Batman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı AFAD arama ve kurtarma ekibinden boğulma vakalarına müdahale yetkisinin alınıp polis dalgıçlara verilmesi mağduriyet yaşatıyor.
Daha önce boğulma olaylarına AFAD ekibi müdahale ederken, bu yetkinin çıkarılan yasayla polis dalgıçlara verilmesi boğulma vakalarına geç müdahale edilmesine sebep oluyor. Batman'da polis dalgıç ekibinin olmaması nedeniyle boğulma vakalarına bölgeye en yakın Bitlis-Tatvan'dan çağrılan dalgıç ekibi müdahale ediyor.
Yaşanan bu durum boğulma vakalarına geç müdahale edilip, bazen günlerce arama çalışmasına neden olurken vatandaşlar da buna tepki gösteriyor.
Batmanlılar, boğulma vakalarına erken müdahale edilmesi için Batman'da dalgıç ekibi oluşturulmasını istiyor.
Boğulma vakalarının şehirde özellikle yaz aylarında sıkça yaşandığını belirten İdris Tezen, "Özellikle boğulma vakaları en çok Dicle Nehri'nde yaşanıyor. Dicle Nehri üzerine bir sürü göl, baraj yapılmıştır. Buralarda boğulma vakaları yaşanırken, Batman ve Diyarbakır bölgesinde dalgıç ekibinin bulunmaması çok acı bir durumdur. Çünkü buralarda dalgıç ekibi olmamasından dolayı boğulan şahıslar uzun süre bulunamamaktadır. Dalgıçların buralarda olmaması bizi derinden üzüyor. Dalgıçların Batman'da bulundurulmasını talep ediyoruz. Bazen bir boğulma vakasında dalgıç olmadığından şahıs günlerce aranmak zorunda kalıyor. Bunun sebebi de Van tarafından dalgıçlar geliyor ve bu da geç oluyor. Batman'da dalgıç ekibinin olmasını istiyoruz." dedi.
Konuyla ilgili görüştüğümüz AFAD İl Müdürü Fevzi Bakır, kendilerinin sadece su üstü araması yapabildiklerini, su altı arama yetkisinin Emniyet Genel Müdürlüğünün polis dalgıçlarına verildiğini söyledi.
"Bizde emniyet dalgıç personeli yok"
Batman'a en yakın dalgıç ekibinin Bitlis-Tatvan, Şanlıurfa-Elazığ bölgesinde olduğunu ifade eden Bakır, şunları söyledi: "Daha önce boğulma vakalarına AFAD olarak bizler gidiyorduk. Yine gidiyoruz. Koordinasyon bizde ama 3160 sayılı Uçuş ve Dalış Hizmetleri Tazminat Kanunu gereğince bu görevin İçişleri Bakanlığı personelleri tarafından yapılması gerektiği belirtildi. Bu sadece bizde değil, 81 ilde böyledir. Boğulma vakaları bize intikal ettiğinde hemen mesaj çekiyoruz ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından en yakın ilde nerede dalgıç varsa bu dalgıçlar gelip görevlerini yapıyorlar. Bizde emniyet dalgıç personeli yok."
Bakır, Batman'da da dalgıç ekibinin oluşturulmasını arzu ettiklerini dile getirerek, "Çünkü burada çok sayıda boğulma vakası yaşanmaktadır. En çok boğulma ve suda mahsur kalma olaylarıyla uğraşıyoruz. Burada mevsimler çok sıcak geçince insanlar ister istemez Batman Çayı ya da Dicle Nehri'ne gidiyor. Vatandaşlarımız buralarda ya balık tutuyor ya da serinlemek amacıyla suya giriyor. İsteğimiz, vatandaşlarımızın bu bilmediğimiz sulara girmemesidir. Biz bunu sık sık gündeme getiriyoruz. Boğulma vakalarının olabileceği riskli alanlara tabelalar astık ama bunu dinleyen bile yok. Geçen yıl Batman'da 17 boğulma vakası yaşandı. 2017 yılında da şimdiye kadar 3 boğulma vakası yaşandı. Batman'da boğulma vakası çok fazla bir düzeydedir." ifadelerini kullandı.
22 bin 662 mülteci kayıt altına alındı
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman'a gelen Suriyelilerin kayıt altına alınması konusuna da değinen Bakır, Batman'a gelen Suriyeli sayısında azalma yaşandığı bilgisini verdi. Bakır, kayıt işlemlerini salı ve perşembe olmak üzere haftanın iki gününe aldıklarını belirtti.
Kayıt işlemlerinin devam ettiğini sözlerine ekleyen Bakır, şu ana kadar 4 bin 705 aile olmak üzere toplamda 22 bin 662 Suriyelinin kayıt altına alındığını belirtti. (M. Fatih Akgül-İLKHA)