Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesini içeren kanun tasarısının TBMM genel kurulunda kabul edilmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.
Müftülere resmi nikâh kıyma yetkisini de içeren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ile birlikte nikâh kıyabilecekler arasına il ve ilçe müftüleri de eklenmiş oldu.
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, çözüm odaklı bu tasarının bazı kesimleri rahatsız ettiğini belirtti. Ergin, "Özellikle kadın hakları açısından son derece önemli bir düzenleme olan müftülere nikâh yetkisini içeren kanun tasarısının tartışmalara rağmen TBMM’den geçmesi memnuniyet verici bir gelişmedir." dedi.
Tasarının TBMM gündemine geldiği günden beri bazı kesimler tarafından yanıltıcı ve gerçeği yansıtmayan bilgilerle kamuoyunun kafasının karıştırılmaya çalışıldığına dikkati çeken Ergin, "Bu düzenlemeyle belli kesimlerin Müslüman toplumun içinde yaşadıklarını unutmuş olarak, hâlâ din adamlarına karşı bir duruş sergilemeleri üzücü bir durumdur. Din adamlarının da kamu görevlisi oldukları görmezden gelinmektedir. Nikâh memurlarının yaptığı işin uzmanlık gerektirmediği, basit bir kayıt altına alma işlemi olduğu bilindiği halde müftülere yönelik bu negatif tutumun işle ilgili değil, ideolojik bir yaklaşımın ürünü olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim düzenlemeyi bir soruna dönüştürenlerin sık sık medeni hukukun yanında İslam hukuku uygulamasıyla bir çift hukuklu sistemin ortaya çıkacağı yönündeki iddiaları bu ideolojik yaklaşımı bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.
"Kanunda sırf müftü kelimesinin geçiyor olması bile bazı kesimleri rahatsız etti"
"Türkiye’de hiçbir mevzuyu asli yönüyle tartışamayışımızın temel nedeni de bu ideolojik tutumun körleştiriciliğidir." diyen Ergin, şöyle devam etti: "Tasarının kabul edilmesi ile birlikte resmi nikâhla ilgili hiçbir değişiklik olmadı. Yalnızca nikâhı kıydırabileceklerin arasına müftü de eklenmiş oldu. Bu çok açık ve anlaşılır bir durumdur. Kanunda sırf müftü kelimesinin geçiyor olması bile bazı kesimleri rahatsız etti. İçeriğine bakma gereği bile duymadılar. Yıllardır her fırsatta milletimizin dini değerlerini ötekileştirme ve kavga sebebi yapmaya kalkanlar müftülerimize nikâh kıyma yetkisi verilmesi mevzusunu da kavgaya dönüştürmek için fırsat kolladılar. Neyse ki bütün bu olumsuz girişimlere rağmen TBBB genel kurulunda tasarı kabul edildi."
"Kabul edilen tasarı kadın mağduriyetlerini önlemede önemli katkı sağlayacak"
Tasarının kabul edilmesiyle resmi nikâh oranının artacağı ve kayıt altına alınmayan nikâhların azalacağını vurgulayan Ergin, şunları belirtti: "Müftülere verilen bu hakkın kadın haklarını korumaya dönük son derece işlevsel bir rol oynayacağını ve birçok sorunu çözüme kavuşturacağını ön görüyoruz. Vatandaşların nerede ve kimde nikâh kıydıracakları tamamen kendi serbest iradelerine kalmış bir husustur. Yani isteyen il ve ilçe müftülüklerinde, isteyen de belediyelerde nikâhlarını kıydırabilecektir. Bu basit gerçekliği örterek, konuyu saptırmak, milletin kafasında soru işaretleri oluşturarak konuyu bir problem haline getirmek, malum çevrelerin bildik taktiklerinden başka bir şey değildir. Kabul edilen tasarının kadın mağduriyetlerini önlemede önemli katkılar sağlayacağına inanıyor tüm halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz." (İLKHA)