Lütfen bekleyin..



Psikolog Yıldırım: Her anlarını sosyal medyada paylaşanlarda zamanla çeşitli sorunlar baş göstermeye başlar

21 Ağustos 2024, 13:52 - Okunma: 471

Sosyal medyada özel fotoğraflarını, çocuklarının fotoğrafını paylaşmanın zararları hakkında bilgi veren Psikolog Oktay Yıldırım, her anını paylaşan kişilerde zamanla ruhsal ve fiziksel sorunların baş gösterdiğini söyledi.

Sosyal medyada her anını, fotoğrafını veya bilgilerini paylaşanlarda zamanla meydana gelen psikolojik ve ruhsal bozukluğunun altında birçok neden olduğunu belirten Yıldırım, neden her anımızı paylaşmak zorunda hissediyoruz? Sorularına cevap verdi.

Fotoğraf ve video paylaşımı yapanların nedenlerinden en önemlisinin beğenilme arzusu ve onaylanma ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım, böyle bir bireyin beğenilme arzusu ve onaylanma ihtiyacının özellikle çevresindeki insanlar tarafından karşılanmamasından kaynaklandığını ifade etti.

"Önce alışkanlık ardından da bağımlılık haline gelir"

Her anını sosyal medyada paylaşan insanların genelde kendini beğenme ve ispatla egolarını tatmin edenler olduğunu ifade eden Yıldırım, "Öncelikle sosyal medyada her anını, fotoğrafını veya bilgilerini paylaşma bozukluğunun altında birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerden en önemlileri beğenilme arzusu ve onaylanma ihtiyacının bireyin çevresi tarafından karşılanmamasıdır. Birey bu ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal medyaya başvurur. Özel hayatıyla ilgili yapmış olduğu paylaşımlar başkalarınca etkileşim ve beğeni toplayınca bu davranışın sıklığında artış meydana gelir. Bu durum önce alışkanlık ardından da bağımlılık haline gelir." ifadelerini kullandı.

"Zamanla kişide ruhsal ve fiziksel sorunlar baş göstermeye başlar"

Ekran ve sosyal medya bağımlılığının zamanla kişide birçok psikolojik soruna neden olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Böylece birey sosyal çevresinden kendini izole ederek sosyal medyaya yönelir. Bu yönelim bireyde içine kapanmaya yol açabilir. Zamanla içine kapanan bireyde obsesif kompulsif bozukluk, kaygı, stres, uykusuzluk gibi ruhsal ve fiziksel sorunlar baş göstermeye başlar." dedi.

"Uzman kişilerden yardım alınmalı"

Paylaşım yapmanın da bir bağımlık türü olduğunu ve ileride büyük sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Yıldırım, "Bu sorunlardan kurtulmanın önemli yollarından bireyin sosyal medyadan sosyal çevresine yönelmesi, ekrana olan bağımlılığını azaltmasıdır. Eğer birey bunu yapamıyorsa yaşadığı sorunlardan rahatsızsa ilgili alanda uzman kişilerden profesyonel yardım alması sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayacaktır. Eğer bu bağımlıkla ilgili mücadele yetersiz kalırsa zamanla ters tepebiliyor ve yıkıcı etkileri oluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da doğum yapılan tüm hastanelerde bebeğin doğduğu ilk anda uygul..
Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Acil Sağlık Hizmetlerinin değerlendir..
Sağlıklı bir çevre sağlanmadan halk sağlığını korumanın mümkün olmadığını b..
Tütün ürünlerinin kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlene..
Obezitenin kişilerin yaşam kalitesini azaltıp ölümlere yol açtığını belirte..
Diş Hekimliği Fakültesi binasının giriş katının diş tedavisi hizmeti verebi..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=