Lütfen bekleyin..



Matbaa sektörü günü kurtarmaya çalışıyor

23 Ağustos 2022, 13:41 - Okunma: 610

Maliyetlerin sürekli artışından ötürü çok zor günler geçirdiklerini belirten matbaa sektörü temsilcileri, kâr elde etmeyi çoktan bıraktıklarını, günü kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

Girdilerin artışı birçok sektörde olduğu gibi matbaa sektöründe de zor günlerin yaşanmasına neden oldu. Matbaa temsilcileri kâğıt fiyatlarının sürekli artması, iletişimin sosyal medyada yapılması ve enerjideki fahiş pahalılık yüzünden iş yapamaz hale geldiklerini belirttiler.

Yetkililerden sorunlarına çözüm beklediklerini ifade eden Batman’daki sektör temsilcileri İLKHA yoluyla seslerini duyurmaya çalışarak destek istediler.

"İşveren mal tedarik edemiyor"

Matbaa sektörü günü kurtarmaya çalışıyor

Matbaa işletmecisi Bilgütay Adıyaman

Artan fiyatlar yüzünden işverenlerin mal tedarik edemediğini belirten matbaa işletmecisi Bilgütay Adıyaman, "Matbaa sektörü zor bir süreçten geçiyor. İşveren mal tedarik edemiyor. İşveren giderlerden dolayı işini çeviremiyor. Elektrik giderleri yüksek, kur artışları yükselişte. Kâğıt tedariğimiz ayrı bir sorun ve birçok şeyde problem yaşadığımız için birçok kişi işyerini kapatmak zorunda kaldı. Şu anda aylık elektrik giderimiz 39-40 bin lira civarında geliyor. Enerji ve Sanayi Bakanlığının birtakım indirimleri var ama burada talep ettiğimizde bize birçok sorun çıkıyor." dedi.

"Gelen sipariş kadar kâğıt alabiliyoruz"

Matbaa sektörü günü kurtarmaya çalışıyor

Adıyaman, "Daha önce kâğıtları kamyon bazında alıyorduk ve bu şekilde nakliyeden avantaj sağlıyor fiyat indiriminden faydalanabiliyorduk ama şimdi bu şekilde mal alabilecek gücümüz yok. Ancak palet bazlı ve gelen sipariş kadar kâğıt alabiliyoruz. Şu anda yaşanan süreçte sektörde vadeler kalktı. Eskiden insanlar birbirlerini idare edebiliyordu ama şu anda her şey nakite ve kredi kartına döndü. Çözüm olarak devlet matbaa sektörüne enerjide ve SGK primlerinde bize destek çıkarsa iyi olur." şeklinde konuştu.

"Eskiden gece 01,00’lere kadar çalışıyorduk"

Matbaa sektörü günü kurtarmaya çalışıyor

Matbaa işletmecisi Davut Başaran

Matbaacıların zor bir dönemden geçtiğini ifade eden bir diğer matbaa işletmecisi Davut Başaran ise şunları söyledi.

"Bu özellikle elektrik fiyatlarında yaşanan 3 kat artış, işyerlerinin e-faturaya geçmesi ve teknolojinin gelişmesi de bizi etkilemiştir. Eskiden gece 01,00’e kadar çalışıyorduk. Şimdi ise ilerleyen teknolojiden dolayı imsakiye, takvim, el ilanları, broşür ve marketlerin reklam kâğıtları nerdeyse basılmamaktadır."

"Matbaacılar yaşadıkları sorunlara çözüm bekliyor"

Matbaa sektörü günü kurtarmaya çalışıyor

Kâğıt fiyatın 5 arttığına dikkat çeken Başaran, "Özellikle geçen sene bir top fotokopi kâğıdının fiyatı 20 lirayken şu anda 100 lira olmuş durumda. Neredeyse 5 kat artmış durumda. Yaşanan artışlardan dolayı esnaflar da ellerinden geldiği kadarıyla kısıtlamaya gidiyor ve internet yoluyla mesaj atma yolunu kullanmaya başladılar. Bu da en çok biz matbaacıları etkiliyor. Çözüm için devlet elektrik konusunda esnafa indirim uygulamalı ya da ciddi bir çözüm bulmalılar. Ayrıca yükselen kâğıt fiyatlarında yapılacak bir indirim de piyasanın canlanmasına neden olacaktır. Şu ana kadar böyle bir indirim ve adım atılmadı ama atılırsa bir nebzede olsa matbaa sektörü rahatlayacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da tefecilik yaparak şahıslara faiz karşılığında senetle borç pa..
Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla dik..
Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde, olası bir yangın ve tahliye senaryos..
Batman'da girdikleri evden çok sayıda altın çaldıkları belirtilen 2 kad..
Batman merkez Oymataş köyünde zehirlendikleri belirtilen 50 koyunun telef o..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, banka POS cihazlarından yeni ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=