Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol (Difnê) köyüne bağlı Kavak (Xırbeismail) mezrası sakinleri, yaşadıkları sorun ve sıkıntılarının giderilmesi için yetkililere seslendiler
Tarihi antik kent olan Hasankeyf ilçesine 10 kilometre uzaklıkta olan Üçyol köyüne bağlı 12 hane ve yaklaşık yüz nüfuslu mezranın sakinleri, yıllardır başta su ve yol olmak üzere birçok sorun yaşadıklarını söyledi.
Daha önce mezrada var olan su kanalı sayesinde tarlalarından iyi bir verim aldıklarını ancak yaklaşık 30 yıldır kanaldan su akmadığını Ahmet Tunç, yapılan göletten de istifade edemediklerini söyledi.
Tunç, 'Bu yıl buğdayımızın rekoltesi yüzde 50 düşüktü. Bahçelerimiz, hepsi susuzluktan kurumuş. Barajımızın yapılmasını istiyoruz. Eskiden köyümüz hepsi yeşillikti, meyve bahçelerimiz çoktu. Bu gün ise geçim sıkıntısından dolayı herkes köyden kaçıyor. Su kanalımız 30 yıl önce bir defa beton yapılmıştı ancak o zamanki imkânlar, beton 2 yıl dayanamadı. O zamandan beri kanalımıza su akmıyor. Su nehirde kalıyor. Nehirden de elektrikle tarlamıza taşımak zordur.' dedi.
Köylülerin talebi üzerine yapılan barajın su kaçırdığını ve arazilerine göre küçük yapıldığını ifade eden Tunç, 'Bu işle Devlet Su İşlerinin ilgilenmesini istiyoruz. Yaklaşık bin dönüm arazimiz göletin çevresinde var. Su olursa köylüler tarlalarını sulayabilecekler. Hükümet, siyasi partiler, kaymakam ve hangi idareciler olursa olsun Allah için bizimle alakadar olsunlar. Sadece seçim zamanında değil, her zaman onları görmek istiyoruz. Gelip derdimizi dinlemelerini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.
Yollarının da bozuk olduğunu söyleyen Tunç, 'Yolumuzun yapılmasını istemiştik. Geçenlerde bir tamir yaptılar ama baştan savma yapmışlar. Yollarımıza dökülen asfalt, özelliğini kaybetmiş çakıl taşlarıdır. Çok ince yapıldığı içinde yolumuz eskisinden daha fazla bozulmuş. Asfalt yapılan yolumuz mucurlardan geçinmiyor. Yolun birçok kısmında 2 araç karşı karşıya gelirse kaza riski olabiliyor.' diye konuştu.
'Köyde akan su için menfez veya köprü yapılması gerekir'
Derelerinin yanında bir köprü ya da menfez yapılması gerektiğini belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kışın deremiz taşıyor. Derenin karşısına geçemiyoruz. Hayvanlarımız nehrin diğer tarafında kalıyor. Burada bir menfez veya bir köprü yapılsaydı işimize çok yarayacak. Köyde başka alan olmadığı için çocuk parkımız da nehrin diğer tarafında yapılmış. İlkbaharda bile su çoktur ve çocuklarımız tehlike altındadır. Çocuklar parka gitmek istiyorlar ama boğulma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. 4 ay boyunca taşma tehlikesi olduğu için nehrin karşısını yasaklıyoruz.' diye belirtti.
'Suyumuz olmadığı için iş imkanı yok; çocuklarımız batı illerine gidip çalışıyorlar'
Mehmet Zeki Çelik, tarlalarında pirinç, fasulye, sebze gibi birçok ürünü ürettiklerini ve bu ürünlerle köyün geçimini sağladıklarını ifade etti.
Çelik, 'Köyümüz çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor. Kanallarımız hepsi bozulmuş, su olmadığı için olan ürünlerimizin de kaliteleri düşüyor. Eskisi gibi sebze ekemiyoruz. Suyumuz olmadığı için iş imkanı yok çocuklarımız batı illerine gidip çalışıyorlar. Çocuklarımız, genlerimiz gidince köyümüz sahipsiz kalıyor. Köyümüzde iş imkanı kalmadığından fakirlikten dolayı tüm köylülerimiz mevsimlik işçi olarak fındıklara gitmişler. Su kanalımız olsaydı herkes bir dönüm arazisine sebze eker geçimleri olurdu.' dedi. (İLKHA)