Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaettin Ökten, yaptığı açıklamada, işyerlerinde sigortasız çalışmamaları hususunda vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
SGK'nın, emeklilik için en kritik belgelerden biri olan hizmet dökümüne yeni eklemeler getirdiğini söyleyen Ökten, “Kişi, sigortalı çalıştığı şirketi artık görebilecek. İşverenin kişiyi başka bir işyerinden sigortalı göstermesi gibi hileler de bu değişiklikle hemen öğrenilebilecek. SGK son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetlere önemli eklemeler yaptı. SGK'nın internet ortamı üzerinde verdiği en önemli hizmetlerden biri 4/a ve 4/b'li sigortalılar için hizmet dökümü ve hizmet bilgisidir.” dedi.
Bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler için hizmet dökümünün, emeklilik işlemleri için en kritik belge konumunda olduğunu vurgulayan Ökten, “Kişinin SGK nezdinde geçerli ilk kez sigortalı olduğu tarihin, toplam prim ödeme gün sayısının, doğum tarihinin ve çalıştığı işyerlerinin görüldüğü hizmet dökümüne SGK bazı eklemeler yaptı. Bu eklemelerden belki de en önemlisi, sigortalının çalıştığı şirketi artık görebilecek olmasıdır. İşverenlerin bu noktada kişiyi başka bir işyerinden sigortalı göstermesi gibi uygulamaları bu değişiklik sonrası hemen öğrenilebilecek. Yıpranmaya tabi çalışması olan fakat bu durumun SGK'ya bildirilmediğini tespit eden bir sigortalı işverene direkt olarak bu günleri kanuna uygun şekilde bildirmesi gerektiğini hatırlatabilecek. İşveren yıpranmaya tabi çalışmayı bildirmemekte direnirse sigortalı geç kalmadan yargı yoluna başvurabilecek.” ifadelerini kullandı.
“Hizmet dökümü düzenli olarak takip edilsin”
Hizmet dökümüne eklenen bir diğer bilginin de sigortalının işten ayrılma nedeni olduğunu hatırlatan Ökten, devamında şunları kaydetti: “Bu bilgi sigortalının işsizlik sigortasından yararlanabilmesi açısından çok önemlidir. İşten çıkış sebebi işsizlik sigortasından maaş almaya uygun olmayan bir işsiz, işsizlik maaşı alamaz. Gerçek ücretleri üzerinden SGK'ya bildirilmemek, sigortalıları çok zor durumda bırakıyor. Bu durum, hizmet dökümü düzenli olarak takip edilirse önlenebilir. Bunu tespit eden bir sigortalı Alo 170'e doğrudan başvurarak şikâyette bulunabilir. İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için kişinin kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekmektedir. Bu nedenle istifa, emeklilik, kadın işçinin evlendikten sonra bir yıl içerisinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılması gibi hallerde işsizlik maaşından yararlanılması söz konusu değildir. Bu nedenle sigortalılar işten ayrılma nedenini hizmet dökümü üzerinden mutlaka kontrol etmeli ve bu koda göre işsizlik maaşına başvuruda bulunmalı.” (İLKHA)