Lütfen bekleyin..



Bal hasadına devam eden arı yetiştiricileri devletten çadır ve meralara yol yapılmasını istedi

30 Ağustos 2022, 14:30 - Okunma: 433

Batman’da 22 senedir arıcılık yaptığını belirten İrfan Karabulut, 50 kovanla başladığı arı yetiştiriciliğini 600 kovana çıkararak yılda bin 200 kovan bal elde ettiğini söyledi.

Batman’ın Sason İlçesine bağlı Derince (Kağkik) köyünde bal hasadına devam arıcılar, 600 kara kovanla yıllık bir tok süzme 200 kilo ise petek bal elde ettiklerini ifade etti.

Arıcılık mesleğini yıllardır sürdürdüklerini belirten arı yetiştiricileri, devletten kovanlar için çadır ve sürekli gittikleri meralara yol yapılmasını istedi.

Arı yetiştiriciliğiyle elde ettikleri balın büyük kısmını süzerek, bir diğer kısmının ise petekle sattıklarını belirten arıcılar, doğal petek balın kilosunu 350 TL’ye, süzmeyi ise 200 TL’ye satarak geçimlerini sağladıklarını belirtti.

“Yılda bir ton süzme ve 200 kilo petek bal elde ediyoruz”

Bal hasadına devam eden arı yetiştiricileri devletten çadır ve meralara yol yapılmasını istedi

İrfan Karabulut

600 kovanla yılda yaklaşık bir ton 200 kilo bal ettiklerini belirten arı yetiştiricisi İrfan Karabulut, “Çocukluğumdan beri arıların içindeyim ama 22 yıldır arıcılık yapıyorum. İlk başlarda 50 kovanla arıcılığa başladım şu anda 600 tane kovanım var. Yılda bir tona yakın süzme bal, 150-200 kilo da kara kovan balı elde ediyoruz. Kasnak balın kilosunu 350 liraya, süzme balı ise 150 ile 200 lira arasında satıyoruz. Sattığımız ballarla yılda 150-200 bin lira arasında gelir elde ediyoruz. Tarım il müdürlüğünden daha önce kara kovan desteği almıştık şu anda da çadır desteği talebinde bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

“Arı kovanlarını götürmek isteğimiz yaylalara yol yapılmasını istiyoruz”

Bal hasadına devam eden arı yetiştiricileri devletten çadır ve meralara yol yapılmasını istedi

Sait Karabulut

Kovanlarını yaylalara götürdüklerinde yol sıkıntı yaşadıklarını belirten Sait Karabulut ise devletten arıcıların kullandığı yaylara yol yapılması istedi.

Karabulut, “Arılarımızda elde ettiğimiz petek ballarını bu şekilde süzüyoruz. Yılda 20 teneke süzme bal elde ediyoruz. Yaklaşık 200-300 kiloda petek bal elde ediyoruz. Petek balımızın kilosunu 300 ile 350 liraya arasında süzme olanı da 200 liraya satıyoruz. Petek balın önce elle üstte bulunan babasını alıyor ardından süzme makinasına sonra bidonlara oradan tenekelere aktarıyoruz. Tekelerin dışında kilo haliyle şişelere de koyuyoruz. Devletten isteğimiz arı kovanlarını götürmek isteğimiz yaylalara yol yapmalarıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=