Asgari ücretle geçinen birçok işçi, hayat pahalılığı karşısında büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Evlenemeyen gençlerin sayısı giderek artarken, aile içindeki huzursuzluklar ve ekonomik sıkıntılar toplumsal sorunlara yol açıyor.
Bugün Türkiye'de asgari ücretli sayısı milyonları geçerken bu durum, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda.
Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin, sadece rakamsal bir konu olmadığını belirten uzmanlar, bu meselenin aynı zamanda işçilerin yaşam standartları ve insan haklarıyla doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekiyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 10 Aralık Salı günü ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan iktisat ve maliye uzmanı Necat Taş, asgari ücretin sadece ekonomik değil, insani boyutuyla da önemli bir konu olduğunu belirterek, mevcut asgari ücretin yetersizliğine dikkat çekti.
Taş, asgari ücretin işçinin emeğinin karşılığı olması gerektiğini vurgularken, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranlarının bu ücretin hızla erimesine neden olduğunu söyledi.
Günümüzde kiralar, sağlık giderleri ve gıda fiyatları hızla artarken, asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam mücadelesinin giderek daha zorlaştığını ifade eden Taş, belirlenecek yeni asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi gerektiğini kaydetti.
"Asgari ücret yalnızca bir rakamdan ibaret değildir"
Taş, "Bugün, hem ekonomik hem de insani boyutuyla hepimizi yakından ilgilendiren asgari ücret meselesi, yalnızca rakamlardan ibaret bir konu değildir. Asgari ücret işçinin emeğinin karşılığıdır. Ancak bu rakam her geçen gün daha yetersiz bir hale gelmektedir. Pek çok işçi hayatını sürdürebilmek için insan onuruna yakışmayan bir ücretle çalışmak zorunda kalıyor. Bugün kiralar, sağlık giderleri her geçen gün artarken, gıda fiyatları tavan yaparken işçilerin yaşam mücadelesi her geçen gün daha da zorlaşıyor." dedi.
"Ezilenler asgari ücretlilerdir"
"Asgari ücretle çalışan bir işçi evini geçindirebilmek için hangi temel ihtiyacından vazgeçeceğini, hangi faturalarını erteleyeceğini kara kara düşünmektedir" diyen Taş, asgari ücretin adeta Türkiye'de kanayan bir yara olduğunu söyledi. Taş, "Asgari ücretli sayısı milyonları aştığından dolayı bu konu sosyal, ekonomik bir sorundan çıkıp artık adeta iktidar ile muhalefetin birbirlerine koz kullanma şekline de dönüşmektedir. Ortada ezilen maalesef asgari ücretlidir." diye konuştu.
"Asgari ücretli ailesini geçindiremiyor"
Türkiye'de enflasyon oranlarının oldukça yüksek olduğuna işaret eden Taş, şöyle devam etti:
"Bu da alım gücünü ve asgari ücretlinin maaşını adeta eritmektedir. Bir yandan hayat pahalılığı artarken diğer yandan da ücretler erimekte, sadece ekonomik değil toplumsal sorunlarda doğurmaktadır. Çünkü asgari ücretli ailesini geçindiremiyor. Aile içinde huzursuzluklar doğmaya başlıyor. Aile içi şiddetten tutun da birçok mesele maalesef ülke gündemine gelmektedir. Asgari ücretle geçimini sağlayan gençler evlenemiyor. Bu nedenle evlilik oranları git gide düşmektedir."
"Asgari ücret artışı enflasyon karşısında eriyor"
Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gereken bazı prensipleri sıralayan Taş, "Asgari ücret adalet ve insan onuruna yakışır bir ücretle belirlenmesi gerekir. Çünkü hiçbir işçi emeğinin karşılığını almadan emek vermek istemez. Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle yapılan asgari ücret artışlarının bir iki ay sonra hiçbir anlamı kalmıyor. Çünkü ücret tamamen erimiş oluyor." ifadelerini kullandı.
"Asgari ücret insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmelidir"
İslam hukukunda emeğin karşılığının adil bir şekilde ödenmesi gerektiğinin altını çizen Taş, son olarak şunları söyledi:
"Manevi ve ahlaki değerlerimize ışık tutan İslam hukukunda emeğin karşılığının adil bir şekilde ödenmesi, çalışan ve işveren arasında ilişkinin karşılıklı hakkaniyete dayanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bundan dolayı asgari ücretin insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesi gerekir. Bu ortamda asgari ücretin en az 30-32 bin bandına gelmesi gerekir ki asgari ücretli bir işçi ailesini geçindirebilsin."
Kaynak:İLKHA