Gercüş’e bağlı bin nüfuslu Kırkat köyü sakinleri, köylerinde sağlık ocağının olmadığını, çöp sıkıntısı çektiklerini ve yollarının bozuk olduğunu öne sürerek yetkililerden hizmet beklediklerini belirttiler.
Gercüş (Kercose) ilçesine bağlı Kırkat (Kırkate) köyü ve köye bağlı Konak (Kasrıke) ile Öteyaka (Kiryase) mezralarının hizmet adına birçok konuda sıkıntıları var.
Köydeki sorunlarla ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan Kırkat köyü sakinleri, yetkililerden hizmet beklediklerini söylediler.
“En büyük sorunumuz sağlık, yol ve çöptür”
Köy muhtar azası Necmettin Gündüz, köy ve bağlı mezarların sorunlarının sağlık, yol ve çöp olduğunu söyledi. Gündüz, “Köy ve mezralarımızın yol sorunları içindeki yollar tek değildir. Kırkat’an Midyat’ta giden 20 kilometrelik yolumuz hiç asfalt görmemiş. Köyümüzün bir başka sorunu köyümüzde çöp konteynerlerinin olmayışıdır. Çöp sorunundan dolayı bazı yerlerden kokudan geçilmiyor. Hayvanlar çöpü yiyip hastalanıyorlar. Çoğalan sivrisinekler de köyümüzün olumsuzlukları arasındadır. Yetkililerden sivrisinekler için de acilen bir çözüm bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Köy ve mezralarında hiçbir zaman sağlık hizmeti görmediklerini ileri süren Gündüz, “Yaklaşık 10 sene önce yetkililerden sağlık ocağı için talepte bulunduk ancak daha bir sağlık ocağımız yok. Bizlere acilen bir sağlık ocağı şarttır. Herkesin aile hekimi Gercüş’tedir. Bir iğne yapmak için de Gercüş’e kadar gitmemiz gerekiyor. Bazı hastalarımız yatalak olduklarından ilçeye gidene kadar çok sıkıntılar görüyor. Sağlık dışında da Kırkat ve bağlı iki mezrada kışın hep çamur olduğunda köylümüz çok sıkıntılar görüyor. Yazın toz, kışın da çamurdur. Köyün içinin parke taşlarıyla yapılmasını istiyoruz.” dedi.
“Köyümüzün yol sorunu hiç bitmedi”
Köylerindeki yol sorunundan kaynaklanan sıkıntıları anlatan Kırkat Köyü sakinlerinden Musa Kardaş, “Köyümüzün yol sorunu hiç bitmedi. 10 yıldan fazladır bir hafta sonu devletin araçlarıyla işçilerin parasını vererek kendi imkânlarımızla yolumuzu yapmaya çalıştık. O kadar uğraş ve çabalardan sonra gene olmamış yaptığımız yolda araçlar geçemiyor. Tarladaki mahsullerimizi veya ev malzemelerini aldığımız zaman araçlarla gidebildiğimiz yere kadar götürüp sonrasında hayvanlarla ya da kendi sırtımıza atıp evimize taşıyoruz. Köyde bir inşaat yapıldığı zaman inşaat malzemelerini köyün aşağısına kadar kamyonetle sonrasında traktörle köyün bir kısmına en sonda da kendi sırtımızda taşıyarak varabiliyoruz.” diye konuştu.
“Yetkililer ilgileneceklerini belirttiler, ancak hiçbir girişimde bulunulmadı”
En büyük sıkıntılarından bir tanesinin de çöp konteynerlerin olmaması dolayısıyla köylülerin her yere çöp atması olduğunu belirten Kardaş, “Köyümüzün her tarafında çöpler var. Bu konuda yetkililerin yardımlarını bekliyoruz. Köyde köylülerin çöplerini atabileceği bir yer yapılsa veya köyün belirli yerlerine çöp konteynerleri bırakılsa köyümüz ve mezralarımızda böyle sıkıntılar görmeyiz. Sağa sola çöpleri atmak zorunda kalan köylülerin hayvanları özellikle çöplerin içinden bulunan çocuk bezlerini yiyip ya hastalanıyor ya da ölüyorlar. Bu çok vahim bir durumdur. Bu konuda iki defa Gercüş Kaymakamının yanına giderek dilekçe verdik. İlk gidişimde konuyla ilgileneceklerini söyleyerek çöp için köy içinde bir yer kazacaklarını belirttiler. Ancak hiçbir girişimde bulunulmadı. Daha sonraki gidişlerimde ise ilgilenmediler.” ifadelerini kullandı.
“Yolumuz için bir çözüm getirmelerini bekliyoruz”
Yol sorunları olduğundan hayvanlarla mahsullerini taşıdığını belirten Mehmet Sait Kardaş ise şunları söyledi: “Yolumuz olmadığından tarladan kestiğimiz mahsullerimizi eşeğe bindirip eve götürüyoruz. Bazen eşekle yükümüzü taşırken düşüyoruz. Bir seferinde düşerken elim kırıldı. Çoğu zaman tarladan topladığımız kavunlar eşeğin sırtından düşüp kırılıyorlar. Yetkililerden biran önce yolumuz için bir çözüm getirmelerini bekliyoruz.” (M.Sait Çelik – İLKHA)