Lütfen bekleyin..



İkinci el araç satışlarında durgunluk devam ediyor

17 Mayıs 2024, 13:27 - Okunma: 542

İkinci el araç piyasası durgunluk yaşıyor. Ticaretlerinin durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, piyasada sıcak para olmamasından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini söylediler.

Batman'da ikinci el otomobil alış ve satışı yapan esnaf, devletin yüksek faiz politikasından dolayı çoğu kişinin parasını faize yatırması, birçok sektörü olumsuz etkilediğini, ikinci el alım satımlarını durma noktasına getirdiğini ifade ettiler.

İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluğun kısmen de olsa araç fiyatlarını düşürdüğünü belirten sektör temsilcileri, çoğu kişinin aracını aldığı fiyatın altında satmak zorunda kaldığını ifade ediyorlar.

Durgun olan ikinci el otomobil piyasasının canlanması için devletin faiz politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını istediler.

"İkici el araç piyasası çok durgundur"

İkinci el araçlarda olduğu gibi sıfır araçlarda da bir durgunluk yaşandığını söyleyen esnaf Ümit Abay, "İkici el araç piyasası çok durgundur. Parası olan çoğu kişi faize yönelmiş durumda. Piyasada para yok. Kredi ödemeleri gelen insanlar 500 bin liralık arabası mecburen 350 bin liraya satışa sürüyor. Bu şekilde millet çok mağdur olmuş durumda. Piyasada ne satışı var ne de alış var. Bunun nedeni ise insanların paralarını faize yatırmalarından kaynaklanıyor. İkinci el araçlarda olduğu gibi sıfır araç satışları da durmuş. Neredeyse çoğu zenginler paralarını faize yatırmışlar. Faize yatırılan paralar piyasaya girerse, ticaret döner." ifadelerini kullandı.

"Araç fiyatları sabit kalırsa ve faiz oranları düşerse piyasa canlanır"

Araç piyasasında yaşanan durgunluktan dolayı yüksek fiyata alınan araçlarını ancak düşük fiyata vererek satabildiklerini belirten esnaf Hamza Ecer, "Şu anda araçlar değerinde verilirse satılıyor. Çok olmasa da araç satışları arada oluyor. O da biniciler alıyor. Daha önce yüksek fiyata araç alanlar fiyat düşürmeden araçlarını satamıyor. Faiz oranları yüksek olduğu için insanlar araç almaktansa, haram olan faize yönelmesi araç satışlarını da olumsuz etkiledi. Böyle olunca şu an ikinci el piyasası durgun olduğu için işlerimizde durgunluk yaşıyoruz. Araç fiyatları sabit kalırsa ve faiz oranları düşerse, ikinci el araç piyasası canlanacaktır." şeklinde konuştu.

"Ödeme zamanı gelen esnaf aracını zarar ederek satmak zorunda kalıyor"

Uzun süredir ikinci el araçlarda ne alıcının ne de satıcının olmadığını ifade eden esnaf Uğur Alphan ise şunları söyledi:

"Şu anda her iki taraftan da sıkıntı yaşıyoruz. Bu sadece Batman için değil, piyasanın geneli bu halde ve piyasa durgun. Bunun en büyün nedeni ise faiz oranlarından kaynaklanıyor. Esnaf giderlerini karşılaması için kapısındaki araçları satması lazım. Yaklaşık 3-4 yıldır ikinci el araç piyasamız sıkıntılıdır. Araç fiyatları uzun süredir sabit haldedir. Araçlarda az da olsa bir düşüş var ama çok bir fiyat düşüşü yok. Bu hem emlak piyasasında hem de gayrimenkul piyasasında da öyledir. Ama bir araç sahibinin ödemesi olduğu zaman mecburen zararına da olsa fiyatı düşürüp aracını satıyor." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, Sana..
SGK Batman İl Müdürü Alaettin Ökten, Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başk..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, KOSG..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, yaptığı yazılı açıklamada, Girişimcil..
Batman Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Kaya İlhan Çetinkaya, Batman&..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası, esnafın pos kesintilerinde indirim yapıl..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=