4 nesildir devam eden mesleği, şimdi tek başına yaşatmaya çalışan Akar, demir dövme (haddad) geleneği sürdürebilmek için devletin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
12 yaşında başladığı demir dövme işinde yarım asrı geride bıraktığını ifade eden Akar, geleneksel olan demir dövme zanaatın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Devlet desteğiyle hem bu mesleği yaşatmak hem de yeni ustalar yetiştirmek istediğini belirten Akar, yurt dışına tamir ya da yedek parça için gönderilen birçok cihaz parçasını Batman'da üretebileceğini söyledi.
Geleneksel zanaatların modernleşen dünya ile rekabet edememesi, el emeğiyle yapılan işlerin yok olma tehlikesini doğurduğunu vurgulayan Akar, devletin destek ve teşvikiyle gençlerin bu tür mesleklere olan ilgisini artırarak, el sanatlarını yaşatmaya yönelik bir adım atılması gerektiğinin altını çizdi.
"Herkes bize gıptayla bakıyordu"
Çok sevdiği mesleğine 12 yaşında başladığını belirten 9 çocuk babası Akar, "12 yaşında bu işe başladım. Mesleğim sıcak demircilik, yani halk dilinde (haddat) deniliyor. 4 nesle kadar olan dedelerimde bu mesleği ölene kadar devam etmişler. Bu mesleği babamdan öğrendim, babamda babasından bu şekilde 4 nesildir bu meleği sürdürüyoruz. 12 yaşında ilkokul üçüncü sınıfta okulu bırakıp babamın yanında çalışmaya başladım ve 50 senedir bu işi sürdürüyorum. Bu mesleğe başladığım yıllarda işlerimiz çok iyiydi ve herkes bize gıptayla bakıyordu. Ama şimdi ekmek paramızı bile zor kazanıyoruz." dedi.
"Batman'da bu işi yapan bir tek ben kaldım"
Teknolojinin gelişmesiyle işlerinin git gide azalmaya başladığını ve son senelerde durma noktasına geldiğini ifade eden Akar, "Burada el emeğiyle yaptığım orak'ı 50 liraya satarken, fabrika üretimi olanlar ise 25 liraya satılıyor. Burada her şeyi el emeğiyle yapıyoruz ve işimizde çok zordur. Burada kaya delmek için murçlar, kılıç, bıçak, tilki tuzakları, dare, orak, biri kırma diğeri ezme olarak iki tane arpa makinesi gibi birçok şey üretebiliyorum. Şu an Batman'da bu işi yapan bir tek ben kaldım. Burada el emeğiyle yaptığım işleri Batman'da yapabilecek kimse kalmadı. Hatta Türkiye'de olmayıp yurt dışına gönderilecek bazı cihazların parçalarını bile burada yapabiliyorum." diye konuştu.
"Destek verilmezse bu mesleğimiz yok olacak"
Demir dövme mesleklerinin yok olmaması için yetkililerden destek beklediğini söyleyen Akar, "Çırak olarak kardeşim yanımdaydı ama oda çekiç sallamaktan dolayı kolları kireç tutunca bırakmak zorunda kaldı ve tek başıma kaldım. Benden sonra bu meleği sürdürecek kimse kalmadı. Ben ölsem Batman'da bu işi yapan kimse kalmayacak. Maalesef zaman bizi bu sürece getirdi. Devlet bana destek verse ve imkan sağlarsa, bir çok projem var ve çok değişik şeyler üretebilirim. Bununla beraber yanıma verecekleri elemanlara bildiğim ve öğreteceğim her şeyi öğretir ve iyi birer usta da olmalarını sağlarım. Bu şekilde bu meslekte ölmez." şeklinde konuştu.
Kaynak: İLKHA