Lütfen bekleyin..



Çiftçiler tarlalarını drone ile ilaçlamaya yöneliyor

31 Ağustos 2022, 15:48 - Okunma: 553

Artan maliyetler ve ekilen ürünlerin her geçen gün değer kazandığı bu dönemde çiftçiler, hem maliyetten hem de zamandan kazanmak için tarlalarında farklı yöntem kullanmaya başladı.

Pamuk, mısır, buğday, ay çiçeği ve fıstık tarlaları gibi birçok ekinde haşerelere ve ürün kalitesinin artırmak için traktör yerine drone ile ilaçlama yapan çiftçilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Batman’da pamuk tarlasında ürün kalitesini artırmak ve pamuğa zarar veren haşere karşı drone ile ilaçlama yapan çiftçi Veysi Kurt, drone ile ilaçlama yapma sebebinin ürün kaybının olmaması ve zamandan kazanmak olduğunu söyledi.

Çiftçiler tarlalarını drone ile ilaçlamaya yöneliyor

Drone ile 100 dönüm araziyi yaklaşık bir saate ilaçlama yaptıklarını belirten firma yetkililerinden Murat Kanat ise drone ile ilaçlamanın çiftçiler arasında her geçen gün yaygınlaşarak tercih edildiğini ifade etti.

Traktörle ilaçlama ürünlere zarar veriyor

Ürünün hem daha az zarar görmesi ve daha çok verim elde etmek için drone ile ilaçlamayı tercih ettiklerini belirten Kurt, "Bozhöyük (Teliba) köyünde pamuk tarlamızı ilaçlıyoruz. Akşam saatlerinde ilaçlamamızın sebebi pamuk tarlasına zarar veren bazı haşerelerin karanlıkta daha çok belirgin olmasındandır. Daha önce tarlamızı traktörle ilaçlama yaptığımızda ürünlere zarar geliyordu. Şu anda drone ile ilaçlama sebebi ise hem daha güzel ürün elde etmek hem de pamuğa zarar vermemek için tercih ettik." ifadelerini kullandı.

Çiftçiler tarlalarını drone ile ilaçlamaya yöneliyor

“Birçok ürüne dronla ilaçlama yapmaktayız”

Drone ilaçlama firması yetkilisi Murat Kanat, "Pamuk tarlasını ilaçlıyoruz. Akşam saatinde ilaçlamayı yapmamızın amacı pamukta oluşan zararlı haşerelerin daha belirgin olması ve ilacın daha tesirli olması içindir. Bu şekilde birçok ürüne dronla ilaçlama yapmaktayız. Bunlar mısır, pamuk, buğday, ay çiçeği ve fıstık tarlası gibi birçok ürünleri dronla ilaçlıyoruz." dedi.

"Dronla yapılan ilaçlama da traktörün verdiği zarar yok"

Tarlalarda drone ile ilaçlama sisteminin her geçen gün arttığını ifade eden Kanat, “Bunun sebebi ise artan maliyetler ve zamandan kazanmak için çiftçiler tercih ediyor. Dronla ilaçlamanın bir faydası da örnek olarak boy atan pamuk tarlasında traktörün girmesi ürünün bir kısmına zarar vermesi demektir. Ama drone ile yapılan ilaçlama da ise bu zarar meydana gelmiyor. Bu mısır tarlası ve diğer ürünler içinde geçerlidir. 100 dönümlük bir araziyi maksimum bir saat gibi kısa bir sürede ilaçlaya biliyoruz. Drone ile ilaçlama hem daha uyguna hem de verimin artmasına fayda sağlıyor.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da bu yıl hububat ekimi gerçekl..
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=