Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarımsal üretim olan mercimek, buğday, arpa için ekim tarihinin ekim ayının sonları olduğunu belirten Doğan, hâlâ beklenen yağışların gelmediğini ifade etti.
Bu durumun kurak bir yılın habercisi olabileceği öngörüsünde bulunan Doğan, "Çok kurak bir yıl yine bizi bekliyor gibi. Geçenlerde biraz yağmur yağdı ama ekinlerin olgunlaşması için bu çok yetersizdi. Şu anda tarımsal üretim için ciddi bir kuraklık riski var. Mevsim yağışlarının zamanında yağmaması ya da mevsimlerin kayması nedeniyle tarımsal üretimde bir dengesizlik, azalma meydana gelmektedir. Bu durum çiftçileri, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor." dedi.
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan
"Yağmur yağmazsa hububat veriminde ciddi bir düşüş olacak"
Bu dönemde toprağın suya çok fazla ihtiyacının olduğuna işaret eden Doğan, "Çiftçinin çoğu ekimini yapamamıştır. Çünkü ekimini yapsa dahi toprak tava ulaşamadığı için bir ekim, çimlenme söz konusu değildir. Bu nedenle çiftçi şu an bekliyor. Ekim yapan bazı çiftçilerimiz var. Yağışların kısa süre içerisinde yağmaması durumunda hububat veriminde ciddi bir düşüş olacaktır." diye konuştu.
"Çiftçimiz çok olumsuz etkilendi"
Yetkililerin bir tarım politikası geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Çiftçiye destek olunması lazım. Bir önceki yıl Türkiye ciddi bir kuraklık yaşadı. Bu kuraklıktan dolayı bizim çiftçimiz çok olumsuz etkilendi. Bu olumsuz durum halen etkisini sürdürüyor. Çünkü geçen sene de yine nispeten kuraklık yaşandı. Dolayısıyla bunları düşünüp bir politika geliştirmek lazım."(İLKHA)