Lütfen bekleyin..



Çiftçiler cemrenin düşmesiyle lahana ekimine başladı

23 Şubat 2022, 10:44 - Okunma: 723

Batman’daki çiftçiler, ilkbahar cemresinin düşmesiyle lahana ekimine başladıklarını belirtti.

Lahana ekiminin yılın ilk ürünü olduğunu ifade eden çiftçiler, yaklaşık 3 ay sonra ise lahana hasadını yapacaklarını anlattı.

Artan maliyetlerden dert yanan çiftçiler, özellikle gübre, mazot ve elektriğe gelen zamlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.

Maliyetlerdeki artış nedeniyle çiftçilik yapamaz hale geldiklerini kaydeden çiftçiler, yetkililerden destek istedi.

Batman merkeze bağlı Balpınar beldesinde çiftçilik yapan Emrah Demir, İLKHA muhabirine, beldenin yüzde 90’ının çiftçilikle uğraştığını söyledi.

Çiftçiler cemrenin düşmesiyle lahana ekimine başladı

“Yaklaşık 3 ay sonra hasada başlayacağız”

Birinci ürün lahana ekim zamanı olduğunu dile getiren Demir, “Şu anda lahana ekimine başladık. Yaklaşık 3 ay sonra hasada başlayacağız. Maliyeti kurtarmadığı için işçi tutmak yerine tarlada ailece çalışıyoruz. Eleman tutmak istesek bile 100-120 lira yevmiyle çalışmak istemiyorlar.” dedi.

Çiftçiler cemrenin düşmesiyle lahana ekimine başladı

Emrah Demir

“Maliyetler çiftçiyi kurtarmıyor”

Her şeye yüzde 100’ün üzerinde zam geldiğini belirten Demir, “Şu anda gübre, mazot, elektrik ve fidan sıkıntısı yaşıyoruz. Dönüm başı tarlanın bize maliyeti yaklaşık 4 bin 500 lira civarındadır. Yani 10 dönümlük bir tarlaya yaklaşık 40-50 bin lira masraf yapıyoruz. Alacağımız ise 55-60 bin civarında oluyor. Maliyetler böyle olunca çiftçiyi kurtarmıyor. Yetkililerden bize destek vermelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Çiftçiler cemrenin düşmesiyle lahana ekimine başladı

Mehmet Salih Işık

“Karnabahardan sonra lahana fidanlarımızı ektik”

İlkbahar cemresinin düşmesiyle lahana ekimine başladıklarını aktaran bir diğer çiftçi Mehmet Salih Işık ise şunları söyledi:

“Önce tarlayı sürüp ardından gübremizi attık. Lahanadan önce bu tarlamızda karnabahar vardı, şimdi ise lahana fidanlarımızı ekmeye başladık. Bir torba gübrenin fiyatı 550 lira olduğu için gübre yerine hayvan gübresi kullandım. Geçen sene fidanın tanesi 35 kuruşken bu sene 65 kuruşa çıktı.”

Çiftçiler cemrenin düşmesiyle lahana ekimine başladı

“Çiftçilik dışında yapacak başka işimiz yok”

Artan maliyetler nedeniyle çiftçilik yapamaz hale geldiklerine vurgu yapan Işık, “Yevmiye işçisi olarak çalışmak istesek de yevmiyeler çok az. Çiftçi olduğumuz için başka yapacağımız iş de yok. Geçen sene bin lira gelen elektriğimiz bu sene 3 bin lira gelmeye başladı. Mazotun litresi geçen sene 6 liraydı, bu sene 15 lira. Gübrenin torbası 100 liraydı, bu sene 600 lira olmuş durumda. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden bizlere hibeli fıskiye sistemi ve fidan desteğinde bulunmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=