Batman'ın Kozluk ilçesinde öğretmenlere yönelik 'Eğitim Koçu' etkinliği düzenlendi.
29 Ekim Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Toprak, İlçe Emniyet Müdürü Tuncay Taşkaya, Milli Eğitim Şube müdürleri Oku, Düşün Derneği Başkanı Serkan Ekmen ve öğretmenler katıldı.
Etkinlikte konuşan Oku, Düşün Derneği Başkanı Serkan Ekmen, iyi bir öğretmenin vasıflarına değinerek her insanın olduğu gibi öğretmenlerinde yaşam amaçlarının ve hedeflerinin olması gerektiğini dile getirdi.
Çocuk eğitiminde öğretmenlerin dikkat etmesi gereken konulara değinen Ekmen, çocuğun gönlünü kazanmanın, çocuğa verilebilecek eğitimin başlangıcı olduğunu söyledi.
Hayat amaçlarının sadece maddi ölçüde değerlendirilmesinden dolayı toplumsal duyarlılığın kaybolduğunu aktaran Ekmen, “Hep para, para, para… Daha hızlı ev alma, daha hızlı araba alma, daha çok tatile gitme. Toplumsal duyarlılığımızı kaybetmeye başladık sanki biraz. Çocuklarımıza da bunları söyleye söyleye toplumsal duyarlılıktan uzaklaştırdık. Hayat amacımız, geliyoruz 3-4 bin lira maaş alıyoruz, kazanıyoruz olmamalı. Mutlaka biraz daha ciddi adımlar atmalıyız.” dedi.
“Bizim en ulvi hayat amacımız Allah'a ibadettir”
Kur'an-a göre Müslümanların hayat amaçlarının sadece Allah'a ibadet olduğunu vurgulayan Ekmen, “Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de Zariyat Suresi 56. Ayette, 'Ben İnsanları ve Cinleri sadece bana ibadet etsinler diye yarattım.' Ya da En'am suresi 162. Ayette, Deki; 'Namazım, ibadetlerim, ölümüm ve hayatım âlemlerin Rabbi olan Allah içindir' diyor. Bizim en ulvi hayat amacımız bu. Rabbimizin rızasını kazanıp cennete gitmek. O yüzden mesleğimizi seçerken, işimizi yaparken Müslüman isek eğer hangi işi yaparsam acaba cenneti kazanırım? Cennete nasıl kolay yoldan gidebilirim? O çocuklar beni cennete götürecek bir araç olabilir mi? Diye de düşünmek belki de çok çok önemli olabilir.'' ifadelerini kullandı.
“Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yoktur”
Her insanın olduğu gibi öğretmenlerin de hedef ve gayelerinin olması gerektiğini belirten Ekmen, kişinin nereye gideceğini bilmemesi durumunda hangi yoldan gittiğinin de hiçbir öneminin olmadığını söyledi.
Ekmen konuşmasının devamında, “Hayat amacımızı bilmiyorsak, hedeflerimiz yoksa hangi yoldan gittiğimizin, hangi okulda okuduğumuzun, hangi mesleği yaptığımızın, hangi şehirde yaşadığımızın, gelecekte hangi şehirde yaşayacağımızın, hangi işleri yapacağımızın, hangi kitapları, dergileri okuduğumuzun, sosyal medyada ne paylaştığımızın, ne okuduğumuzun hiçbir önemi yok. Önce hayat amacımızın ne olduğuna bakmalıyız. Hayat amacımız, hayallerimiz, hedeflerimiz bizim dinamiklerimizdir, yakıtlarımızdır. Bizi diri tutar.” şeklinde konuştu.
“Kitap okuma karnemiz çok düşük”
İyi bir öğretmenin kitap okuma kurdu olması ve kitap okumaya ehemmiyet göstermesi gerektiğini dile getiren Ekmen, ülke olarak kitap okuma karnemizin çok düşük olduğunu kaydetti.
Ekmen, son olarak şunları söyledi: “İyi bir öğretmenin kitap okumayı öğretmek ve sevdirmek zorunda olduğunu düşünüyorum. O yüzden her birimiz, sınıfa her hafta elimizde farklı bir kitapla girmek zorundayız. Çünkü kitap okumayla ilgili bizim karnemiz çok düşük. Almanlar günde ortalama 23-24 dakika kitap okuyor. Japonlar 22-23 dakika kitap okuyor. Okumaya, kitaba verdikleri paralar, Norveç 137 dolar ayırıyor sanırım. Türkiye'de ne kadar biliyor musunuz? Türkiye'de 1 günde ortalama kitap okuma süresi 12 saniye. Hadi biraz daha yükselmiş diyorlar, 1 dakika olsun. 23 dakika nerde, 1 dakika nerde? O yüzden bizim okumaya gereken önem ve ehemmiyeti vermemiz lazım. Çocuklarımıza da mutlaka bunu öğretmemiz lazım. O yüzden bir öğretmen kitap kurdu olmak zorundadır.”
Yapılan konuşmasın ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Toprak, Ekmen'e bir plaket takdim etti.
Etkinlik, Ekmen'in imzalı kitaplarını katılımcılara vermesiyle son buldu. (İLKHA)