Lütfen bekleyin..



Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

22 Kasım 2024, 23:36 - Okunma: 390

Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla dikkat çekiyor. Teknoloji bağımlılığının çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ettiğine işaret eden Psikolog Gül Dinç, sosyal medya kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Özellikle sosyal medya platformlarının çocukların psikolojik sağlıkları üzerinde derin etkiler yaratabileceğini belirten Dinç, sosyal medyanın olumsuzluklarından korunma yollarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sosyal medyanın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri oldukça çeşitli ve derin olduğunu ifade eden Dinç, sosyal medya platformlarının çocukların benlik algısını olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı.

Dinç, "Bireyler, sosyal medya üzerinden sürekli olarak başkalarının hayatlarını gördükleri zaman (ki genellikle bunlar idealize edilmiş yaşamlar ve başarılar oluyor) maalesef bu durum bireylerde yoğun kaygı, depresif belirtiler ve yetersizlik hissi yaratabilirken, özsaygının düşmesine de yol açabilir." dedi.

"Sosyal medya bağımlılığı çocukların akademik başarılarını etkiler"

Sosyal medya kullanımının, özellikle gece geç saatlerde yapılan paylaşımlar ve etkileşimler nedeniyle uyku düzenini bozabileceğini belirten Dinç, "Ekran ışığına maruz kalmak, melatonin üretimini azaltarak uyku kalitesini düşürebilir. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı çocukların akademik başarılarını da etkileyebilir. Uzun süre ekran başında kalmak, sürekli bildirimler ve sosyal medya etkileşimleri, dikkati dağıtarak ders çalışma sürelerini kısaltabilir ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabilir." diye konuştu.

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

"Siber zorbalık, çocukların psikolojik sağlığını tehdit edebilir"

"Siber zorbalık konusu ise, teknolojinin hayatımızda büyük bir yer kaplamasıyla birlikte sıklıkla karşılaştığımız bir durum haline gelmeye başladı" diyen Dinç, "Sosyal medya üzerinden maruz kalınan siber zorbalık, çocukların psikolojik sağlığını tehdit edebilir ve düşük özsaygı ile anksiyete gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, çocuklar için cazip bir platform haline gelen sosyal medya platformu, zamanla bağımlılık yapabilir. Bu bağımlılık, günlük yaşam aktivitelerini ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden belli başlı bazı sınırlamalar kişiyi koruyacaktır." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin bazılarının çocukların davranışlarını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çeken Dinç, şiddet, madde kullanımı veya cinsellik gibi konulara dair yanlış bilgilerin, çocukların bu konulara dair algılarını olumsuz yönde şekillendirebileceğini kaydetti.

"Ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim kurması sosyal medya kullanımını sağlıklı hale getirebilir"

Psikolog Gül Dinç, şöyle devam etti:

"Bu nedenle, sosyal medyadan korunma yollarıyla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum; Ailelerin çocuklarıyla açık iletişim kurması, sosyal medya kullanım sürelerini sınırlaması ve çocuklara güvenli internet kullanımı hakkında eğitim vermesi sosyal medya kullanımını daha sağlıklı hale getirebilir. Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, çocukların sosyal medya yerine yüz yüze etkileşimlere yönlendirilmesi de önemli bir noktadır. Bu şekilde, olumsuz etkilerin azaltılması mümkün olabilir."

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

 

Kaynak: İLKHA

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Cihad Altun, toplum yararına faaliyet g..
Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emekli ve dar ..
Batman'da sürücüsünün kontrolünü kaybettiği otomobil, bir binanın giriş..
Türkiye'de artan köpek saldırılarının ardından Batman'da başlatılan..
Batman'da, direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücünün kullandığı otomob..
Batman Havalimanı’nda mart ayı içerisinde iç hatlarda 46 bin 623 yolcu taşı..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=