Lütfen bekleyin..



Zirai ilaç satıcıları yanlış ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekti

07 Ağustos 2023, 18:42 - Okunma: 278

Bilinçsiz kullanılan zirai ilaçların tarım alanlarına, canlılara ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirten zirai ilaç satıcısı Metin Direk, zirai ilaç kullanımında çiftçilerin mutlaka ziraat danışmanlarına danışmaları gerektiğini belirti.

Bilinçsiz kullanılan zirai ve kimyasal ilaçların hem ürünlere hem insan sağlığına ve hem de maddi kayba neden olduğuna dikkat çeken Metin Direk, İLKHA muhabirine ürünlerde verimin artması ve insan sağlığına zarar vermemek için zirai, kimyasal ilaç kullanımının bilinçli ve uzmanların kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

Tarımda yanlış ilaç kullanımının başta insan sağlığına ve ürün kaybına neden olduğunu ifade eden Direk, bilinçli ilaçlama ve bilinçli ürün ekimiyle daha çok verim elde edileceğini belirtti.

Son zamanlarda zirai ilaçlarda yaşanan fiyat artışına da değinen Direk, doğru ilaçlama ile ürün veriminde artış ve maliyetlerde de düşüş yaşanacağını ifade etti.

"Uzmanlara danışarak zirai ilaç kullanmaları tavsiye ediyoruz"

Metin Direk

Zirai ilaç kullanımında çiftçilerin mutlaka ziraat danışmanlarına danışması gerektiğine dikkat çeken Direk, "Çiftçilerin, Ziraat Odalarındaki uzmanlara ve Tarım İl Müdürlüklerine danışmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz zirai ilaçları danışarak kullandığı zaman hem ilacı düzgün bir şekilde uygulayacak hem de kullandığı ilaçtan büyük bir memnuniyet sağlamış olacaktır. Aksi yönde kulaktan dolma bilgilerle ilaçları kullanırlarsa ürünlerine hem yanlış ilaç kullanmış olur hem de kullandığı ilaçtan yarar görmez. Bu da çiftçiye hem zaman kaybına hem de mal kaybına neden olur. Bundan dolayı çiftçilerimizin mümkün mertebe uzmanlara danışarak zirai ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

"Havaların ısınması ilaç kullanımını sıklaştırıyor"

Her ekilen ürün için ayrı ilaç kullanılması gerektiğine değinen Direk, "Sebze ilaçları ayrı, buğday ve mısır ilaçları ayrı dönemlerde kullanılıyor. Hava sıcaklığının artmasıyla beraber ilaç kullanım sıklığı artmaktadır. Çünkü havalar ısındıktan sonra tarladaki böceklerde bir artış oluyor. Böyle olunca çiftçi sıklıkla ilaç kullanmaya başlıyor. Çiftçilerimizin bu konuda biraz dikkatli olmaları gerekiyor. Aşırı hava sıcaklığında ilaç kullanma ortalamasının 10 ila 14 gün aralığında olmasını  tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tarım ilaçları bilinçsiz kullanılmamalı"

Sebze ve meyvelerde yanlış ilaç ve sık ilaç kullanımının birçok hastalığa neden olabileceğini söyleyen Direk, çitçilere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi:

"İlaçların yanlış kullanımından dolayı Tarım Bakanlığı tarafından birçok ilaç yasaklandı. Örneğin geçmiş dönemde tütüne ruhsatlı olan ilacı; domateslere ve diğer sebzelere kullanıldığını gördük ve bu ürünlerin de ciddi oranda kalıtımlı hastalıklara neden olduğunu fark ettiler. Bu sorunlardan kaynaklı bazı ilaçlar Avrupa Birliği ile Tarım Bakanlığının ortak istişareleri sonucu piyasadan kaldırıldı. Çiftçilerimizin de tarım ilaçlarını bilinçsiz kullanmalarını istemiyoruz ki çiftçi kullandığı ilaçtan fayda görsün. Çünkü sonuçta bu ilaçlar kimyasal ve ister istemez kalıtımsal izler bırakabiliyor. Buna istinaden çiftçi uygun ilacı düzenli kullandığında hem ürününden yarar görecek hem de o zararı en asgari seviyeye indirecektir."

"Çiftçilerin yararına yeni çalışmalar yapılmalı"

Çiftçinin her zaman aynı ilacı kullanması ve aynı ürünü ekmesi yerine, yeni ürünlerin ekilmesi ve yeni ilaçları kullanmasının yararına olacağını belirten Direk, "Çiftçinin tarlasına her zaman aynı ilacı kullanması zamanla o tarladaki bitki ve böceklerde bağışıklık yapacağından belli bir süre sonra o ilaçtan fayda görülmüyor. Bundan dolayı çiftçinin belli periyotlarla hem ilacı hem de ektiği ürünü değiştirmesi gerekiyor. Şu an çiftçilerimizin yükü ağır. Çünkü gübre ve zirai ilaç fiyatları maalesef elimizde olmayan sebeplerden kaynaklı ciddi bir artış gösteriyor. Bunun da çiftçiye yansıması maalesef kötü oluyor. Çiftçi de ürününü piyasa değerinde satamadığında zarar edecektir. Bu da yelpaze şeklinde bütün piyasayı ekilecektir. Umarım yetkililerimiz bu konuda çiftçimizin yararına olacak yeni adımlar atarlar ve çiftçinin piyasadan olumsuz etkilenmeleri önlerler." diye konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman, sonbahar mevsiminin sonlarına yaklaşırken, cadde ve parklarda dökül..
Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da bu yıl hububat ekimi gerçekl..
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=