Piyasadaki durgunluğun devam etmesi nedeniyle kimi esnaf aldığı araçtan kâr etmek yerine aldığı fiyata bile satamadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, faiz oranlarını yüksek tutulması nedeniyle sıcak paranın piyasadan çekilip bankalara yatırıldığını belirtti.
Son bir yıldır piyasanın durgun olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, hükümetin faiz politikası nedeniyle işlerinin tamamen durdurduğunu ifade etti.
Faiz politikasının birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi ve bu durumun en çok ikinci el piyasasını etkilediğini belirten sektör temsilcileri, İLKHA mikrofonuna konuşarak; hükümetten bu soruna en kısa sürede çözüm bulmaları çağrısında bulundu.
Yaklaşık 30 yıldır ikinci el araç piyasanda esnaflık yaptığını belirten esnaf Fethullah Akburak, böyle bir durgunluğu ilk kez gördüğünü söyledi.
"Böyle devam ederse birçok esnaf iflas edecektir"
İkinci el araç piyasasının tam işlek olması gereken bir zamanda satışların neredeyse tamamen durduğunu ifade eden esnaf Erkan Suçin, "Şu an ikinci el ara satışları çok durgun durumda. Tam araç alım satım sezonu ama satışlar olmadığı için zarar ediyoruz. Araba fiyatları düşmesine rağmen fiyat sormaya gelen vatandaş yine de araç almıyor. Çünkü çoğu kişi elindeki parasını faize yatırmış durumda olduğu için araba alım ve satımı olmuyor. Yetkililerden isteğimiz faizi kaldırmalarıdır. Birçok esnaf iflas edip işyerini kapatan da oldu. Hatta bu durum böyle devam ederse çoğu esnaf iflas edecektir. Araba piyasasın da ilk kez böyle bir şey görüyoruz ve son bir senedir piyasa durgunluğu sürüyor. Devletin bu duruma bir an evvel bir çözüm bulması lazım." diye konuştu.
"Yeni faiz politikası nedeniyle ticaret durma noktasına geldi"
Alım ve satım olmamasından dolayı ikinci el ve sıfır araç piyasası diye bir canlı piyasanın kalmadığını belirten bir diğer esnaf Fethullah Akburak, 30 yıllık esnaflık sürecinde böyle bir durgunluğu ilk kez gördüğünü söyledi.
Akburak, "Geçmiş yıllar ile bu seneyi kıyasladığımız zaman işlerimiz yüzde 10'a düştü. Sebebi ise herkesin faize yönelmesinden kaynaklanıyor. Elinde toplu parası olup araba alım satımı yapanların çoğu faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı ticaret yapmayıp elindeki parasını bankalara faize yatırıyor. Böyle olunca faiz yüzünden ticaret durma noktasına geldi. Yaklaşık 30 yıldır bu meslekteyim böyle durgun bir yıl ilk kez görüyorum. Hatta satış yapanlarda araçlarını zararına vermese satamıyor. Esnaf artık araba alamıyor. Çünkü aldıkları da ellerinde kalmış durumdadır. Mecbur olmasa kimse araba almıyor. Bu durumun düzelmesi için sistemi düzeltip ve bu faizi kaldırırlarsa piyasa normale dönecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)