HÜDA PAR 2’İnci Olağan Büyük Kongresi başladı. Ankara Atatürk Spor ve Sergi Sarayı'nda yapılan kongrede kayıtlı 976 delege bulunuyor.
Kongrenin yapılacağı salona sabahın erken saatlerinden itibaren gelen binlerce kişi, özel güvenlik elamanları tarafından yapılan üst aramasının ardından salona girdi.
"Huzur için Adalet, Adalet için HÜDA PAR"
Kongrenin yapıldığı salon yeşil, sarı ve beyaz renklerden oluşan parti bayraklarıyla süslendirdiği görüldü. Salonda kurulan platforma asılan "Huzur için Adalet, Adalet için HÜDA PAR" ve "Dürüst Siyaset Gerçek Adalet", "Davamız: Hürriyet, Adalet, Kardeşlik, Barıştır", “Hêvıyan Gelan HÜDA PAR (Halkların umudu HÜDA PAR)” yazılı dev afişler asıldı.
Salondan tekbir sesleri eksik olmadı
Kongreye farklı siyasi parti temsilcileri, değişik bölgelerden çok sayıda kanaat önderi, STK temsilcileri ve partililer katıldı. Kongrenin yapıldığı salonda kadınlar için ayrı bir yer tahsis edildiği görüldü.
Sık sık tekbirlerin çekildiği kongrede sık sık “Huzur için Adalet için HÜDA PAR”, “Kardeşliktir HÜDA PAR, Hürriyettir HÜDA PAR”, “Ne Irk ve Mezheb; Davamız Ümmet”, “Halkımızın kurtuluşu HÜDA PAR” ve ”Çare Sensin HÜDA PAR” şeklinde Kürtçe-Türkçe sloganlar atıldı ve sık sık tekbir getirildi.
Dört dilde parti marşları çalındı
Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Arapça olmak üzere dört ayrı dilde, parti marşları çalındı. Parti parçalarının çalındığı sırada ellerindeki bayrakları sallayan coşkulu kalabalık, ezgilere eşlik ettiği görüldü.
Genel Başkan ve Divan Kurulu üyelerinin salona girişi
Genel Başkanımız Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyetle saat: 10.00'da kongrenin yapıldığı salona girdiler. Parti başkanların salona girişleri sırasında tekbirlerin çekildiği görüldü. Genel Başkan Yapıcıoğlu, yoğun ilgiye karşılık tüm katılımcıları selamlayarak partililere kırmızı karanfil dağıttı. Gösterilen sevgi karşısında Yapıcıoğlu’nun duygulandığı görüldü.
Kongreye katılan misafirler
Ünsal Karabulut (BBP), Tevfik Eren (BBP), Burhanettin Uysal (AK Parti), Ekrem Çelebi (Ak Parti), Fazlı Taşkan (Hak Par), Osman Sezgin (Hak Par), Ahmet Kani ve Ömer Mirani (Partiya Demokrata Kürdistan), Dr. Xalil Amedi, Alaattin Aras (PSK), Bem Bir Sen’den medeni Sevinç, M.Emin Ekmen, Ahmet Cemal (Komala İslami), Adem Çaylak, Şenol Uğurlu, Zeki Korkutata, Osman Ören, Süleyman Kara ve çok sayıda davetli katıldı.
Ve kongre başladı…
Sunuculuğunu Asım Özalp’ın yaptığı HÜDA PAR'ın 2’İnci Olağan Büyük Kongresi saat: 10.00'da Ebu Bekir Aslan’ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Yavuz: “İnsan hak ve hürriyetlerini esas alan bir anlayışa sahibiz”
Kur'an tilavetinin ardından yoklama yapıldı. Yoklamanın ardından açılış konuşması için sahneye Partimizin Genel Sekreteri Sayın Mehmet Yavuz davet edildi.
Türkçe ve Kürtçe katılımcıları selamlayan Yavuz, konuşmasına Kürtçe başlayıp Türkçe tamamladı. HÜDA PAR’ın 2.’İnci Olağan Büyük Kongresi’nin hayırlı olması temennisinde bulunan Yavuz, yanlış adayla kazanmaktansa, doğru adayla kaybetmeyi tercih eden bir anlayışın mensubu olduklarını belirterek, “Attığımız her adımın ve konuştuğumuz her sözün hesabını Allah'a vereceğimizin şuuruyla hareket ediyoruz.” dedi.
Yavuz devamla, “Kurulduğumuz günden bu yana doğruluğuna ve memleketimizin faydasına olacağına inandığımız hiçbir şeyi söylemekten ve yapmaktan çekinmedik. Seçim çalışmaları yaparken ve siyaset üretirken kamuoyunu yanlış bilgilendirmeyi, yalan-yanlış bilgi ve isnatlarla insanları karalamayı kul hakkını ihlal olarak gördük ve bundan şiddetle kaçındık. Sadece eleştirmeyi ve siyaset yapma adına gayr-ı ahlaki sözler sarf etmeyi zül addedip çözüm önerisinde bulunmayı ve temiz bir üslup kullanmayı siyasetimizin esası yaptık. Siyaseti şahsi, ailevi veya grup çıkarları için yapma alışkanlığını reddederek erdemli, faziletli, hür ve adil bir toplum düzeninin oluşmasını gaye edindik. İnsanlık için faydalı işler yaptığımız müddetçe, dünyada temiz ve güzel bir hayat, ahirette de korku ve hüzünlerden emin bir akıbet elde edeceğimize inanarak siyaset yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hakk'ı ayakta tutan adil şahitler olmayı ve adaleti tesis etmeyi yaptıkları siyasetin varlık nedeni olarak gördüklerini ifade eden Yavuz, “İnsanların devlet için değil, devletlerin de dinlerin de insan için olduğuna inanan, insan hak ve hürriyetlerini korumayı esas olarak gören bir anlayışa sahibiz” şeklinde konuştu.
"‘Âdil bir anayasa’ talebiyle siyaset sahnesindeyiz”
Konuşmasında muhalefet anlayışları hakkında da değerlendirmede bulunan Yavuz, siyasetteki muhalefet anlayışlarının her türlü iyilik, erdem ve fazilette yardımlaşma; kötülük, günah ve zulümde ise yardımlaşmama üzerine kurulu olduğunu kaydetti.
Yavuz konuşmasın şöyle devam etti: Halkımız ve memleketimizin selameti söz konusu olduğunda, particiliği bir kenara koyarak, ezber bozan adımlar atabilmeyi en temel ilkelerimizden biri olarak gördük, görüyoruz. Hiçbir dini ya da dinsizliği veya ideolojiyi dayatmayan "Âdil bir anayasa" talebiyle siyaset sahnesindeyiz. İnsanlığın ortak yani yaradılış değerleri olan "Din, can, mal, nesil ve akıl emniyeti"ni teminat altına alan "Adalet Devleti"nde buluşmayı, bütün farklılıklarımızla bir arada yaşayabileceğimizi, avazımız çıktığı kadar haykırmak istiyoruz. Aramızda var olan ve çıkabilecek sorunlar için çatışmamız gerekmediği gibi, bu sorunlarımızı bize düşmanlık yaptıklarından emin olduğumuz emperyalist güçlere havale etmeyi de çok büyük bir yanlış olarak görüyoruz.”
Ölçüsü İslam olan HÜDA PAR'ın bir "Medeniyet Tasavvuru" olduğunu ve bu tasavvurun öteki ile birlikte yaşama esasına dayandığını belirten Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“HÜDA PAR, ölümü kolaylaştıran politikaları reddederek, ölümün kolaylaştığı bir yerde medeniyetin asla olmayacağını bilerek ve bu yüzden şiddetten ısrarla kaçınarak "Es-Sulhu Hayrun" yani “barış en hayırlı olandır” değişmez prensibi ile hareket etmektedir. Hakların inkârı ve ihlali üzerine kurulu sistemle, sivil ve siyasal alanda mücadele etmeyi esas vazifemiz olarak görüyoruz. Sistemin; çatışma ve huzursuzluk üreten laikçi, tekçi ve ırkçı yapısına dokunmadan, salt sistemin bu arızalarından kaynaklanan sonuçlarıyla uğraşmayı, vakit, nakit ve can kaybına sebebiyet veren bir yaklaşım olarak görüyoruz. Zamanın ve mekânın yeni bir boyut kazandığı şu zaman diliminde, günceli göz ardı etmeksizin, halkımızı muhtelif politik hesaplarla kurulan tuzaklara düşürmeden, kan deryasına dönen coğrafyamızda, “Umut ve Halaskâr” olma misyonumuzu sürdürme azim ve kararlığında olduğumuzu en gür sesle ilan ediyoruz!”
Divan seçimi öncesi bir sunum yapan GİK üyesi Serkan Ramanlı, kongreye katılan misafirleri takdim sonra kongreye katılamayanların da gönderdiği mesajları okudu.
Kongrede KDP adına temsilci olarak katılan Mesut Barzani'nin temsilcisi ve KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Ahmet Kani bir konuşma yaparak Mesut Barzani'nin kutlama mesajını okudu.
Kürdistan Komala İslami Partisi Başkanı Ali Bapir, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve TKDP Genel Başkanı M.Emin Kardaş'ın tebrik mesajları okundu.