Başta gübre olmak üzere akaryakıt ve tarım ilaç fiyatlarının çiftçilerin adeta belini büktüğünü belirten Aydiş, çiftçilerin girdi maliyetleriyle mücadele ettiğini ifade etti.
Tarımın öneminin tüm dünyada her geçen gün daha da belirginleştiğini vurgulayan Aydiş, tarıma, çiftçiye ciddi bir yatırımın yapılması gerektiğine işaret etti.
Çiftçinin belini büken girdi maliyetleri olduğunu dile getiren Aydiş, “Bu girdilerin başında ise gübre, mazot ve ilaç geliyor. Bu konularda çiftçiye yardım edilerek bir takım şartların oluşması lazım. Peki, nedir bu şartlar? Toprak Mahsulleri Ofisi bünyesinde devletin kendisi gübreyi temin edip çiftçiye verecek. Devlet bu şekilde zarar da etmeyecek, fazla kâr da elde etmeyecek. Devlet bu şekilde çiftçinin gübreye kolay ulaşmasının şartlarını oluşturması gerekir.” dedi.
“Toprağa gübre vermesen ürün vermiyor”
“Maalesef şu anda o şartlar yoktur” diyen Aydiş, bu şartların oluşmasına yönelik bir çalışmanın hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Çiftçilere kolaylık sağlanmaması halinde kimi çiftçilerin ihtiyacı olan gübrenin yarısını, kimilerinin ise hiç alamayacağını belirten Aydiş, “Çünkü çiftçinin belini büken önce gübre, sonra mazot, sonrasında ise ilaçtır. Bu konuda devletimizin çiftçimize yardımcı ve katkı sunması lazım. Çünkü topraklarımız gübrekolik olmuş durumda. Toprağa gübre vermesen ürün vermiyor. Kuru arazide toprağa gübre verirsen dönümü 500 kilo, gübre vermesen 200 kilo verim veriyor.” diye konuştu.
“Tarım çok önemli hale gelmiş durumda”
Tarımın artık tüm dünyanın birinci gündem maddesi olduğunu söyleyen Aydiş, şöyle devam etti: “Tarım çok önemli hale gelmiş durumda. Dünyada Covid-19 döneminde tarım bütün sektörlerin önüne geçti. Marketlerde ucuzluk olsun demenin yerine çiftçinin girdilerini ucuz yapsalar marketlerde fiyatlarda düşecektir.”(İLKHA)