Hayvan besicilerinnin, aşırı sıcaklıklardan dolayı dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Veteriner Mehmet Temiz, aşırı sıcaklarda yapılması gerekenler, sıcaklardan bulaşan hastalıklar ve alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.
Aşırı sıcaklardan dolayı hayvanlara bulaşan hastalıklara değinen Temiz, “Sıcaklarda güneş çarpmasıyla hayvanlarda bayılma, sarılık hastalığına yakalanmasıyla kene ve bitlerin artması, sıcaklardan dolayı kirli suları içmesiyle birçok hastalığa yakalanması örneğin canzer ve faşyole (karaciğer kelebeği) hastalıklarına yakalanmasıdır. Sıcaklardan çok etkilenen hayvanlar özellikle oğlaklar, kuzular, keçiler,buzağılar, civcivler ve benzeri yavru hayvanlar sıcaklara hiç tahammülleri ve dayanma güçleri yok.” dedi.
Sıcaklarda alınabilecek önlemleri anlatan Temiz, “Hayvan ağır gebe ise aşırı sıcaklar nedeniyle önlem alınmazsa ya düşük ya da doğmayan yavrusuyla ölümüne sebebiyet verebilir. Aşırı sıcaklarda hayvanlar serin yerlere götürülmesi gerekir. Hayvanların önünde temiz su 24 saat hazır bulundurması gerekir. Aşırı sıcaklarda hayvanlara ya hiç yem yerilmemesi gerekir ya da verilirse de azar azar verilmesi gerekir. Hayvan sıcaklardan korunması için C vitamin ilaç tavsiye edilir. Bu ilaç su, yem ya da ine olarak kullanılabilir. Aşırı sıcaklardan dolayı artan yılan ile akrep sokmalarına karşılık besiciler atropin ve antihistamin ilaçlarını hazır bulundurması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Bilinçsiz besicilerin yapmış oldukları bazı yanlışlara değinen Temiz, “Bilinçsiz besicilerin yaptığı yanlışlardan bir tanesi bol bol yem vermeleridir. Böylece hayvanın iştahsız kalmasına neden oluyorlar. Bazılarının da hayvanları yıkaması, hayvana çok zarar veriyor. Bu da hayvanda sarılık hastalığına sebebiyet veriyor.” ifadelerini kullandı. (M.Sait Çelik - İLKHA)