Kayıt dışı tüketim nedeniyle ihtiyacın çok üzerinde bir tüketimin olduğunu söyleyen Dicle EDAŞ Genel Müdürü, israfın önlenmesi durumunda 5 milyar TL israfın ortadan kalkacağını belirtti.
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Batman’da yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltılı programda bir araya gelerek 2017 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Toplantıda Karagüzel'in yanı sıra; Dicle EDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, DEPSAŞ Batman İl Müdürü Serhat Öztürk, İl Müdürü Yusuf Acar, ilgili şube yöneticileri de hazır bulundu.
Toplantıda çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak olmak üzere toplam 6 ilde hizmet verdiklerini söyledi.
Yaklaşık 8 milyon nüfusu bulunan bu illerde yaklaşık bir milyon 750 bin aboneye hizmet verdiklerini ifade eden Karagüzel, 2013 yılında devraldıkları zaman 19 buçuk milyar civarında bir elektrik tüketimi söz konusuyken, 22 milyar 500 milyon kilovatsaatlik bir tüketimle 2017 yılını kapattıklarını vurguladı.
Elektrik tüketim artışının söz konusu olduğunu kaydeden Karagüzel, “Devraldığımız zaman yüzde 76’larda olan kaçak-kayıp oranımızı da yüzde 65’ler de kapattık. İlk devraldığımız zaman yıllık 110, 117 ve 170 milyon civarında bir yatırım söz konusuyken, 2017 yılında bütün şirket genelinde yaklaşık 366 milyonluk 6 ay içerisinde yatırım gerçekleşmemiz olacak. Yine devraldığımız zaman şirketimizde 3 bin 380 personel çalışmaktaydı, 5 bin 750 personelle bu bölgede en fazla istihdam sağlayan şirket olma özelliğine sahibiz.” dedi.
“Türkiye’deki gerçekleşen kayıp-kaçağın 3’te biri bölgemizdeki kayıp-kaçaktan oluşmaktadır”
Kaçak-kayıp oranlarında ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu dile getiren Karagüzel, “Bu Batman ili için de geçerlidir. 2013 yılında yüzde 77’lerde olan kayıp-kaçak oranı bu yılı yüzde 69 ile kapattık. Ciddi bir düşüş söz konusudur. 2016 yılı sonunda yüzde 67,88 oranında Dicle bölgesinin kaybı varken, yüzde 15,6 bütün Türkiye genelinin kaçak kaybı söz konusuydu. Eğer Dicle bölgesinde bu şekilde bir kayıp-kaçak olmasa Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 10 civarında bir kayıp-kaçak gerçekleşecek. Yani bütün Türkiye’deki gerçekleşen kayıp-kaçağın 3’te biri bölgemizdeki kayıp-kaçaktan oluşmaktadır.” diye konuştu.
“Bölgemizde kayıt dışı tüketimden dolayı ihtiyacın çok üzerinde bir tüketim söz konusudur”
Dicle bölgesinde abone başına düşen elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasının 2 buçuk katı civarında olduğuna dikkat çeken Karagüzel, “Bugün Türkiye’de abone başına olan tüketim 550 kilovatsaat iken, bu tüketim bölgemizde bin 318 kilovatsaattir. Bölgemizde meskenlerde ortalama elektrik tüketimi Türkiye’nin ortalama elektrik tüketiminin yaklaşık 5 katıdır. Bölgemizde kayıt dışı tüketimden dolayı ihtiyacın çok üzerinde bir tüketim söz konusudur. İhtiyaçtan çok daha fazla tüketim olduğu için bölgemizde yaklaşık 12 milyar kilovatsaat civarında tasarruf edilebilir bir enerji söz konusudur. Bugünkü rakamlarla karşılığı da 5 milyar TL civarındadır.” ifadelerini kullandı.
“İsraf önlenebilirse 5 milyar TL’lik israf ortadan kalkar”
Türkiye’nin önde gelen 3 büyük barajının ürettiği elektrik toplamının Dicle bölgesindeki tüketilen kayıp-kaçak enerjiyi karşılayacak miktarda olmadığını belirten Karagüzel, devamında şunları söyledi: “Kayıp-kaçak oranında bölgemiz, diğer bölgelerden çok daha fazladır. Dicle EDAŞ’ta israf önlenebilirse, yıllık elektrik tüketimi 12 milyar kilovatsaat tasarruf edilir ve Türkiye için 5 milyar TL’lik israf ortadan kalkmış olur. Dicle EDAŞ’ta israf önlenebilirse, Keban ve Karakaya Barajlarının yıllık ürettiği toplam elektrik miktarı kadar elektrik israfı ortadan kalkmış olur. Dicle bölgesinde yaz ve kış aylarında elektrik tüketimi çok ciddi bir şekilde artmaktadır. Ekim 2017 yılı sonunda günlük 39,7 milyon kilovatsaat olan elektrik tüketimi, kış aylarındaki aşırı israfa bağlı olarak yüzde 75 artarak aralık 2017 sonlarında günlük 69,4 milyon kilovatsaat seviyesine ulaşmıştır.”
“Batman’da kaçak oranı yüzde 66’lara inmiş durumda”
2018 yılında şirket genelinde yaklaşık 400 milyarlık bir yatırım yapma öngörülerinin olduğunu aktaran Karagüzel, Batman ilindeki çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Batman ilinde 2013 yılında devraldığımız zaman bir milyar 580 milyon kilovatsaat bir tüketim söz konusuyken, şu anda bir milyar 840 milyon kilovatsaatlik gerçekleşen bir tüketimimiz var. Yüzde 70’lerde devraldığımız kaçak oranı, 2017 yılı sonu itibariyle yüzde 66’lara inmiş durumda. Batman’da yaklaşık 130 milyon civarında devraldığımızdan beri yapmış olduğumuz yatırım söz konusudur.” (İLKHA)