Lütfen bekleyin..



Yazar Batu: Kitap okumak insanı inşa eder ve bilinçlendirir

03 Kasım 2024, 16:40 - Okunma: 398

Son yıllarda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte, geleneksel okuma alışkanlıklarının değiştiğini ve kitap okuma oranlarının düştüğünü belirten Yazar Nadire Batu, düzenli kitap okumanın insanı inşa ettiğini ve bilinçlendirdiğini belirtti.

Teknolojinin hayatımızdaki yeri her geçen gün artarken, özellikle genç neslin kitaplarla olan ilişkisi de dönüşüm geçiriyor. Batmanlı yazar Nadire Batu, düzenlenen kitap fuarlarının bu olumsuz durumu tersine çevirebilecek önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Batu, okuma alışkanlığının kazandırılmasında ailenin rolüne dikkat çekerek, anne ve babalara, çocuklarına kitap okuma sevgisini aşılamada büyük bir sorumluluk düştüğünü söyledi.

Erken yaşta kitap okuma alışkanlığı edinen bireylerin ileride daha başarılı ve bilinçli bireyler haline geldiğini vurgulayan Batu, dijitalleşmeye karşı anne ve babaların aile içinde kitap okuma programları düzenlemesi gerektiğini belirtti.

"Dijitalleşmenin artmasıyla kitap okuma oranı düştü"

Batman halkının kitap fuarına gösterdiği ilgiye çok sevindiklerini söyleyen Yazar Nadire Batu, "Bu bize gösteriyor ki, fuarlar kitap okumayı tetikliyor. Dijitalleşme hayatımıza girmeden önce ki dönemlerde Batmanlılar deste deste kitap okurlardı. Ancak dijitalleşmenin hayatımıza girmesiyle beraber kitap okuma alışkanlığımız çok düştü ve kitap okuyanların bile bir kısmı kitap okuyamaz hale geldi. Bu sorun sadede Batman'da değil tüm Türkiye genelinde olan bir sorundur. Dijitalleşme materyalleri olan dizi, filim ve sosyal medyaya ayrılan zamanlardan dolayı halk kitap okumaktan uzaklaştı. Bu bağlamda kitap fuarlarının açılması vatandaşlar açısından önem arzetmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kitap okumak insanı inşa eder ve bilinçlendirir"

Kitabı okumanın bir dost, arkadaş ve eğlence olarak görülmesi gerektiğini belirten Batu, "Çünkü kitap ruhun gıdasıdır. Kitap okunduğunda ruhumuz manen bayram eder. Kitap okumak insanı inşa eder ve bilinçlendirir. Zira bilinçli birey bilinçli aileyi oluşturur. Bilinçli aile ise bilinçli çevre, bilinçli toplum ve bilinçli dünya demektir. Bilinçli bir dünya demek savaşların olmadığı, barışın ve huzurun olduğu bir dünya demektir. Maalesef halkımız kitap okumaktan uzaklaştığı gibi maneviyattan da uzaklaştı. Örneğin daha önce halkın çoğunluğu namaz kılarken, bu oran çok düştü ve ahlaksızlık arttı. Suç oranları artı ve cezaevleri doldu." dedi.

"Kitap okuma alışkanlığının olması için aileler internet kullanımını sınırlandırmalı"

Özellikle kitap okuma alışkanlığının oluşması için ailelerin çocuklarına küçük yaşta kitap okumanın önemini aşılaması ve buna uygun ortam oluşturması gerektiğini ifade eden Batu, "Aileler çocuklarına kitap oku demeden önce kandilleri okumalıdır. Anne ve baba sosyal medyadan dizi veya film izleyerek çocuklarına kitap alışkanlığı kazandıramazlar. Bu nedenle ailece internet kullanımını sınırlandırmalı ve hep beraber kitap okunmalıdır." şeklinde konuştu.





 

Kaynak: İLKHA

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da "2'nci Gastronomi ve Kültür Sanat Festivali" dü..
Batman'da "2'nci Gastronomi ve Kültür Sanat Festivali" dü..
Batman Üniversitesi'nin tanıtımını desteklemek amacıyla öğrenciler aras..
Batman Üniversitesi tarafından 16-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenen "Kü..
Batman'da düzenlenen kitap fuarında okurlarıyla buluşan İlahiyatçı-Yaza..
Batman'da düzenlenen kitap fuarında okurlarıyla buluşan Araştırmacı-Yaz..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=