Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin,Camilerin bodrum katlarına hapsedilmesine tepki göstererek,cami sıkıntısının giderilmesini istedi.
Batman, 1950’li yıllarda Beşiri ilçesine bağlı İluh adıyla anılan bir köy iken, petrol bulunmasının ardından TPAO’nun kurulmasıyla günden güne gelişti.
Zamanla ilçe statüsüne alınarak Siirt’te bağlanan Batman,1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme gösterdi. 16 Mayıs 1990 tarihinde Siirt’ten Beşiri ilçesi, Muş’tan Kozluk ve Sason ilçeleri, Mardin’den de Hasankeyf ve Gercüş ilçeleri alınarak Batman'a bağlanarak Türkiye’nin 72. ili unvanına kavuşturuldu.
Batman ili geliştikçe cami sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Bugün itibarıyla Batman'da en az 50 cami inşa edilmesi takdirde kent merkezindeki cami sıkıntısının giderileceği belirtildi.
"Batman merkezde en az 50 camiye daha ihtiyaç var"
Batman genelinde bulunan cami sayısı ve cami eksikliğiyle ilgili görüşünü aldığımız Batman İl Müftülüğü yetkilileri, "Batman merkezde 120 cami ile 30 mescit var. Bu 150 cami ve mescit içinde 40'tan fazlası bina altı cami ve mescitlerdir. Batman genelinde toplam 209 cami ve mescit vardır. Merkezde bulunan 150 camiden belki 70'ten fazlası 150-200 kişilik camilerdir. 400 bin nüfusa göre Batman merkezde en az 50 camiye daha ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.
Kent merkezindeki cami sıkıntısı ile ilgili İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) konuşan Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, Batman'da yetkililerce camiler için yer tahsisi yapılmadığından bodrum katlarına yapılan mescitlerin doğru olmadığını ifade ederek, camilerin bodrum katlarına hapsedilmesine tepki gösterdi.
Yetkililerden ivedilikle kentteki cami sıkıntısının giderilmesini isteyen Ergin, konutlar yapılmadan önce bodrum katlarına hapsolan camiler için kesinlikle arsa tahsisi yapılması gerektiğini söyledi.
"Medeniyetin en önemli ayağı da camilerdir"
Batman'ın 400 bin nüfusa ulaşmış, büyük bir şehir konumunda olduğunu söyleyen Ergin, şehir büyüdükçe beraberinde cami sıkıntısını da getirdiğini belirtti.
Ergin, "Şehirlerin bir medeniyet kültürü olur. Şehirler eğer medeniyet kültürlerini oluşturmazlarsa o şehirlerin huzur ve saadetinden bahsetmemiz mümkün olmayacaktır. Özellikle bunu iftiharla söylüyorum, Batmanımız çoğu illere göre muhafazakar insanların bir araya geldiği bir memlekettir. Eski kültürümüzü tarih boyunca nesilden nesle aktaracak medeniyet, ruh medeniyetidir. Medeniyetin en önemli ayağı da camilerdir." dedi.
"Eskiden yaşantı, ibadet mekanları etrafında şekillenirdi"
Batman'daki camilerin ihtiyacı karşılamadığını dile getiren Ergin, "Batman petrole sahiptir, zengindir ama gelin görün ki Batman'ın camileri ihtiyacı karşılayacak yeterlilikte değildir. Beş yıl önce dağ, tepe ve bayır görülen yerlerde bugün 20 katlara çıkacak kadar binalar oluşmuştur. Buna paralel olarak hiç cami düşünülmemiştir. Bir memleketin tapusu, ruh yapısı ve nesilden nesle aktaracak kültürü camiler yoluyla olur. Batman'ın bu tablosu Batman'a yakışmıyor. Batman'a dışarıdan gelen insanlar cami eksikliği görünce şaşırıyorlar. Biz nereye yerleşmişsek önce camimizi, çeşmemizi, köprümüzü yapardık. Eskiden yaşantı, ibadet mekanları etrafında şekillenirdi. Bir mıntıkada cami etrafına esnaflar ve o camiyle birlikte bir şehir kültürü gelişirdi." ifadelerini kullandı.
Şehir planlaması yapanların arazileri camilere göre tahsis etmesi gerektiğini vurgulayan Ergin, konuşmasının şöyle sürdürdü:
"Batman büyüyüp, gelişmesine rağmen camilere baktığımızda Batman nüfusunu karşılayacak durumda değildir. Özellikle yetkililerden, şehrin planlamasını yaparken istirhamımız cami projelerini göz önünde bulundursunlar. Arazileri ona göre tahsis etsinler. Planlamada cami, park ve yeşil alanlar düşünülmeden apartmanlar dikiliyor, bu doğru değildir. Bu insanlığa, Batmanlıya ve gelecek nesillerimize de ihanettir. O açıdan ben herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum."
"Bina altı mescitler kesinlikle doğru değildir"
Bina altlarına yapılan mescitleri doğru bulmadığını savunan Ergin, "Batman insanı mütedeyyin bir toplumdur. Batman namaz, ibadet ve oruç konusunda takdire şayan bir noktadadır. O konuda Batman halkıyla iftihar ediyoruz. Eskiden Batman maddi olarak fakirdi, imkanlar kısıtlıydı ve insanlar zor şartlarda geçimini yapabiliyordu. Buna rağmen her mahalle kendi imkanlarına göre camilerini yapmışlardır. Bugün Batman'a bakıyoruz, imkanlar gelişmiş, zenginleşmişiz ve apartmanlar dikecek duruma geldik. Tüm bunlar yapılırken, cami için bir arsa tahsis etmiyoruz. Cami için arsa tahsis edip, bir cami kültürü oluşturacağımıza camiyi önceden düşünmemiz gerekirken sonradan aklımıza gelmiş ve bina altlarına mescitler inşa etmişiz. Bu mescitleri kesinlikle tasvip etmiyoruz ve doğru değildir." diye konuştu.
"Batman'da birileri camiler için arsa tahsisine engel mi çıkarıyor?"
Bina altı mescitlerin Avrupa tarzı mescitler olduğunu belirten Ergin, "Avrupa'da İslam ritüellerini temsil eden camilerin yapılmasına izin verilmediği için Müslümanlar dinini yaşama gereksiniminden dolayı bina altlarını mescit haline getirmişler. Allah'a çok şükür, buralar İslam topraklarıdır. Batman en çok mütedeyyin insanın yaşadığı bir memlekettir. Batmanlıyı cemedecek camilere baktığımızda ya unutulmuş ya da birileri camiler için arsa tahsisi engeli mi çıkarıyor, bilemiyoruz. Bina altı yapılan mescitler geçici olarak yapılan yerlerdir ama asla cami değildir. Camiler Allah'ın evi Kabe'nin birer şubesidir. Dolayısıyla kıyamete kadar yıkılsa bile onun yerine daha güzeli, genişi ve insanlara hitabet edecek niteliklerde yapılması gerekir." dedi.
Batman'a en az 20 tane büyük caminin daha kazandırılması gerektiğine işaret eden Ergin, "Batmanımıza en az 20 Şevket Başak camisi gibi büyük cami yapılırsa ancak ihtiyaç karşılanır. Çünkü cami eksikliğimiz var. Merdiven altı ibadethaneler biraz ihtiyaçtan dolayı yapılıyor, bu doğru değildir." şeklinde konuştu.
"Esentepe Cami projesi hayata geçirilmeli"
Batman'da Esentepe Cami projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Ergin, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Batman'da inşa edilmesi düşünülen Esentepe Camisinin bir türlü yapılmaması çok üzücüdür. Batman'ı temsil edecek ve Batman'ı dünyada ritüel olarak yüz akı olacak proje, bugün atıl haldedir. Hangi mantık, akıl ve inanç kültürü, bu güzel projeye engel oluyor? Bütün Batmanlıları bir an önce başta Esentepe Cami projesi olmak üzere cami kültürüne, oluşumuna ve inşaatlarına başlamasını istiyoruz. Batman'daki şehirleşmeyle beraber önce camiler yapılmalıdır. Camilerimizin arsa tahsisi yapılmalıdır. Konut yapmadan önce cami için yer tahsisi yapılmalıdır. Memleketimizin tarih boyunca İslam'ın diyarı olacak camiler olacak ki orada bereket, huzur ve çocuklarımızın geleceği olsun. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum." (İLKHA)