Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Şahintürk, ciral hepatitlere karşı önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu.
Viral hepatitlerin, çeşitli virüsler tarafından oluşturulduğunu ve karaciğerin sistemik hastalığı olduğunu belirten Dr. Şahintürk, “Hepatit A, salgın sarılık, salgın hepatiti hastalığı etkenidir. Besinler ve suyolu, doğum yolu, cinsel münasebet ve tükürük ile bulaşır. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ateş, karın ağrısı, bulantı-kusma, sarılık, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, ishal veya kabızlık, kaşıntıya yol açar. İlaç tedavisi yoktur, istirahat ve destek tedavisi uygulanır. İnaktif aşılar 6 ay ara ile 2 doz önerilir, 10-15 yıl koruyuculuk sağlar.” dedi.
“Hepatit B, kan yolu ile bulaşıyor”
B tipi hepatitin, kan ve kan ürünleri nakli, cerrahi malzemeler, cinsel münasebet, kan ve vücut sıvıları ile temas soncu bulaştığını belirten Şahintürk, “Hangi yolla vücuda girerse girsin virüs kan dolaşımına karışır. Bulantı, kusma, sarılık, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, karaciğer enzimlerinde yükselme, karaciğerde büyüme görülür. İstirahat, aşırı aktivitelerden kaçınma, yiyeceklere dikkat edilmesi, gerektiğinde destek tedavisi sağlanır. Sağlık personelleri, hemodiyaliz hastaları, HBV taşıyıcısı kişi ile aynı evi paylaşanlar risk grubundadır.” diye belirtti.
“Hepatit C’den koruyan aşı yok”
Hepatit C’nin, kan ve kan ürünleri nakli, aile içi yakın temas, cinsel münasebetle, anneden bebeğe geçiş şekillerinde bulaştığı bilgisini paylaşan Şahintürk, “Vücuda giren virüs kan yoluyla karaciğere ulaşır. Tedaviye yanıt düşüktür. Koruyucu aşısı henüz yoktur. Bu yüzden bulaşmanın engellenmesi hastalıktan korunmada oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.
“Hepatit D, damar içi uyuşturucu kullananlarda görülür”
D tipi hepatitin, Hepatit B taşıyıcılarında bulunduğunu ve eksik bir virüs olduğunu söyleyen Şahintürk, son olarak şu bilgileri aktardı “Çoğalmaları için Hepatit B'ye ihtiyaçları bulunur. Bu yüzden yalnızca Hepatit B ile enfekte kişilerde enfeksiyon yapar. Genelde Hepatit B enfeksiyonuna benzer, HBsAg taşıyıcılarında yüzde 5-10 oranında görülür. Genellikle kan ve kan ürünleri nakli yapılanlarda, damar içi uyuşturucu kullananlarda sık görülür. İnterferon tedavisi uygulanır.” (İLKHA)