Batman’da özel bir hastanede görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, gebelikte beslenme konusuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Gebelik ve emzirme döneminde anne ve bebek sağlığını etkileyen birçok faktörün bulunduğunu söyleyen Op. Dr. Yeşilbaş, 18 yaş altı ile 35 yaş üstü anneler, gebelik sayısı, çoğul gebelikler, iki gebelik arasındaki süre, kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, genetik yapı ve dengeli beslenmenin önemli faktörler olduğunu vurguladı.
Yeşilbaş, "Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebekler, ölü doğumlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlar 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelerde, 2 yıldan sık aralıklarla doğum yapan ve çoğul gebeliği olan kadınlarda daha sık görülür." dedi.
Gebelik esnasında kadın vücudunda yeni bir canlının oluşumunu gerçekleştirebilmek için bir dizi fizyolojik değişiklikler yaşandığını ifade eden Yeşilbaş, "Kadının bu değişikliklere ayak uydurabilmesi için beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Kadın kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücudundaki depoları dengede tutmak, bebeğin sağlıklı bir şeklide bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmek, emzirme döneminin daha sağlıklı, sütün daha kaliteli olmasını sağlamak, anemi, kemik dokusu bozuklukları, gebelik zehirlenmesi, ödem, anne ve bebek ölümleri, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumları, bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim bozukluklarından korunabilmek için gebeliği boyunca yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır." diye konuştu.
"Sıvı alımı, emzirme dönemine kadar önemli"
Protein ve karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra tüm besinlerin yüzde 30’u olacak şekilde (60 gr) yağ alınması gerektiğini belirten Yeşilbaş, "En çok tercih edilmesi gereken yağ, zeytinyağıdır. Sıvı alımı, gebeliğin başlangıcından emzirme dönemine kadar son derece önemli bir olaydır. Enerjik hissetmeye, cilt kuruluğu gibi, problemlerin azalmasına, anne ve bebekteki elektrolit dengesinin sağlanmasına, kabızlık ve hemoroidin oluşmasını engellemeye neden olur. Erken doğum eylemine neden olan idrar yolu enfeksiyonlarını engeller. Yeterli su alımı için su içmek için susamak beklenmemelidir. Her öğünde mutlaka su içilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)