Lütfen bekleyin..



Uzman Eğitimci Aydın: Cep telefonu öğrencilerin ders başarılarını olumsuz yönde etkiliyor

16 Nisan 2024, 14:20 - Okunma: 1825

Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencilerin ders başarılarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Uzman Eğitimci Ahmet Sedat Aydın, ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı, Uzman Eğitimci Ahmet Sedat Aydın, cep telefonu, tablet ve benzeri dijital ekran kullanımının öğrenciler üzerinde oluşturduğu zararlara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İçinde yaşadığımız çağın en büyük dönüştürücü etkisine sahip olan teknolojinin okullarda ciddi olumsuz bir etkiye neden olduğunu belirten Aydın, aşırı cep telefonu kullanımının düşük eğitim performansıyla doğrudan bağlantılı olduğunun araştırmalar sonucu ortaya çıktığını vurguladı.

UNESCO'nun tüm dünya genelinde okullarda cep telefonu ve buna bağlı olarak tabletin, dijital ekranın yasaklanması noktasında tavsiyelerde bulunduğuna dikkat çeken Aydın, "Fransa öncülüğünde 2018 yılında başlayan bir akımla dünyadaki ülkelerin yüzde 14'ü cep telefonunu yasaklamaya başladılar. Türkiye, 2023-2024 eğitim öğretim yılında okullarda cep telefonlarının tamamen yasaklanmasına karar verdi." dedi.

"Aşırı cep telefonu kullanımı beyin büyümesini olumsuz etkiliyor"

Cep telefonunun özellikle küçük çocuklar üzerinde ciddi olumsuzluğa neden olduğuna işaret eden Aydın, "Çocuklarda beyin gelişiminin 21 yaşına kadar sürdüğü bir dönemi göz önüne alırsak bu süreçte cep telefonlarının aşırı derece kullanılması çocuklardaki beyin büyümesine olumsuz bir şekilde etki etmektedir. Çocuklar bu dönemde gecikmeli bir gelişim gösterip okullara gelmeye başladılar." diye konuştu.

"Cep telefonu ebeveynlerin kontrolünde kullanılmalıdır"

2-3 yaş arasındaki çocukların bile günde 3-4 saat dijital ekran bağımlılığının beraberinde zeka seviyelerinin, bedensel gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine neden olduğunu anlatan Aydın, "12 yaş altındaki çocuklara hiçbir şekilde cep telefonu kullanılmasını önermiyoruz. Şayet kullanılacaksa dahi ebeveynlerin kontrolünde, belirli bir süre zarfında kullanılmasını önermekteyiz. Yine yapılan araştırmalarda Türkiye'de yaşayan çocukların günde 7 ila 11 saat arasında cep telefonuyla vakit geçirdikleri belirtilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya uygulamaları çocukların ahlaki düzeyini de olumsuz etkiliyor"

Özellikle toplumsal ahlakın yozlaşmasında cep telefonunun ciddi etkisinin olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:

"Anne ve babalar cep telefondaki uygulamaları basit veya masum bir uygulama gibi görmektedir. Sosyal medya uygulamaları çocukların ahlaki düzeyini olumsuz etkilemektedir. Önümüzde LGS ve YKS sınavı var. Bu süreç içerisinde çocukların cep telefonuyla sürelerinin artması beraberinde sınavlardaki başarısızlıkla doğru orantılıdır. Çocuklar dijital ekranla ne kadar az vakit geçirirlerse o kadar fazla derslerine vakit ayırabilirler. Ebeveynlerin öncelikle dijital ekran kısıtlamasına gitmeleri gerekir. Ailelere tavsiyemiz, öncelikle kendilerinin bundan beri kalmaları ve daha sonra çocuklarına söylemeleridir." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, yaklaşan 24 Kasım Öğretmenl..
Ağız ve diş sağlığı konusunda Batman halkına nitelikli bir sağlık hizmeti s..
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Türk Tarih Kurumu Başkan..
Batman Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde "Öğrenci Toplulukları Tanıtım..
60 Yaş Tazelenme Üniversitesi kapsamında Batman Üniversitesi ile Aile ve So..
"2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları İş B..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=