyse 3-4 kat artmış durumda. Daha önce 13-15- 17 liraya aldığımız yumurtanın fiyatı 40 lira olmuş. Yumurta temel gıda maddelerinde olduğu için mecburen alıyoruz. Yumurta fiyatlarında en az yüzde 40 veya 25 indirilmesini istiyoruz.” dedi
“Yükselen fiyatlar nedeniyle eskisi gibi yumurta alamaz olduk”
Artan fiyatlar yüzünde yumurta alamaz hale geldiklerini belirten bir vatandaşlardan Namet Erdem, “Çok değil geçen günlerde 33 liraya aldığım yumurtanın fiyatı şu anda 38 lira olmuş. Bir iki haftada fiyatlar bu kadar değişir mi? Yükselen fiyatlar nedeniyle eskisi gibi yumurta alamaz olduk. İki çocuğum var artan fiyatlar yüzünden geçinemez hale geldik. Yetkililerde isteğimiz eskiden ürünlere sene bir zam gelirdi bu uygulamanın tekrar olmasını ve fiyatları düşürmelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yumurtada yaşanan bu artışa bir çare bulun”
Yumurtada yaşanan yüksek artışlar nedeniyle evine bir aydır yumurta alamadığını belirten Ahmet Başaran, “Yumurta fiyatlarında yaşan yüksek artışlar nedeniyle yaklaşık bir aydır evime yumurta alamıyorum. Daha önce yumurtanın kolisi 25 liraydı sonra 30-35 ve şimdi de 40 liraya çıkmış durumda. Küçük esnaf zincir marketlere göre daha uygun satıyor ama yine de alamıyoruz. Daha önce evimize yumurta alabiliyorken şu anda ise alamaz hale geldik. Yumurta her evin mutfağında olması gereken ve vazgeçilmez bir ürünüdür. Çünkü birçok yemekte kullanılıyor. Yetkililerden isteğimiz yumurtada yaşanan bu artışa bir çare bulmalarıdır.” dedi. (İLKHA)