Binlerce fıstık ağacının bulunduğu alanda köylülerle bir araya gelen HÜDA PAR İl Başkanı Şahin ve heyeti, köylülerle fıstık tarlasını gezdikten sonra açıklamada bulundu.
Batman merkeze bağlı Kuyubaşı (Cigerlo) köyünde, 1974 yılından beri devletten kiralayarak ekip biçtikleri arazilerde binlerce fıstık ağaçlarının bulunduğu tarlaların TOKİ'ye devredilmesinin köylülere haksızlık olduğunu ifade eden Şahin, TOKİ konutlarının petrol alanında yapılmaması gerektiğini söyledi.
Petrol sahasında bulunan hazine arazilerin ekip biçilme aşamasına getirilene kadar köylülerin nedeyse 50 yıllık emeklerinin olduğunu söyleyen Şahin, bu arazilerde 14-20 yaşında binlerce fıstık ağacının olduğuna dikkat çekti.
TOKİ'ye verileceği planlanan Kuyubaşı köyü arazilerinde binlerce fıstık ağacının yanında petrol kuyularının olduğuna dikkat çeken Şahin, köylülere 'konut yapılması tehlikeli' diye satılmayan arazilerin TOKİ'ye devredilmek istenmesinin ileride büyük sorunlara yol açacağını söyledi.
Petrol sahası olan arazilerin imara uygun olmamasından dolayı köylülere satılmadığını belirten Şahin, yapılan yanlıştan geri dönülmesini ve TOKİ evlerinin aynı bölgede alt yapısı hazır olan yerlere yapılması çağrısında bulundu.
"Petrol yatakları olduğu gerekçesiyle araziler köylülere satılmamış"
Neredeyse yarım asırdır petrol sahası olan çorak arazileri ekip biçerek ihya ederek ekip derecesine getiren köylülerin emeklerine dikkat çeken Şahin, "Köylü vatandaşlarımız 1974 yılından beri bu toprakları satın alma ve kiralamak için Milli Emlak ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne müracaatlarda bulunmuşlar. Bu topraklar petrol yatakları olduğu gerekçesiyle köylülerimize satılmamış. Köylülerimiz neredeyse 50 yıla yakındır bu topraklarda buğday, arpa ve farklı ürünler ekip biçmişler. Bu ekim sırasında toprakların ecri mislini devlete ödemişler." diye konuştu.
"Binlerce fıstık ağacı heba edilmemeli"
Bu toprakların yüzlerce dönümünde verim fıstık ağaçlarının olduğunu belirten Şahin, "Bölgemizde fıstık ekimi başlayınca, köylüler bu toprakların yüzlerce dönümüne fıstık ağaçları ekmişler. Bu toprakların ekilebilmesi için ise bu topraklardan yüzlerce kamyon taş çıkarmışlar ve ekim olabilmesi için yüzlerce kamyon toprak taşıyarak ekilebilir hale getirmişler. Ancak petrol yatağıdır gerekçesiyle köylülerimize satılmayan veya kiralayama usulüyle verilmeyen bu topraklar bugün Çevre ve Şehircilik tarafından TOKİ'ye devredilmiş ve buralarda sosyal konut projesi programı çerçevesinde TOKİ evlerinin yapılması kararı alınmış. Burada yılların emeği var. Bu insanlar yıllarca bu toprakları ihya ederek ekip biçmişler ve bunun ecri mislini devlete vermişler." dedi.
"Yetkililer bu sorunu en kısa sürede çözmeli"
Yüzlerce dönümde 14 ile 20 yıllık fıstık ağaçlarının heba edilmemesi gerektiğini söyleyen Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:
"Köylüler bu toprakların kendilerine satılması veya kiralanması için defalarca müracaat ettikleri halde köylülerimize verilmemiş. Ama bugün bedelsiz bir şekilde TOKİ'ye devredilmiş ve bu insanların bütün emekleri boşa çıkarmak isteniyor. Buradan Batman'ın milletvekillerine, Ankara'ya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve TOKİ yetkililerine sesleniyoruz; bu insanlar bu topraklara 40-50 yıl bir emek ve çaba harcamışlar ve burayı ihya etmişler. Etrafımızda buluna fıstık ağaçları ortalama 14 ile 20 yıllık ağaçlardır ve ürün verme zamanına gelmişler. Bu kadar çaba, emek ve uğraştan sonra kalkıp buranın; bu insanlardan alınması emeklerini boşa çıkarmanın yanında büyük bir haksızlıktır."
"Sosyal konutların yapılabileceği, alt yapısı hazır araziler var"
Aynı bölgede TOKİ tarafından alt yapısı hazırlanmış olan arazilerin olduğuna dikkat çeken Şahin, sosyal konutların orada yapılmasının daha uygun olduğunu belirtti.
Şahin, "Daha önce burası petrol yatağıdır ve iskâna ve bina yapımına elverişli değildir denilerek köylülere bu araziler satılmamış. Peki, Bugün neden TOKİ'ye devrediliyor? Bu bir çelişkidir. Mülki amirlere ve siyasilere sesleniyoruz. Bu insanlarımız çok ciddi mağduriyet yaşayacak ve bu insanlara bunu yapmanın kimsenin hakkı yoktur. Devlet bu duruma bir el atsın ve bu insanlar mağdur edilmesin. Hatta bu bölgede bulunan petrol kuyularından zaman zaman etrafa petrol sızdırması da söz konusudur. TOKİ konutlarını yapılabileceği birçok yer var. Köylülerimiz burada TOKİ ve sosyal evlerin yapılmasına karşı olmadıklarını ancak hem burası petrol yatağıdır hem de buralara bu kardar emek verilmiştir. Hemen yakınlarda bulunan ve ekilip biçilmeyen ve ev yapımına müsait daha farklı yerler var. Hem de bu yerlere TOKİ tarafından alt yapıda hazırlanmış durumdadır. Köylülerimiz bu sosyal konutların orada yapılmasını talep ediyorlar. Bu da haklı ve yerinde bir taleptir." dedi.(İLKHA)