Lütfen bekleyin..



Girişimcilik destekleri güncellendi

15 Mayıs 2024, 10:22 - Okunma: 590

KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, yaptığı yazılı açıklamada, Girişimcilik Destek Programlarında düzenleme yapıldığını, düzenlemeye ilişkin detayları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın paylaştığını söyledi.

1990 yılında kurulan KOSGEB'in, bu tarihten 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek verdiğini belirten Fidan, "Ancak imalat sanayi dışındaki sektörlerinde ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyellerinin artması ve imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi." dedi.

Üst limit 2 milyon TL

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programlarının kurgulandığını ifade eden Fidan, şöyle devam etti:

"Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi. Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebillirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı."

İş kurma desteği

Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlıktan oluştuğunu hatırlatan Fidan, "İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor." dedi.

İş kurma desteğine kimler başvuru yapıyor?

Fidan, iş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabileceğini vurguladı.

İş kurma desteği hangi sektörlere veriliyor?

Fidan, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmelerin iş kurma desteğinden yararlanabileceklerini kaydetti.

İş geliştirme desteği

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlandığını belirten Fidan, "Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor." diye konuştu.

Desteklenecek giderler neler?

Fidan, destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlandığını söyledi.

İş geliştirme desteğine kimler başvuru yapıyor?

Fidan, iş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimcilerin başvuru yapabileceklerini ifade etti.

İş geliştirme desteği hangi sektörlere veriliyor?

Fidan şunları söyledi:

"NACE Rev. 2’ye göre; C -İmalat, 61-Telekomünikasyon, 62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, 63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri, 72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek."

Geri ödemeler ne zaman başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacağını belirten Fidan, "İşletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteğine ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs-28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Altın fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle kimi gençlerin altın alamadığı i..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, Sana..
SGK Batman İl Müdürü Alaettin Ökten, Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başk..
İkinci el araç piyasası durgunluk yaşıyor. Ticaretlerinin durma noktasına g..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, KOSG..
Batman Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Kaya İlhan Çetinkaya, Batman&..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=