Camilerin şehir merkezlerinin en güzel yerlerinde olması gerektiğini söyleyen alim ve STK’lar, günümüzde camilerin bodrum katlarına hapsedilmesinin üzüntü verici olduğunu söylediler.
Müslüman bir toplumda camilere gereken önemin verilmediğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek ve Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, son yıllarda şehir planları yapılırken camilere yer tahsisinin yapılmadığını ve camilerin bodrum katlarına hapsedilmeye çalışıldığını söylediler.
Camilerin bodrum katlarına hapsedilmesinin doğru olmadığını söyleyen İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, “Özellikle son zamanlarda, hususen Batman’ımızda camilerimizin bodrumların izbelerine hapsedildiğine şahitlik ediyoruz. Doğrusu bu çok üzücü bir durumdur. Çünkü tarih boyunca Müslüman toplumların olduğu yerlerde camiler hep merkez olarak yer almıştır. Çünkü cami Müslümanların kalbinde, nezdinde büyük bir öneme sahiptir. Cami dinimizin önemsediği bir mekândır. Camiler Allah’u Teâlâ’nın evleridir.” dedi.
Yeryüzündeki bütün camilerin Kabe’nin birer şubesi olduğuna işaret eden Şimşek, “Nasıl ki Mekke’de önce Kabe inşa edildi ve ondan sonra Kabe’nin Rabbine iman eden insanlar Kabe’nin etrafında bir şehirleştirme yoluna gittiyse, şehir Kabe’nin etrafında oluştuysa, İslam medeniyeti bu şekilde başladıysa ve Peygamber Efendimiz (sav) Medine’ye hicret ettiği zaman nasıl ilk önce mescidi inşa edip ondan sonra Medine devleti Peygamber Efendimizin mescidi etrafında şehirleştiyse aslında İslam toplumunun her yerinde bunun böyle olması lazım. Yani cami, mescitler Müslüman memleketlerinde merkezi oluşturması lazım. Şehir medeniyetinin sembolü olan bu camilerimizin şehir merkezinin en güzide ve güzel yerde yer alması gerekir.” diye konuştu.
“Şehirlerimizde camilerimizin bodrum katlarına hapsedilmesi dinimize verdiğimiz değerin bir göstergesidir”
Şehirlerin camilerin etrafında oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şimşek, günümüzde camilere gereken önemin verilmediğini kaydetti.
Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “Maalesef şehirleşme yapıldığında bugünün şartlarında bakıyoruz ki, camilerimiz hesaba katılmıyor. Yeraltı, imar projeleri hazırlanırken parkından, bahçesinden, oyun alanları gibi her şey düşünülüyor, ama maalesef cami düşünülmüyor. İnsanlar sonradan evlerin bodrum katlarında inşa edilen camilerde dini ihtiyaçlarını görüyor. Bu bizim dinimizden ne kadar uzak kaldığımızın, yabancılaştığımızın bir sembolüdür. Bu acı bir durumdur. Şehirlerimizde camilerimizin bodrum katlarına hapsedilmesi dinimize verdiğimiz değerin bir göstergesidir.”
“Camiler en güzel mekânlar olarak şehrimizi süslemesi lazım”
Camilerin şehirlerin en güzel yerlerinde inşa edilmesi için projelerin üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “İttihad olarak bir çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki; Müslüman bir toplumuz, Müslüman bir toplumun olduğu yerde onun mabedi de ona layık olan yerlerde, mekânlarda olması lazım. Camilerimizin bodrumlara hapsedilmemesi lazım. Şehrimizin en güzel yerinde Müslümanların rahatça ulaşabileceği mekanlar olarak şehrimizi süslemesi lazım. Camiler eğer bugün bodrumlara hapsedilmişse dinimize değer vermediğimizin göstergesidir. Bugün Hıristiyan bir toplumda bunu göremezsiniz. Yahudi bir toplumda havralarının bodrum katlarının altlarına gizlendiğini siz şahitlik edemezsiniz. En güzel mekanları kilise, havra olarak kullanıyorlar. Bu şekilde dinlerine önem verdiklerini gösteriyorlar. Bizlerde bunu yapmamız gerekir. Özellikle Batman’ımızda şehirleşmenin kaydığı bölgelerde maalesef camilerin olmadığına şahitlik ediyoruz. Yetkililerin camilerimizi en güzel yerde inşa etme hususunda projeler üretmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Camiler artık bir kültür merkezi olarak da düşünülmelidir”
Camilerin en güzel şekilde sosyal alanlarıyla şekillendirilmesi gerekirken, bodrum katlarına hapsedilmesinin üzüntü verici olduğunu vurgulayan Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, camilerin bodrum katına hapsedilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.
Aydın, “Camilerimiz, şehirlerin dokusuna ve nüfus yoğunluğuna uygun, kadın, çocuk, engelli, yaşlı bireyleri göz önüne alınarak planlanmalıdır. Camiler artık bir kültür merkezi olarak da düşünülmelidir. Camilerimizin çevresi, okuma salonları, düşünce merkezleri, aşevleri ve benzeri müesseseleriyle şekillendirilmesi gerekirken, camilerin bodrum katlarına hapsedilmesi üzüntü vericidir. Kesinlikle camilerimiz bodrum katlarına hapsedilmemelidir. Bu konuda İslami STK'ların ve yerel yönetimlerin çabalarına her türlü destek verilmelidir.” açıklamasında bulundu.
“Batman’da onlarca camiye ihtiyaç var”
Batman merkezde 126 cami ile 34 mescid, bu cami ve mescit içinde 40'tan fazlasının bina altı cami ve mescitler olduğunu aktaran Aydın, “Ayrıca 400 bini aşkın nüfusa sahip Batman merkezde onlarca camiye daha ihtiyaç var. Nüfusu milyonlara ulaşan şehirlerde camilerimiz, kendisinden beklenen fonksiyonlarını yeterince icra edememektedir. Bu nedenle dini ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami modelinin geliştirilebilmesi her geçen gün ehemmiyetini artırmaktadır.” dedi.(İLKHA)