Batman Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Abdulhalim Kartal, İLKHA muhabirine sektörde yaşanan sıkıntıları anlattı.
Sorunlarının her geçen gün arttığını, kimi kursların iş yerlerini devretmek zorunda kaldığını belirten Kartal, eski günlerini aradıklarını ifade etti.
Şu günlerde en büyük sorunlarının akaryakıt artışları olduğunu vurgulayan Kartal, yetkililerden akaryakıtta vergi indirimi talebinde bulundu.
“Sorunlarımız yüzde 100-200 artmaya başladı” diyen Kartal, Türkiye’de 4 bin 70 sürücü kursunun olduğunu, 40 binin üzerinde ise kişinin istihdam edildiğini aktardı.
“Çoğu kurum çalışamaz hale geldi”
Tüm sektör paydaşlarının akaryakıt artışlarından etkilendiğini dile getiren Kartal, “Yakıt şu anda 30 lira civarında. Bir sürü kurumumuz devretmek zorunda kaldı. Çoğu kurumumuz çalışamaz hale geldi. Yakıttaki verginin derhal düşmesi ve sürücü kurslarına bir kazanç sağlanmasını istiyoruz. Tekrar eski günlere dönmek istiyoruz.” dedi.
“Sorunlarımıza çözüm bekliyoruz”
Sürücü kurslarının çok zor günlerden geçtiklerini vurgulayan Kartal, “En yakın zamanda bize bir çare bulunmasını istiyoruz. Ayrıca kredilerin de bize bir avantaj sağlamasını istiyoruz. Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odasına bağlıyız. Sorunlarımıza yönelik devletten bir çözüm yolu bekliyoruz. Taban fiyatımız 2 bin 900 liraydı ve hemen hemen Türkiye’nin her yerinde de bu aynıydı. Zor şartlar nedeniyle hepimiz bu fiyatı yükseltmek zorunda kaldık.” diye konuştu.
“Mecburen bu artışları vatandaşlara yansıtacağız”
Ehliyette taban fiyatı 4 bin liraya çıkardıklarını, bunu 1 Temmuz itibariyle uygulamaya koyacaklarını ifade eden Kartal, şöyle devam etti:
“Ama yine de önümüzü göremiyoruz. Bu fiyat bizi kurtaracak mı, yakıt yükselecek mi? Durumun ne olduğunu gerçekten bilemiyoruz. Mecburen bu artışları vatandaşlara yansıtacağız. Taban fiyatı 4 bin liraya getireceğiz. Toplamda 5-6 bin liraya yakın bir ücret olacak. Hem biz hem de vatandaş çok zor durumda. Bunun için yakıtta ve vergide çok büyük bir indirim sağlanmasını istiyoruz. Çoğu arkadaşımız artık sigortalarını, vergilerini bile ödeyemiyor. Yakıtları borçla alıyorlar. Herkes çok zor durumda. Böyle devam ederse kontak kapatmak zorunda kalacağız.”(İLKHA)