Lütfen bekleyin..



Doğan: İthalattan dolayı üretimin azalacağından endişeliyiz!

08 Ağustos 2017, 12:46 - Okunma: 1586

Bu seneki mısır ekimiyle ilgili açıklama yapan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaklaşık 60 bin dönüm üzerinde mısır ekiminin yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin, hububat ürünlerini ithal etmesinin kötü sonuçlar doğuracağına işaret eden Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri, zamanla dışa bağımlılığın artıp çiftçilerin üretimi bırakacaklarından endişe ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin hububatı ithal etmesine de değinen Doğan, hükümetin mısır ve buğday gibi stratejik önemi olan ürünlerin ithalatında biraz daha esnekliği ortadan kaldırmalarını istediklerini belirterek, kendi çiftçilerinin kazanmasını istediklerini ifade etti.


Yağışların fazla olmasından dolayı bu sene mısırdan daha az verim alınacağını belirten Doğan, “Silvan Sulama Kanalı, Batman Sol Sahil Sulama Kanalı ve Garzan Sulama Kanalından oluşan üç tane sulama kanalımız var. Bu kanlarda toplam 60 bin dönüme yakın mısır ekim alanımız var. İnşallah bir ay sonra mısır hasadına başlayacağız. Bu sene biraz yağışların fazla olması nedeniyle mısır bitkisi biraz strese girdi. Sanırım dekar başı 100-150 kilo diğer yıllara göre biraz daha az bir verim alacağız. Biz bu noktada bakanlıktan fiyatın yüksek olmasını bekliyoruz.” dedi.

“Böyle giderse dışa bağımlılık ortaya çıkacak”

Geçtiğimiz günlerde yurtdışından 700 bin ton civarında mısır ithalatının yapıldığını aktaran Doğan, “Tabi bu bizi çok endişelendiriyor. Buğdaya uygulanan fon daha önce yüzde 150 iken, bu yüzde 130’lara indirildi. Yine bir milyon ton buğday ithalatı yapıldı. Tabi bugün Türkiye’de yılda 18-20 milyon ton arasında buğday üretimi yapılıyor. Bakıldığında cüzi bir miktardır ama niye endişelendiriyor bizi? 4-5 yıl sonra buğday ithalatı, mısır ithalatı dışarıdan pamukta olduğu gibi getirilen buğday ile mısır çiftçimizin ürettiği buğday ve mısır maliyetinden daha azsa bu sefer bu sanayide kullanılan veya bunun tüketimini sağlayan insanların artık dışarıdan gelen daha ucuz ürüne yöneleceğinden, buradaki üretimin azalacağından endişeleniyoruz. Tabi bu bir milli gelirdir. Eğer ki ileriki günlerde bu şekilde devam ederse dışa bağımlılık ortaya çıkacaktır.” diye konuştu.

Kendi çiftçilerinin kalkındırılması gerektiğini vurgulayan Doğan, devamında şunları söyledi: “Dışa bağımlılığın çok kötü bir şey olduğunu, çiftçinin üretimi bırakacağını ve tarımdaki ithalat nedeniyle tüm paramızın dışarıya gideceğini düşünüyoruz ve bundan dolayı endişeleniyoruz. Yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Mısır ve buğday gibi milli, stratejik önemi olan ürünlerin ithalatında biraz daha esnekliği ortadan kaldırmalarını istiyoruz. İçerdeki çiftçilerimizin kazanmasını istiyoruz.”

“Randevu sistemi sürekli açık olsun”

Çiftçinin hububat ürün satış sorununa da değinen Doğan, çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) ürünlerini satmak için geliştirilen internet üzeri randevu sisteminin mağduriyet yaşattığını vurguladı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin randevu sistemini açıp kapatması yüzünden mağduriyet oluştuğunu dile getiren Doğan, “Randevu alma sistemi güzel bir şeydir. Teknolojiye uymak, kullanmak önemli bir şeydir, çiftçilerimizin de bunu kullanması uygundur ama maalesef o konuda bir sıkıntımız var. Çiftçilerimiz ÇKS’lerini tüccarlara veriyorlar. Tüccarlar bu noktada randevu açıp kendileri dolduruyor. Çiftçiler eğer bu noktada sıkıntı yaşamak istemiyorlarsa ÇKS’lerini tüccarlara vermesinler. Çiftçilerimiz dikkatli olması gerekiyor. Burada Toprak Mahsulleri Ofisine büyük görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı.

Doğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Randevu sisteminin ne zaman açılıp, ne zaman kapandığını çiftçilerimiz bilmiyor. Çiftçilerimiz tarladadır, bilgisayar başında değildir. Tüccarlar bilgisayar başındadır, randevu açıldığı gibi giriyor ve randevuyu alıyor. Bu sefer çiftçilerimize sıra kalmıyor. Talebimiz şudur; randevu sistemi sürekli açık olsun ve çiftçi ne zaman istiyorsa girsin ama Toprak Mahsulleri Ofisi ara ara sistemi açıp kapatmasın.”

“Ziraat mühendisleri istihdam edilmelidir”

Öte yandan işsiz bir sürü ziraat mühendisinin olduğunu kaydeden Doğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan ziraat mühendislerinin istihdam edilmelerini beklediklerini söyledi. Türkiye’nin tarım potansiyeli çok yüksek bir ülke olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, “Belki tarımda gelişmiş, ilerlemiş olan Avrupa’daki birçok ülkeden potansiyel olarak çok daha iyiyiz. O noktada ziraat mühendisi potansiyelimiz de çok iyi. Türkiye’nin tarım potansiyelinin harekete geçirilmesi açısından da kalifiyeli elemanların değerlendirilmesi ve istihdam edilmesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=