Bölgede yaptığı bilimsel çalışmalarla bilinen Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, tarihi ören yeri Erzen'in 13.yüzyılın ortalarında Moğol istilasıyla harap edildiği tezine farklı bir bakış açısı sunarak, Erzen'in büyük bir deprem sonrası yıkılıp-göçmüş olabileceğini öne sürdü.
Işık, “Kuzeybatı-Güneydoğu uzanımlı sağ yönlü doğrultu atımlı Oyuktaş-Bada fayı antik şehrin altından geçiyor. Balıklı Gölü besleyen sular bu fay zonundan çıkan yeraltı sularıdır. Bir anlamda göl, bu fay zonundan besleniyor. Ayrıca buranın geçmişte büyük bir deprem yaşamış olacağına yönelik güçlü veriler de bulunmaktadır.” dedi.
2008 yılında keşfedilen Erzen Antik Kenti'nin geniş çaplı bir çalışmaya ihtiyaç duyduğu ve geçmişte bazı bilim çevrelerince balıklı göl ve çevresinin incelendiğini açıklayan Işık, çoğu projenin askıda kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Balıklı göl ve çevresi tarihi zenginliklerle dolu. Ne yazık ki tarihi kentin üzerinde şu an yöre halkı tarafından tarımsal faaliyetler yürütülüyor. Bu durum tarih kalıntılarına hasar vermektedir. Ayrıca burada önemli bir kale bulunmaktadır. 25 metre yüksekliğinde sur ve burçlara sahip olan bu kalenin kalıntılarını bile çıplak gözle görmeniz mümkün. Bu yöre hem siyasi hem de kültürel anlamda çok zengin bir yapıya sahip. Ne yazık ki bu bölgede geniş çaplı arkeolojik kazılar yapılmadı. Bu konuda siyasilere büyük işler düşmektedir. En az Hasankeyf kadar önemli olan bu tarihi yapının gün yüzüne çıkarılması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır.”
Yöre halkı tarafından balıklı göl suyunun şifalı olduğu öne sürülüyor.
Batman'ın Kozluk ilçesinin Oyuktaş köyünün Yeşilyurt mezrasında bulunan tarihi Erzen Antik Kentinin M.Ö 2000'li yıllara dayanıyor. Ayrıca 300 yıl Dilmaçoğullları Beyliğinin başkenti olan antik kent Garzan Çayı'nın kenarında bulunuyor. (İLKHA)