Bölge genelinde olduğu gibi Batman’da da buğday hasadı başladı. Buğday hasadıyla ilgili İLKHA’ya konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, geçen yıla göre Batman ve yöresinde genel olarak buğday hasadının iyi olduğunu söyledi.
Gübre fiyatındaki artış nedeniyle çiftçilerin arazilerine yeteri kadar gübre kullanamadığını, bunun buğday verimini yüzde 15-20 oranında olumsuz etkilediğini belirten Aydiş, gübrenin çiftçiler için büyük bir sorun haline geldiğini ifade etti.
Hükümetin çiftçilere özellikle mazot ve gübre konusunda ciddi anlamda destek sunması gerektiğini vurgulayan Aydiş, aksi halde çiftçilerin üretim yapamaz duruma gelecekleri uyarısında bulundu.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş
“İnşallah çiftçilerimiz bu kaybı pamukta, mısırda telafi eder”
Bölgede geçen sene kuraklığın söz konusu olduğunu anımsatan Aydiş, “Bu sene geçen seneden çok daha iyi ama bu sene aşağı yukarı yüzde 15-20 gibi bir kaybımız yine söz konusudur. Sulu arazilerde sorun yok ama kuru arazilerde yer yer bazen yüzde 30’lara kadar kaybımız söz konusudur. Ama Allah’a çok şükür, geçen seneden çok daha iyi olduğu için şükrediyoruz. Sonuçta kuraklık olsaydı ne yapabilirdik? Onun için çiftçilerimize hayırlı, bereketli bir yıl diliyorum. Pamukta, mısırda inşallah bunu telafi ederler.” dedi.
Hububatta Kozluk, Beşiri ve Kurtalan bölgesinin Batman merkeze göre çok çok daha iyi bir durumda olduğunu dile getiren Aydiş, o bölgelere yağmurun zamanında yağdığını, Batman’a yağmurun geç yağmasından dolayı verimde sıkıntının oluştuğunu kaydetti.
“Tarıma, çiftçiye önem verilmeli”
Tarımın çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Aydiş, “Her devletin, her kesimin tarıma önem vermesi lazım. Çiftçiye önem vermek lazım. Girdilerimiz çok pahalı. Hükümet hububat taban fiyatını açıkladı. Evet, geçen seneye göre yüzde 200-250 gibi bir artış oldu ama ondan hemen sonra yine zamlar gelmeye başladı. Böyle devam ederse son baharda şu anda 12-13 bin lira olan gübre belki 20-25 bin liraya kadar çıkacak. Hatta belki 25 bin lirayı da geçecek. Devletin buna dikkat etmesi lazım.” diye konuştu.
“Bu seneki kaybın nedeni gübre oldu”
Bu yıl fiyatındaki artış nedeniyle kimi çiftçilerin gübre alamadığına dikkat çeken Aydiş, şöyle devam etti:
“Bazıları da ihtiyacı olan gübrenin yarısını alabildi. Eğer yine ciddi oranda bir zam olursa valla kimse gübre almaz. Yani bu seneki kayıp yine gübreden oldu. Araziye gübre vermezsen olmuyor. Eskiden hiç gübre yoktu, hububat çıkıyordu ama şu anda arazilerimiz gübrekolik oldu. Vermediğin zaman üretim 150-200 kiloda kalıyor.”
“Girdiler konusunda çiftçiye yardımcı olurlarsa tarımı kurtarırız”
Konuşmasında hükümete çağrıda bulunan Aydiş, “Devletin çiftçilere girdiler konusunda çok ciddi yardımcı olması lazım. Özellikle mazot ve gübrede yüzde 70-80’lere varan bir destek sağlanması ve zamanında ödeme yapılması lazım. Devlet girdiler konusunda çiftçiye yardımcı olursa tarımı kurtarırız olmazsa bu girdilerle, pahalılıkla mücadele etme şansımız yok.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)