Mesleki Sertifikalandırma Merkezi (MSM), Batman’da 6 ayda 500 taşeron ustayı sınava alarak sertifika sahibi yaptı.
6 ay önce faaliyete giren MSM, inşaat sektöründen 15 ayrı meslekteki ustaları, uygulamalı sınava tabi tutarak belge almaya hak tanıyor. Batman’da Güneykent Mahallesinde, sabit sınav merkezinde yapılan imtihanda, ustalar görevliler tarafından kontrol edilip, kameralara kaydediliyor. 5 saat olan sınav süresince projeyi kurallara uygun bir biçimde bitiren ustalar, genel merkezin kamera kayıt kontrollerini yapmasının ardından belgelerine kavuşuyorlar.
Sabit sınav merkezini ziyaret eden Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Alaettin Ökten, iş güvenliğinin önemini vurgulayarak bu kültürün tüm ülkeye yayılması gerektiğini söyledi.
“İşverenler işçilerini bu belgeye yönlendirmeli”
İşverenlerin, çalışanlarını bu belgeye yönlendirmesi gerektiğini söyleyen Ökten, “Şu an mesleki yeterlilik sınavının uygulama alanında bulunuyoruz. İlgili firmaya bu sınavı düzenlediği için teşekkür ediyorum. Bu, iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı ve uygulamalı belge vermek adına çok önemli bir konu. İnşallah bu kültür bütün ülkemizde ve şehirlerimizde gelişir. İş sağlığı ve güvenliği ile alakalı kazaları sıfıra indirmek için ciddi adımlar atıldı. Burada herkesin desteğini istiyoruz, bütün işçilerimizin can güvenliğini sağlamak adına işverenlerimizin özellikle işçilerini bu belgeye yönlendirmesini ve iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.
“Firmalara örnek olmasını istiyoruz”
Bu uygulamanın tüm firmalara örnek olması gerektiğini belirten inşaat idari koordinatörü Ekrem Güneştekin, “Mesleki yeterlilik belgesi ocak ayından itibaren zorunlu hale geldiği için MSM yetkililerini kendimiz çağırdık. Ustalarımıza mesleki yeterlilik belgesi verilmesi için müracaatta bulunduk. Bu tür uygulamaların bütün firmalara örnek olmasını istiyoruz. İnşallah diğer firmalarımız da bu konuda duyarlı olurlar.” ifadelerini kullandı.
Belgenin işverenler ve bireyler için birçok faydası olduğunu belirten MSM yetkilisi Ali Kaya ise şunları söyledi: “Bu belge hem bireyler için hem işverenler için faydalı. Bireyler, ulusal yeterlilikler yaygın ve enformel öğrenmenin tanınmasına imkân verdiği için, kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabiliyor. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir. İşverenler ise mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmekte ve teşvik imkânlarından yararlanabilmektedir. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu belgeye sahip olmak isteyen ustalar 800 TL gibi bir ücret ödeyip belgelerini alabiliyor.”
Mesleki yeterlilik sınavına giren ve alacağı belge ile istediği şirkette çalışabileceğini kaydeden kalıpçı ustası Uğur Çağlayan, “Bugün mesleki yeterlilik sınavına girdik. Bu belgeyi alabilirsek birçok şirkette istediğimiz gibi çalışabiliriz.” dedi. (İLKHA)