Antik kent olarak bilinen Hasankeyf ilçesinin bulunduğu Batman’daki tarihi doku keşfedilmeyi bekliyor. Batman merkezine sekiz kilometre uzaklıkta bulunan Batı Raman Dağları eteğindeki Recepler (Receba) köyündeki asırlar öncesine ait olduğu tahmin edilen tarihi mağaralar, görenleri hayran bırakıyor.
Petrol çıkarmak için TPAO tarafından açılan kuyulardan dolayı birçok mağaranın ağzının kapandığı, bazılarının da tahrip olduğu görülüyor.
Kaderine terk edilmiş tarihi mağaralarla birlikte bu mağaraların yakınlarında bulunan mezarların araştırılmasını isteyen Recepler köyü sakinleri, bir tabiat harikası olan tarihi mağaraların restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.
Köylerinde üç ayrı yerde toplam 20 mağara olduğunu belirten köy sakinlerinden Mehmet Salih Karahan, “Köyümüzün bulunduğu Batı Raman Dağlarında üç ayrı yerde mağaralarımız var. Bu mağaralar tarihi asırlar öncesine dayanmaktadır. Bir dönem bu mağaralarda insanlar yaşamış. Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar Recepler ve Akça (Tilmis) köylerinin hayvanları bu mağaralarda barındırılıyordu. Ayrı bölümlerden oluşan mağaralarda çobanlara özel yerler tahsis edilmişti onlarda burada kalıyordu. Kışın her iki köyün hayvanları eve götürülmezdi, burada kalırdı.” dedi.
“Petrol çıkarma çalışmalarında tahrip olmuş mağaralar restore edilmeli”
Köylerinde bulunan mağaraların tarihinin kaybolmasını istemediklerini ifade eden Karahan, “Bu mağaralar tarihimizdir. Bu tarihimizin kaybolup yok olmasını istemiyoruz. Köyümüzde bulunan mağaraların onarılmasını istiyoruz. TPAO’nun burada yaptığı petrol çalışmalarında birkaç mağaranın ağzı kapanmış ve tahrip olmuş durumdadır. Ağzı kapanmış mağaraların tekrar açılmasını ve restore edilmesini istiyoruz. Bu mağaralarımız için yetkililerden destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bu tarihi doku turizme kazandırılmalıdır”
Karahan, “Burada tarih doku var. Bu tarihin turizme açılmasını istiyoruz. Turizme açıldığı zaman herkes mağaraları ziyaret edecektir. Batman’a çok yakın olmasından dolayı ulaşım sıkıntısı da yok. Bu mağaralar yazın serin, kışın sıcaktırlar. Mağaraların önünde bulunan ve kaybolmaya yüz tutan bazı mezarlar da var. Bu mezarların, asırlar önce mağaraları yapan şahıslardan sonra bir dönem burada yaşayan insanlara ait olduğu söylenilmektedir. Bu eski tarihin kaybolmaması için uğraşmak gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Bu mağaraların tarihinin araştırılmasını istiyoruz”
Köy sakinlerinden Metin Karakuş ise şunları söyledi: “Köyümüzde toplam 20 mağara var. Bu tarihin kaybolmaması için Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililerden bu mağaraların restore edilip turizme açılmasını istiyoruz. Buradaki mağaraların Hasankeyf mağaralarından eksik yanı yoktur. Zamanında buralarda insanlar yaşamış. Bir alanda bu kadar mağaranın olması tesadüfi değildir. Burada bir tarih var ve bu tarihin kaybolmamasını istiyoruz. Köyümüzün ve köyümüzde bulunan mağaraların tarihleri hakkında Turizm Bakanlığı veya yetkilileri tarafından onarılması ayrıca buradaki tarih araştırılasını istiyoruz.”
Kaynak: