Lütfen bekleyin..



Grip aşısı kimlere, ne zaman yapılmalı?

17 Eylül 2024, 16:45 - Okunma: 67

Grip mevsiminin gelmesiyle vatandaşların gripten korunmak için aşılarını yaptırmaya hazırlandığını belirten eczacılar, grip aşılarının eczanelerde temin edilmeye başlandığını söyledi.

Havaların soğumasıyla birlikte grip salgınının yayılmasını önlemede büyük rolü olan grip aşısı eczanelere gelmeye başladığını ifade eden eczacılar, en sağlıklı aşı zamanının eylül ve ekim aylarında olduğunu söyledi.

Mevsimsel hava değişikliklerinde sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan gribin, en önemli tedbirinin aşılanma olduğunu söyleyen Batmanlı eczacılar, grip aşısı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri İLKHA mikrofonuna anlattı.

Gribe karşı koruyucu etkisi olan grip aşısının eczanelere ulaştığını belirten eczacılar, özellikle yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara grip aşısını yaptırmaları tavsiyesinde bulunuyor.

"Vatandaşlarımıza grip aşısını zamanında yapmalarını öneriyoruz"

Grip aşısı zamanının geldiğini belirten eczacı Yunus Kaya, "Grip aşıları, mevsimsel grip dönemleri yaklaştığı zaman yapılması gerekiyor. Grip aşılarının genelde uygulama dönemi; Sağlık Bakanlığı'nın da önerdiği zaman aralığı eylül ve ekim ayları arasındadır. Aşı ile grip hastalığının hastalara vereceği hasarın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle risk grubunda olan 65 yaş üstü vatandaşlarımız, 6 aylıktan başlayıp 2 yaş arasında olan bünyesi zayıf olan çocukların ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza grip aşısını zamanında yapmalarını öneriyoruz. Çünkü grip aşısı yapılmadığı zaman yaşanabilecek bir grip hatalığının bu kişilerde zamanla zatürreye dönüşebilmektedir." dedi.

"İlgili yaş gruplarının hepsi de reçete yazdırarak grip aşılarını eczanelerden temin edebilirler"

Sağlık Bakanlığı'nın da yayınladığı metne göre grip aşılarının özellikle eylül ayının ilk haftalarından itibaren eczanelere verilmeye başlandığını söyleyen Kaya, "Mevsimsel değişiklik sürecine girdiğimiz için grip aşısı eczanelerde bulunmaktadır. Vatandaşlarımız grip aşısını aile hekimlerinden veya en yakın bir doktorun yanında reçetelendirdikten sonra eczanelerden tedarik edebilirler ve daha sonra aldıkları aşıları aile hekimliklerinde ya da en yakın sağlık kuruluşunda uygulamasını yapabilirler. Pandemi sürecinde grip aşılarının öncelikli sıralaması vardı ama 2024 yılı itibariyle bu sınırlandırmaya gerek kalmadı. İlgili yaş gruplarının hepsi de reçete yazdırarak grip aşılarını temin edebilirler. Devlet 65 yaş üstü olanlara ve kronik hastalığı olanlar için grip aşısını tamamen ücretsiz olarak karşılamaktadır. Bu yaş grubu dışında kalanlar ise grip aşısını ücretli almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Grip aşısı, soğuk algınlığına karşı vücutta savunma mekanizması oluşturur"

Grip, özellikle kış aylarında yaygınlaşan bir solunum yolu hastalığı olduğunu hatırlatan bir diğer eczacı Zehra Sünger, "Grip hastalığını özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve hamile kadınlar için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu risk grubundaki kişilerde hastaneye yatışlara ve hatta ölümlere neden olabilir. İşte bu noktada, grip aşısı devreye giriyor. Grip aşısı, vücudumuzun savunma mekanizmasını grip virüsüne karşı hazırlıklı hale getiren güvenli ve etkili bir yöntemdir. Aşı, grip virüsünün bir sonraki yıl yaygın olması beklenen türlerine karşı bağışıklık kazanmamızı sağlar. Bu sayede grip virüsüyle karşılaştığımızda, vücudumuz daha hızlı ve etkili bir şekilde virüsü tanır ve mücadele eder." ifadelerini kullandı.

"Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için grip aşısı olmak hayati önem taşır"

Grip virüslerinin her yıl değişime uğrayabildiği için grip aşılarının da her yıl güncellendiğini anımsatan Sünger, şunları kaydetti:

"Bu nedenle her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmak önemlidir. Özellikle sağlık çalışanları, yaşlılar, kronik hastalıkları olan bireyler ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için grip aşısı olmak hayati önem taşır. Ayrıca, aşılanan bireyler, hastalığı başkalarına bulaştırma riskini de azaltmış olur. Unutmayalım ki grip aşısı sadece bireysel sağlığımız için değil, toplum sağlığı için de çok önemlidir. Aşılama, toplum genelinde grip virüsünün yayılmasını kontrol altına almanın en etkili yollarından biridir. Sonuç olarak, gripten korunmanın en etkili yollarından biri grip aşısıdır. Özellikle risk grubundaki kişilerin her yıl grip aşısı yaptırması, hem kendi sağlıklarını korumak hem de toplum sağlığını güvence altına almak adına büyük bir adım olacaktır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Depreme karşı sismik izolatör kullanılan 500 yataklı Batman devlet hastanes..
Batman'da doğum yapılan tüm hastanelerde bebeğin doğduğu ilk anda uygul..
Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Acil Sağlık Hizmetlerinin değerlendir..
Sağlıklı bir çevre sağlanmadan halk sağlığını korumanın mümkün olmadığını b..
Sosyal medyada özel fotoğraflarını, çocuklarının fotoğrafını paylaşmanın za..
Tütün ürünlerinin kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlene..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=