Lütfen bekleyin..



Kurbanlık hayvan sayısı yeterli düzeyde mi?

01 Haziran 2024, 10:00 - Okunma: 138

Batman Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanvekili Nimetullah Durmaz, yaptığı açıklamada, Batman'da halkın kurbanlık ihtiyacını karşılayacak yeterli düzeyde hayvanın mevcut olduğunu söyledi.

Alım gücü düşmesine rağmen halkın dini vecibelerini yerine getirmek için kurban alımına talebinin olduğunu vurgulayan Ziraat Yüksek Mühendisi Durmaz, hayvan fiyatlarının aşağı doğru çekilmesi için hükümete önemli görevin düştüğünü ifade etti.

Özellikle gençlerin tarım ve hayvancılığa olan ilgisinin artırılması gerektiğini belirten Durmaz, çiftçiliğe, hayvancılığa gereken desteğin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Nimetullah Durmaz

"Alım gücünün düşmesi piyasayı sekteye uğratıyor"

Batman'da Kurban Bayramı için büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yeterli düzeyde olduğunu belirten Durmaz, "Ancak vatandaşın alım gücünün düşük olması işi biraz sekteye uğratmaktadır. Bir koyunun ortalama 10 bin lira olması, büyükbaş için bir hissenin 17-18 bin liralardan başlaması ve vatandaşın buna karşın alım gücünün düşük olması olayı sekteye uğratmaktadır. Vatandaşın alım gücünün yükselmesiyle ya da piyasanın biraz daha düzelmesiyle bu iş daha canlı olacaktır." dedi.

"Kurban fiyatları biraz düştü"

Yaşanan sıkıntılara rağmen vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmek için kurban alımına talep gösterdiğini vurgulayan Durmaz, "Az da olsa kurban fiyatları son günlerde biraz düştü. Batman piyasasında kurbanlık ihtiyaçlarını karşılayacak yeteri kadar hayvanımız var. Hatta fazlalık bile var. Yurt dışına gönderilen hayvanlarımız bile mevcut. Bazı hayvan sahiplerimiz hayvanlarını İstanbul gibi büyükşehirlere de gönderiyorlar." diye konuştu.

"Gençlerimiz tarım ve hayvancılığa özendirilmeli"

Hükümetin hayvancılığı özendirmesi durumunda hayvancılığın daha da artacağını kaydeden Durmaz, "Hayvancılık maalesef sadece yaşlılarımız tarafından yapılıyor. Gençlere yönelik çalışma olması gerekiyor. Okullarda tarım ve hayvancılık dersinin mutlaka tekrar geri getirilmesi gerekiyor. En azından gençlerimizin tarım ve hayvancılığa olan özenini artırsın ve hayvancılığa yönelme olsun." ifadelerini kullandı.

"Çiftçiliğe, hayvancılığa büyük destek sunulmalıdır"

Et fiyatlarının aşağı doğru çekilmesi için kalıcı adımların atılması gerektiğini ifade eden Durmaz şöyle devam etti:

"Et fiyatlarının düşmesi için dışardan ithal etin gelmesi geçici bir yöntemdir. Kalıcı bir yöntem değildir. Hükümet dışardan et, hayvan, yem ve saman getirebilir ama bizim çiftçiyi desteklememiz gerekiyor. Yerli çiftçiyi desteklediğimiz zaman, yerli çiftçi kâr ettiği zaman bunun geri dönüşümü olacaktır. Devletin çiftçiye büyük destek sunması lazım. Hayvancılığı desteklemek gerekiyor, destek primlerinin artırılması gerekiyor. Buzağı, anne, anaç, süt, arıcılık desteği… Her türlü hayvancılığa yapılan destek cazibeyi artıracaktır. Bu olursa hayvancılık artar, hayvancılığa olan özen de artar. Bu sefer gençlerimiz özenir. Bir ülkenin kalkınması tarım ve hayvancılığın kalkınmasıyla eşdeğerdir." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıkl..
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarıyla ..
Günümüzde çevre sorunlarının giderek arttığını belirten Batman Sağlık ve Çe..
Batman Valiliğinden yapılan açıklamada, anız yakanlara ciddi para cezaların..
Mevsiminde yağan yağışların bereketli geçmesi dolayısıyla hububatta da bere..
Yağışların tahminlerin çok üstünde yağması nedeniyle Batman'da bu sene ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=