Piyasanın önde gelen faaliyetleri Toptan ve Perakende Ticaret, İmalat ve İnşaat sektörlerinde yer almakta iken Batman’da İnşaat, İmalat ve Toptan ve Perakende Ticaret sektörlerinde yer aldığı açıklandı.
Türkiye genelinde 20+istihdamlı işyerlerinin %10,3’ünde 286 bin 23 kişilik, Batman’da 20+ istihdamlı işyerlerinin %5,8’inde 412 kişilik açık iş olduğu tespit edildi. Türkiye genelinde açık iş oranı %2,7 Batmanda ise açık iş oranı yüzde 1,8 olarak hesaplanmış ve Batmanda en yüksek açık iş oranına sahip sektör %4,2 ile İmalat olduğu belirtildi.
İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel), Ortacı/Ayakçı (Tekstil)’dir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Takım Çalışması, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe, Fiziki ve Bedensel Yeterlilik olduğu ve İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok Akraba-eş dost ve İŞKUR aracılığı ile aradığı tespit edildi.
Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %18,5’inde 464 bin 52 kişinin temininde güçlük çekilmekte iken Batmanda 20+ istihdamlı işyerlerinde %13,9’unda 69 kişinin temininde güçlük çekildiği, Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Makineci (Dikiş), Remayöz Makinesi Operatörü/Remayözcü (Düz Örme Hazır Giyim), Ring Makineci, Elektrik Teknisyeni ve Tuğla İmal İşçisi meslekler olduğu ortaya çıktı.
Türkiye genelinde 20+istihdamlı işyerlerinde 650 bin 849 kişilik Batman’da ise bin 16 istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 4,6 oranında artmasını öngörürken, en fazla istihdam artışı beklenen sektörler İnşaat, İmalat ve Eğitim’dir. Makineci (Dikiş), Şoför (Yolcu Taşıma) ve Remayöz Makinesi Operatörü/Remayözcü (Düz Örme Hazır Giyim)mesleklerinde istihdam artışı beklenirken, Isı Yalıtımcısı, Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik) Ve Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanımesleklerinde istihdam azalışı beklendiği tespit edildi.
Kaynak: HÜR24 Haber