Lütfen bekleyin..



Uzmanlar sanal dünyanın tehlikelerine karşı uyardı: Çocuklarda derin yaralar bırakıyor!

27 Temmuz 2023, 13:10 - Okunma: 779

Teknolojiyle birlikte son yıllarda kullanımı artan sanal dünyanın çocuklar üzerinde ciddi olumsuzluğa neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ailelere çocuklarda derin yaralar bırakabilen dijital ortamdaki tehlikelere karşı uyarılarda bulundu.

Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hafzullah İş, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunarak, sanal dünyanın çocuklar üzerindeki etkilerine değindi.

Hafzullah İş

Bilinçsiz internet kullanımının çocukların ruhsal durumlarını ciddi anlamda etkilediğini belirten Öğretim Üyesi Doktor Hafzullah İş, internette uzun vakit geçiren çocukların sanal dünyadaki tehlikelere karşı çok daha korumasız olduklarını ifade etti.

Bilişim teknolojilerinin; toplumların siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel düzenini değiştirirken aynı zamanda çocukların da hayatlarını derinden etkileyecek bir dönüşüme sebebiyet verdiğine dikkat çeken İş, bilişim teknolojilerinin çok olumlu yönlerinin de olduğunu ancak belli bir denetime tabi tutulmazsa çocuklar üzerinde ileride derin etki yaratabileceğini; şiddete, sağlık problemlerine de sebebiyet verebildiğini vurguladı.

Ailelere çocuklarını sanal dünyanın tehlikelerine karşı korumaları için büyük görevlerin düştüğünü dile getiren İş, çocuklarının doğru ve etkin bir şekilde teknolojiyi kullanmaları için ailelerin 'dijital ebeveynlik' noktasında ilk olarak kendilerini eğitmeleri gerektiğini kaydetti.

Bu noktada ailelere önemli tavsiyelerde bulunan İş, internetin kötü kullanımının önüne nasıl geçilebileceğini anlattı.

"Aileler farkındalıklarını artırırlarsa çocuklar üzerindeki denetimi kolaylıkla sağlayabilirler"

Sanal dünyadaki olumsuzlukların önlenebilmesi için birçok kurumların yapmış olduğu yazılımsal güvenlik hizmetlerinin olduğuna işaret eden İş, "Yalnız bunların uygulanabilmesi için tamamıyla dijital ebeveynlik dediğimiz, yani ailelerin bilişim farkındalığının artırılması, bunları nasıl yapabileceklerini bilmelerine dair eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Aileler bu konudaki farkındalıklarını artırırlarsa çocuklar üzerindeki denetimi kolaylıkla sağlayabilirler. Çocuklarda bu şekilde, bu farkındalıkla birlikte daha fazla kısıtlanmış olarak daha güvenli, mahremiyetlerine dikkat ederek siber zorbalıklardan, siber faşizmden veya onları istismara sürükleyebilecek durumlardan kendilerini muhafaza edebilecekler." dedi.

"Ailenin desteği olmazsa çocuklar teknolojinin negatif etkisinden zarar görür"

Bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünün altını çizen İş, "Aileler üzerlerinde düşen dijital ebeveynlik görevlerini yaparlarsa çocuklarını da korumuş olurlar. Teknoloji tabi ki çocuklar üzerinde çok faydalı sonuçlar getirecektir. Eğitimlerinde, sosyalleşmelerinde, iletişim ve etkileşimlerinde muazzam derecede katkılar sunacaktır. Ancak bu katkılar ailelerin destekleriyle birlikte olumlu yönde seyredebilir. Aksi halde çocuklarımız bunun istismarı sonucunda teknolojinin negatif etkilerinden ziyadesiyle zarar görebilirler." diye konuştu.

"Çocuklarınızla iletişim halinde olun"

Ailelerin çok basit işlemlerle çocuklarını dijital ortamdaki tehlikelerden koruyabileceğini belirten İş, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi güvenli internet erişiminin açılmasıdır. Antivirüs, yazılım güncellemelerinin yapılması gerekir. Kaynağını bilmediğiniz resim ve dosyaları, oyunları tablet veya bilgisayarlarınıza yüklememelisiniz. Çocuklarınızla iletişim halinde olmalısınız. Çocuklarınızın bilmediğiniz sanal dünyada herhangi bir zorbalığa, istismara maruz kaldıkları zaman sizinle açık bir şekilde iletişim kurmaları, kendilerini iyi ifade edebilmeleri onları ziyadesiyle koruyacaktır.

Aile filtrelerinin açılması çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Ailelerin ilk yapması gereken şeylerden bir tanesi de bu. Çocuklarını korumak istiyorlarsa hemen aile filtrelerini açmaları, güvenlik güncellemelerini yapmaları ve çocuklarına bilişim dünyasındaki kötülükleri yalın bir dille anlatmaları lazım. Bunu yaparlarsa çocuklarda daha temkinli bir şekilde olaya yaklaşabilirler. Kendilerini ailelerine karşı daha samimi bir şekilde ifade edebilirler. Herhangi bir olumsuzlukta aileleriyle irtibata geçebilirler."

"Çocuklarınız uyuşturucu tacirlerinin eline düşebilir"

Bilişim teknolojilerini iyi kullanmak gerektiğini ifade eden İş, konuşmasında Metaverse'nin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine de değindi.

Denetim sağlanmazsa Metaverse dünyasının çocuklarda çok derin yaralar bırakabildiğine dikkat çeken İş, "Web 3.0 geliyor. Bu Metaverse dünyasıdır. Metaverse dünyasında çocuklarımız bir gözlük takarak hiç bilmedikleri bambaşka sanal bir dünyada, paralel bir evrende herhangi bir yerde bir konsere katılabilirler, bir dövüş içerisinde olabilirler, uyuşturucu tacirlerinin eline düşebilirler. Oradaki denetimler çok daha zor olabiliyor. Bunun tabi ki eğitime, sosyal hayata dair pozitif yönleri var. Ama buradaki denetimi sağlamazsak çocuklarımız üzerinde çok derin yaralar bırakabilirler." ifadelerini kullandı.

"Kontrol edemediğiniz hiçbir alanda söz sahibi olamaz, çocuklarınızı koruyamazsınız"

Ailelerin hiç vakit kaybetmeden çocuklarının bilinçli bir şekilde internet kullanımını sağlayabilecek kadar bilgi edinmeleri ve bu bilgileri de pratikte çocuklarıyla birlikte uygulamaları gerektiğine vurgu yapan İş, son olarak şunları söyledi:

"Bunu uygulamazlarsa yakın bir zamanda sosyal dokuda çocuklarının nasıl zehirlendiklerini peyder pey görmeye başlayacağız. Çünkü kontrol edemediğiniz hiçbir alanda söz sahibi olamazsınız, çocuklarınızı koruyamazsınız. Dijital teknolojileri en iyi şekilde kullanalım. Çocuklarımızın eğitiminde, sosyal hayatında, iletişim ve etkileşiminde kullanalım. Çocuklarımız bu teknolojileri etkin ve verimli bir şekilde kullanmaları lazım. Burada en büyük pay ailelere düşüyor. Bilinçli kullanım, bilinçli ebeveynlik ve dijital ebeveynlik anlamında kendilerini geliştirmeleri ve çocukları üzerinde bunları uygulamaları gerekiyor." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
HÜDA PAR Batman Kadın Kolları Başkanı Şenay Coşkun, Dünya Çocuk Hakları Gün..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman’da düzenlenen "Yolumuzu ..
Cuma Hutbelerinde “Âdâb ve Erkânıyla Cuma Namazı” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, "Yolumuzu Aydınlat..
Umut Kervanı Batman Derneği Başkanı Nurettin Teymur, siyonist işgal rejimin..
Vatandaşlar, sıcak yaz günlerinden korumak için soğuk hava depolarına emane..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=