Lütfen bekleyin..



Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

20 Nisan 2022, 11:05 - Okunma: 700

Nisan ayında bekledikleri yağmurun yağmaması nedeniyle tarım arazileri kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler, kıt imkânlarla kurdukları sulama sistemleriyle tarım arazilerini suluyor.

Batman’da tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu nisan yağmurlarının yağmaması çiftçileri farklı arayışlara yöneltti.

Ekili mısır arazilerinin beklenilen yağışı almaması sebebiyle çözüm arayışları üreten üreticiler, ekinleri sulamak için yoğun çaba harcıyor.

Kuraklığın etkisiyle ekili arazilerinde istenilen ürünü alamamanın endişesini taşıyan üretici Cevzet Sever, bu yıl 200 dönümlük tarlasına mısır ektiğini söyledi.

Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

Cevzet Sever

“Yüzlerce çiftçi bu mağduriyeti yaşıyor”

Kendi imkânlarıyla tarlayı sulamanın büyük mağduriyet oluşturduğunu belirten Sever, “Genelde mısır ekiminden sonra yağmur beklentimiz oluyor. Bu sene nisan yağmurları halen yağmadı. Yağmur yağmadığı için de çok sıkıntıdayız. Durum böyle olunca kendi imkânlarımızla sulamak zorunda kalıyoruz ama buna da gücümüz yok. Ben de fıskiye sulama sitemini gidip başkasından emanet almak zorunda kaldım. Benim gibi yüzlerce çiftçi bu mağduriyeti yaşıyor. Bu durumda çiftçi çok mağdur olacaktır.” dedi.

Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

“Verilen destekler yetmiyor”

Ülkede çiftçi olmadan bir hayatın düşünülemeyeceğini ifade eden Sever, şöyle devam etti:

“Çünkü çiftçi üreticidir. Tarım Bakanlığının çiftçi için açıkladığı destek paketleri var. Ama bir sürü çiftçi bundan faydalanmıyor. Bundan dolayı mağduriyet yaşanıyor. Her şey pahalanmış, bazı ürünlerde yüzde 300 artış var. Geçen sene 2 bin 500’e aldığım gübrenin tonu şu anda 14 bin civarında. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Elde avucumuzda bir şey de yok. Devlet desteği yok denecek kadar az olduğu için çiftçiye yetmiyor. Devlet 3 sene önceye göre destekleri veriyor. Üç sene önce verilen destek 100 dönüme yeterken şu anda 30 dönüme ancak yetiyor. Bundan dolayı mağduruz. Mümkün olduğu kadarıyla çiftçi desteklenmelidir.”

Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

Şükrü Yanar

“Tarlamız kuraklıkla karşı karşıya”

İhtiyaç duydukları nisan yağmurlarının henüz yağmadığını belirten bir diğer çiftçi Şükrü Yanar, “Bu sene yağışlar iyiydi ama nisan ayında beklediğimiz yağmur halen yağmadı. Yağmur yağmadığı için zor duruma düştük. Yağış olmadığı için tarlamız kuraklıkla karşı karşıya. Bunun üzerine sulama sistemlerimizi kurduk.” diye konuştu.

Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

“Maliyetlerden dolayı destekler yetersiz kaldı”

Yaşanan fiyat artışları nedeniyle imkanlarıyla sulama sistemini dahi alamadığını söyleyen Yanar, “Bir yerden emanette alamadım. Her çiftçide sulama sistemi de yok. Devlet bize bir destek verdi ama artan maliyetlerden dolayı yetersiz kaldı. Devletten isteğimiz çiftçiye daha çok ekipman, gübre ve mazot desteği vermesidir. Her çiftçiye bu desteklerin verilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=