Lütfen bekleyin..



Zor günler geçiren tekstil sektörü: Firmaların yüzde 80'i zararına çalışıyor

24 Aralık 2022, 11:14 - Okunma: 2938

Maliyetlerdeki artıştan dolayı tekstil firmalarının yaklaşık yüzde 80'inin neredeyse zararına çalıştığını belirten Batman Tekstil ve Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Halil Yaşar, ayakta durmakta zorlandıklarını ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.

Batman Tekstil ve Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Halil Yaşar, sektörde yaşanan sorun ve sıkıntılara ilişkin İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Pandemiden sonra ekonomik sıkıntıların kendini iyice hissettirdiği bugünlerde tekstil sektörünü en çok hammadde, nakliye ve enerji giderleri etkilediğini ifade eden Yaşar, son zamanlarda girdi maliyetlerinin fahiş oranda arttığına dikkat çekti.

Üretim yapan firmaların çoğalması, istihdamın artması için ivedilikle enflasyonun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, sorunlara yönelik hükümetten çözüm beklediklerini kaydetti.

Batman'da yaklaşık 400 tekstil firmasında 42 bin çalışanın olduğunu aktaran Yaşar, bu kapsamda her ay yaklaşık 400 ila 500 milyon liranın Batman ekonomisine katkı sağladıklarını anlattı.

Kentte yaptıkları üretimle dünyanın önde gelen giyim markalarına ürün imal ettiklerini, Avrupa ile Amerika'ya dahi ürünlerin gittiğini dile getiren Yaşar, bu ürünlerin yüzde 90'ının ihracata yönelik olduğunu kaydetti.

"Enflasyonla birlikte girdi maliyetlerimiz arttı"

Pandemi ile beraber dünyada global bir krizin yaşandığını anımsatan Yaşar, "Biz bu krizi fırsata çevirebilmiştik. Maske, önlük ve medikal üretim yaparak bunu fırsata çevirmiştik. Bu sayede pandemi sürecinden fazla etkilenmedik. Sadece 4-5 firmamız kapalı duruma geldi, geri kan firmalarımız medikal ürün üreterek süreci atlattı. Yalnız pandemiden sonra ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı enflasyon çok hızlı bir şekilde arttı. Özellikle 2020 yılının ikinci döneminde sıkıntılar başladı ve girdi maliyetlerimiz çok arttı." diye konuştu.

"İş getirmeye zorlanıyoruz"

Geçen sene 22 bin lira ödediği elektrik faturasına bu sene yaklaşık 120 bin lira ödediğini belirten Yaşar, giderlerindeki artışa dikkat çekti.

Yaşar, "Nakliye ise en çok girdimiz olan bir kalem. Daha önce 5-6 bin lira ödediğim bir tır nakliye ücreti bugün en az 25 bin liraya yükseldi. Şu anda işi Türkiye'ye getirmeye zorlanıyoruz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Resmi olarak yüzde 84 olarak açıklanan enflasyon, gayri resmi olarak piyasaya yansıması ise yüzde 150'nin üzerindedir." dedi.

"Sabit bir fiyat belirleyemiyoruz"

Hammaddenin de artmasının kendilerini olumsuz yönde etkileyen bir diğer önemli etken olduğunun altını çizen yaşar, şöyle devam etti:

"Çünkü kumaşın boyanması enerjiyle yapılıyor. Bu da kumaş fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bu artışlardan dolayı artık sabit bir fiyat belirleyemiyoruz. Bu yüzden Türkiye'ye iş getirmekte zorlanıyoruz. Bu artışlar yüzünden Avrupa'daki müşterilerimiz uzak doğu ülkelerine yöneliyor. Enflasyon eğer düşürülmezse Batman'a iş getirmekte çok zorlanacağız."

"Zarar ediyoruz ama işçiler için yine çalışmak zorunda kalıyoruz"

"Şu anda firmalarımızın yüzde 80'i zararına çalışıyor" diyen Yaşar, "Zarar ediyoruz diye kapatamıyoruz da. Çünkü sonuçta işçi çalıştırıyoruz ve bu işçilerin de bir geçimi var. Ayakta durmaya zorlanmamıza rağmen bir umudumuz var. Hükümetten beklentimiz enflasyona çözüm bulmalarıdır. Özellikle akaryakıt ve enerji indirimi istiyoruz. Buralara iş getirebilmemiz için enerji fiyatlarının düşmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Hükümetten çözüm bekliyoruz"

Üretim yapan firmaların çoğalması ve istihdamın artması için enflasyonun önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Yaşar, son olarak şunları söyledi:

"Enflasyon dizginlenirse ve yeni organize sanayi bölgeleri sağlanırsa Batman'da çalışan yaklaşık 42 bin çalışan sayısı inanıyorum ki 3-4 yıllık bir süreçte 100 binlere kadar çıkacaktır. Bu da bölgemiz için bir refah ve huzur getirecektir. Tekstil sektörü bölgemiz için çok önemli. Çünkü insan gücüne en çok ihtiyaç duyulan sektördür. Özellikle girdi maliyetleri son bir yılda inanılmaz derecede arttı. Hükümetten bu girdi maliyetlerinin düşmesi için bir çözüm bekliyoruz."(İLKHA)






  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO), üyelerinin ticari ilişkilerini ge..
Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Fethi Tutumlu, yapılan yeni maaş zammı..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, ülke geneli..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 2024..
Kuyumcular, altın fiyatlarının yıl içinde nasıl şekilleneceği konusunda far..
Sıfır telefon satışlarında taksitlendirme yasağının devam etmesi, telefoncu..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=