İl ve ilçe müftülüklerine resmi nikâh kıyma yetkisine olanak tanıyan kanun tasarısının sevindirici olduğunu belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkanlığı, nikâh kıyma yetkisinin imamlara da verilmesi gerektiğini söyledi.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yer alan "il ve ilçe müftülüklerinin resmi nikâh kıyma yetkisi" ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, nikâh kıyma yetkisinin imamlara da verilmesi gerektiğini söyledi.
Müftülerin de nikâh kıymasına olanak sağlayan kanun tasarısının TBMM Komisyonuna gelmesinin Diyanet mensuplarını sevindirdiğini belirten Ergin, “Şu anda bu toplumsal yarayı çözecek yasanın meclisten inmesi doğrusu bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Gerçekten toplumumuzda yıllarca bir sorun olarak duran bu meselenin çözüm babında geç de olsa çözülmesi takdire şayan bir meseledir. Bizim insanımız dindardır, mütedeyyindir. Yüzde 99’u kendisini Müslüman olarak ifade eder. Dolayısıyla nikâh, aile konusuna çok önem verir.” dedi.
Müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisinin verilmesinin ve dini nikâhın da resmiyete bağlanmasının, sorunları da ortadan kaldıracağını vurgulayan Ergin, “İnsanlar dindardır, nikâhlarını dini olarak kıyarken yanında bir de dua okumak isterler. Bunu olmazsa olmaz olarak kabul ederler. İnsanlar gidip nikâhını resmi olarak kıydığında kadın belli başlı haklar kazanır ama dini olarak kıyıldığında devlet eliyle herhangi bir müeyyide de olmadığı için kadınlar mağdur olurdu. Haliyle bu yasanın çıkması gerekiyordu. Özellikle kadınların mağduriyeti açısından olması gerekiyordu. Niye? Çünkü bu, ailelerin toplum barışının bozulmasına sebep bir konudur.” diye konuştu.
30 yıldır imamlık yaptığını ve dini nikâhın resmiyete bağlanmamasından dolayı çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalındığına işaret eden Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize bu şekilde gelen yüzlerce mesele var. Hatta aile facialarına sebebiyet verecek derecede olaylar olmuştur. İnsanlar bir dini nikâh kıyar, sonra bazı meseleler nedeniyle anlaşmazlığa düşerler, dolayısıyla ayrılmak zorunda olurlar. Bu sefer kadın tamamıyla mağdur olur. Herhangi bir kanuni müeyyidesi olmayan evlilik biter, ondan sonra insanlar hakkını ister, devlet eliyle de alamayınca bu sefer durum şiddete doğru gider. Bunun çözülmesi babından müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisinin verilmesi gerçekten önemli bir olaydır.”
“İmam nikâh kıysa devletle, kıymazsa vatandaşla karşı karşıya gelecek”
Nikâh kıyma yetkisinin sadece müftülere değil imamlara da verilmesi gerektiğini, aksi takdirde imamlarla halkın karşı karşıya geleceğini belirten Ergin, “İmamlara nikâh kıyma yetkisi verilmemesinin sıkıntısı şudur; insanlar dini nikâh kıymak istiyor. İmam da mahallenin, köyün imamıdır. Vatandaşın imamdan nikâh kıyma talebi olur ve imam da yasaya göre nikâh kıyamıyor. Dolayısıyla imamlar da yardımcı olmak mecburiyetindedir. Ama iş resmî dini nikâha gelince imam sıkıntıya giriyor. Çünkü devlet nikâh kıyma yetkisini imama yasaklamış. Dolayısıyla imam nikâh kıysa devletle karşı karşıya geliyor, kıymazsa vatandaşla sorun yaşıyor. Artık isteyen belediyede, isteyen müftülükte nikâh kıyar. Artık dini hassasiyeti olanlar sorunsuz bir şekilde nikâhlarını kıyabilecek. Güzel bir uygulama yürürlüğe girecek. Bu yasa inşallah toplum barışı açısından güzel sonuçlar getirecek. 100 yıllık sorun çözüme kavuşmuş olacaktır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)