Kış ayının bitmesi ve baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerini yeşillendirmek isteyen Batmanlılar, fidan alımlarına başladı.
Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylülerden talep oluyor.
Batman’daki fidan satıcıları, Batmanlıların yeşil alana önem verdiklerini belirterek, yetkililerin bu konuda vatandaşlara destek olması gerektiğini ifade ettiler.
Batman’da meyve ağaçları ve mevsiminden sonra en çok Mazı Ağacı, İran Çamı ve Sedir (Yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden fidan ve çiçek satıcısı Seyithan Taşan, “Batman içinde özel olarak birçok kurum ve kuruluşa fidan veriyoruz. Fidan mevsimi başladı. Batman’ın yeşillenmesini istiyoruz. Şu an beş yüzden fazla fidan çeşidimiz var.” dedi.
“Meyve sezonu olduğu için meyve fidanlarına büyük rağbet var”
Baba mesleği olan fidancılıkla yaklaşık 35 senedir uğraştığını belirten Taşan, “Şubat ayının başından Nisan ayının 15’şine kadar meyve ağaçların mevsimidir. Ondan sonra yılın 12 ayı bulunan tüplü meyveleri satmaya başlıyoruz. 15 Nisan’dan itibaren de peyzaj uygulama işlerimiz başlıyor. Peyzaj için çam türü gölgelik ağaçlar satıyoruz. Eskiye göre Batman’da yeşilliğe daha çok önem veriliyor. Peyzaj çalışmaları için özellikler kurumlardan da rağbet var. Batman ve çevresinin yeşillenmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Süs bitkileri, çam fidanı ve meyve fidanı gibi birçok fidan ve ağaç çeşitlerimiz var. Fidanların fiyatları 5 TL’den başlıyor 500 TL’ye kadar değişiyor. Meyve sezonu olduğu için meyve fidanlarına büyük rağbet var.” ifadelerini kullandı.
“Batman'ın daha da yeşillendirilmesine önem verilmesi gerekir”
“Batman yeşillendirilmesi için bir kişi kişinin yapabileceği bir şey değildir." diyen Taşan, "Batman Valiliği, Batman Belediyesi, TÜPRAŞ Rafineri, TPAO ve Batman’daki tüm kurumlar Batman’ın yeşillendirilmesine önem vermeleri gerekir. Batman yeşillenmesi sadece vatandaşla olacak bir şey değildir. Bu kurumlar hatıra ormanlarını dikebilirler. Herkesin elbirliğiyle niye Batman Çorum gibi olmasın. Çorum Belediyesi bütün Batman’da daha çok yeşilliğe önem veriyor. Batman’ın yeşillendirilmesi için Batman üniversitesinde güzel çalışmalar yapılacak. Bizler şehir dışına başka memleketlere gittiğimiz zaman sağımızda solumuzda her yerde ormanlar var ve yemyeşildir. Bu yeşillik niye Batman’da da olmasın. Merkezden Hasankeyf’e veya başka yere giderken sağlı sollu niye yeşillik olmasın. Batman daha da yeşillendirilmesi için önem verilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
"Çiftçilerin daha da desteklenmesi için yetkililerin teşvikleri arttırmasını istiyoruz"
Batman Sason ilçesine bağlı Açar (Herende) köyünde çiftçilikle uğraşan Süphan Turan ise şunları söyledi: “Batman halkı olarak Batman’ın yeşillendirilmesini istiyoruz. Batman merkez ilçe ve köylerde yeşillendirmeye önem verilmesini istiyoruz. Batman’da yeşillik alanları yeterli eğil, batının her yerinde yeşil alanlar var. Yaklaşık 5 senedir çiftçilikle uğraşıyorum. Kendi köyümde meyve ağaçları ekiyorum çok güzel bir verimi var. Batmanlı çiftçilerin daha da desteklenmesi için yetkililerin teşvikleri artırmasını istiyoruz. İki senedir güzel verim elde ettiğimiz için şu anda ağaç ekmeye devam ediyoruz.” (M.Sait Çelik – İLKHA)