Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’in ihracat kısıtlamaları nedeniyle fosfat, üre ve potasyum gibi hammadde fiyatları son iki yılda yaklaşık yüzde 190, yüzde 170 ve yüzde 280 arttı. Özellikle son yıllarda büyük önem oluşturan gübrenin fiyatının gıda güvenliği için ciddi risk oluşturabileceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bugün tarım üretiminin en önemli girdisi ve bileşeninin kimyevi gübreler olduğunu, üretimde gübreye gelecek bir kısıtlamanın ise tarımsal üretimi ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi.
Gübreyle ilgili herhangi bir kısıtlamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade eden Doğan, dünyada başta buğday olmak üzere gıda güvenliğinde ciddi sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti. Bunun için acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Doğan, çiftçilere bu konuda destek verilmesi gerektiğini kaydetti.
Salgının tüm dünyada çok olumsuz sonuçlarının olduğunu, bununla birlikte Ukrayna ve Rusya savaşı, Çin’in ihracatta kısıtlamalara gidip fosfor ve potasyumda stok yapmasının sıkıntılara neden olduğunu dile getiren Doğan, tüm bu olumsuzlukların ülkelerin ekonomilerini, üretimini, tarım ve sanayisini ciddi manada etkilediğini söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan
“Kısıtlama tarımsal üretimi direk etkileyecek”
Şu an için tarımdaki en ciddi sıkıntının gübre fiyatlarındaki artış, ihracatındaki kısıtlamalar olduğuna işaret eden Doğan, şöyle dedi:
“Gübrenin ham maddesi olan potasyumun ve fosforun hammadde fiyatının artması ve Çin gibi gelişmiş olan ülkelerin stoklara gitmesi, ihracatı kısıtlaması tarımı haliyle olumsuz etkiliyor. Çünkü bugün tarım üretiminin olmazsa olmazı, en önemli girdisi ve bileşeni kimyevi gübrelerdir. Dünyanın herhangi bir noktasında kimyasal gübrelere gelecek bir kısıtlama tabi ki tarımsal üretimi direk etkileyecektir.”
“Çiftçiler üretimini gübreyle yapmaktadır”
İstenilen şekilde gübreye ulaşılamamasının tarımda ciddi olumsuz etki oluşturacağını belirten Doğan, “Artık topraklarımız yorulmuş durumda. Uzun yıllardır üretim yapıldığından artık suni müdahale olmadan üretim yapmak neredeyse olanaksız. Dolayısıyla çiftçiler günümüzde artık kimyasal gübrelerle üretimlerini yapmaktadırlar. Kimyasal gübrenin hammaddesi olan fosfor ve potasyumun stoklanması veya ihraç edilmemesi durumunda çiftçi direk gübreye ulaşamayacak ve istenilen seviyede gıda üretimine ulaşamayacağız. Bu şekilde gıda üretiminde bir sıkıntılar yaşanacaktır.
Özellikle buğday ve mısır bitkisinde veya endüstri bitkisi olan pamuk gibi ürünlerde ciddi bir üretim azlığı yaşanacaktır. Bu da dünyada başta buğday olmak üzere gıda güvenliğinde ciddi sıkıntı yaşanacaktır.” dedi.
“Önlem alınmalı ki gıda sorunu yaşanmasın”
Bu soruna karşı henüz bir önlem alınmamış olmasının ise büyük bir kayıp olacağını söyleyen Doğan, yetkililere şu çağrıda bulundu:
“Peki, bundan sonra ne yapılabilir? Çiftçinin üretimde ciddi kalemlere ulaşması için önlem almak gerekiyor. Çiftçi gübreye daha kolay, rahat, ucuz ulaşması sağlanmalı ki ona göre üretim yapsın. Özellikle bir yılda gübre fiyatlarında ciddi bir artış var. Buna karşı önlem alınarak bunun önüne geçilebilir. Çiftçilerimize bunu yapmaya karşı zorunluluğumuz var. Çünkü çiftçi her hâlükârda ve durumda üretim için hiç durmuyor ve sürekli üretiyor. Bu noktada çiftçiye yardımcı olmamız lazım ki çiftçi üretsin ve biz de güvenli gıdaya ulaşalım, gıdada güvenlik sorunu yaşamayalım.”(İLKHA)