Batman’ın yüksek rakımlı yaylalarında 8 ay boyunca bal üreten arıların sağımı yapıldıktan sonra arılar ilaçlanıyor ve telef olmamaları için kış uykusuna bırakılıyor.
Daha çok sıcak bölgelerde etrafları kapatılan arılar muhafaza altına alınıyor.
Batman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Çetin Doyar, İLKHA muhabirine, bal arılarının kışlatma hazırlıklarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Doyar, havaların soğumasıyla birlikte kış uykusuna yatan bal arılarının ilkbahar mevsiminde faaliyetlerine sağlıklı bir şekilde başlamaları için kışlatmanın bilinçli bir şekilde yapılmasının önem arz ettiğini belirtti.
Batman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Çetin Doyar
Arı ölümlerinin çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceğine dikkat çeken Doyar, bunun 4 sebebinin olduğuna işaret etti.
"Arılar rüzgârdan dolayı ölebilir"
Doyar, "Rüzgâr, en önemli unsurlardan biridir. Arıları, rüzgâr alan bir bölgeye bırakırsanız o arılar rüzgârdan dolayı ölebilir. İkincisi Varrova denen hastalıktır. Arı kovanlarının içinde yumurta yaparak çoğalır, arıların kanından beslenerek kışın arıların ölmesine sebep olabilir. Yine kovanların yere temas ettiği ve nem çektiği durumlarda çeşitli hastalıklara yakalanıp kışı çıkarmayıp ölebilir." dedi.
"Mart ayına kadar kovanları açmıyoruz"
"Aynı zamanda arının yanına yeteri kadar bal ve takviye amaçlı arı kekiği bırakılmalıdır" diyen Doyar, şöyle devam etti: "Aksi takdirde arılar açlıktan ölebilir. Söz konusu hususlara dikkat ettikten sonra arıların soğuk havaya karşı korunmaları için çeşitli torba, branda ve saçlarla üzerlerini kapatıyoruz ve gelecek mart ayına kadar kovanları açmıyoruz."(İLKHA)