Asgari ücretli vatandaş artan hayat pahalılığı karşısında çaresiz…Temel gıdaya, elektrik ve doğalgaza, akaryakıta, kiraya sürekli gelen fiyat artışları halkın tahammül sınırını aştı. Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, hükümetten köklü çözümler üretmesini istedi.
Hükümetin asgari ücrete yaptığı artışın olumlu olduğunu ifade eden Ortaç, ancak bu artışın kısa sürede eridiğini söyledi. Ortaç, hükümetin fırsatçıların önüne geçerek fiyatları ciddi anlamda denetlemesi gerektiğini vurguladı.
Hükümetin pansuman tedbirleri bırakıp acilen ciddi önlemler alması gerektiğini ifade eden Ortaç, enflasyonu dizginleyecek, aşağı çekecek kalıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ayrıca hükümetin israf politikasını bırakıp halkın alım gücünü artıracak tedbirleri acilen devreye alması gerektiğine işaret eden Ortaç, aksi halde ileriki zamanlarda çok daha kötü günlerle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.
“2 yılda çok üst düzeyde artışlar meydana geldi”
Pandemi süreciyle beraber küresel anlamda bir ekonomik krizle karşı karşıya olduklarını dile getiren Ortaç, “Bu yaklaşık 2 yıldan beri devam eden bir süreçtir. Bu süreçte özellikle pandeminin etkisiyle tedarik zincirinin bozulması, enerji fiyatlarında çok büyük artışlar, navlun fiyatlarının yükselmesiyle beraber emtia fiyatlarında çok üst düzeyde artışlar meydana geldi.” diye konuştu.
“Halkın artık tahammülü yok denecek kadar az”
Türkiye’nin diğer ülkelere göre ekonomik krizi çok daha fazla hissettiğine dikkat çeken Ortaç, şöyle devam etti:
“Bu süreçte gelişmiş ülkelerle beraber en fazla az gelişmiş ve gelişmekte olan çok fazla etkilendi. Bu ülkelerden birisi de maalesef bizim ülkemiz. Mevcut durumda, şu anda ekonomik krizin en derin olduğu dönemlerden bir tanesini yaşamaktayız. Ürün fiyatlarından tutun kira artış fiyatlarına, enerji maliyetlerinin yüksekliğine baktığımız zaman halkın artık tahammülünün yok denecek kadar bir düzeye inmiş durumdadır.”
“Asgari ücretteki artış 2 ay sonra getirisini yok etti”
“Bir, bir buçuk sene öncesine kadar bin 500-2 bin TL olan kiralar şu anda 5-6 bin, 10 bin TL’den bahsediliyor. Enerji fiyatları birkaç kat arttı” diyen Ortaç, emtia fiyatları, temel gıda fiyatlarında neredeyse yüzde 300’e varan artışların olduğunu aktardı. Bu konuyla ilgili hükümetin bazı adımlar attığını anımsatan Ortaç, “Özellikle asgari ücretin artışı noktasında kaç yıldan beri uygulamadığı bir uygulamayı devreye koydu ve ikinci altı ayda da asgari ücrette artış yoluna gitti. Fakat ekonomik anlamda ipin ucu o kadar kaçtı ki asgari ücretteki bu artış bile 2 ay sonra bütün getirisini yok etmeye başladı.” dedi.
“Hükümet pansuman tedbirleri bırakmalı”
Artık insanların günü kurtarma peşinde olduklarını vurgulayan Ortaç, şunları söyledi:
“Hükümetin pansuman tedbirleri bırakıp acilen çok sıkı tedbirler almak durumundadır. TÜİK rakamlarına göre enflasyon yüzde 100’lere yaklaştı, bağımsız firmalara göre ise enflasyon 3 rakamlı haneleri çoktan beri görmüş durumda. Enflasyonu dizginleyecek, aşağı çekecek acil ve kalıcı tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor.”
“Halkın alım gücünü artıracak tedbirler devreye girmeli”
Hükümetin ilk olarak israf politikasına bir son vermesi gerektiğini kaydeden Ortaç, “En başında da hükümetin uygulamış olduğu bu israf politikasını bırakması gerekiyor. Yani en tepeden başlayarak, hükümet Cumhurbaşkanının makamından başlayıp en alt seviyeye kadar bütün kamu kuruluşlarında acil bir tasarruf tedbirleri uygulaması lazım. Uygulanmış olan savurganlık politikasının bırakılması lazım ve halkın alım gücünü artıracak tedbirleri mutlaka acilen devreye sokması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Eğer tedbir alınmazsa bir daha geri dönülemez bir duruma gelinebilir”
Ekonominin iyileştirilmesi noktasında hükümete çok büyük görevlerin düştüğünü belirten Ortaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“20 yıllık AK Parti döneminde halkımızın bir kazanımı oldu ama bu kazanımlar 2 yıllık bir sürede maalesef heba olmak üzere. Eğer tedbir alınmazsa enflasyon bir daha geri döndürülemez bir duruma gelebilir. Bundan dolayı hükümet çok acil bir şekilde fiyat artışlarını durduracak tedbirler alması lazım. Gerekirse serbest piyasa ekonomisinin koşullarını bir kenara bırakıp bazı temel gıda ürünlerinde bir taban fiyat uygulamasına gitmesi de gerekir diye düşünüyorum. Çünkü piyasada bu konuda çok fırsatçı bazı insanlar türedi. Hükümetin bunun önüne mutlaka geçmesi gerekir.”(İLKHA)