Lütfen bekleyin..



Elektronik ticaret hakkında esnafa uyarı

22 Şubat 2018, 10:40 - Okunma: 3308

Batman Ticaret İl Müdürü Kalkan, esnafın ceza almaması için 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi' hakkındaki kanuna riayet etmeleri gerektiğini hatırlatarak uyarıda bulundu.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkındaki kanun ve bağlı yönetmeliklere hassasiyet gösterilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, esnafların ceza almamaları için uygulamaların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Kalkan, "Esnafın, 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi' hakkındaki kanun ve bağlı yönetmeliklere dikkat etmeleri yaptıkları ticaret kadar önem arz ediyor." dedi.  

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajans'ına (İLKHA) açıklamalarda bulunan Kalkan, Tüccar ve esnafların mallarını veya hizmetlerini satmak pazarlamak adına iletişim araçlarını kullandığını belirterek, "Ancak bunlar yapılırken tüketicilerin hassasiyetlerini de hesaplamaları gerekir. Gerçek veya tüzel kişilerin, mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak veya bunları başkaları adına yapmak amacıyla SMS, e-posta ve telefon araması gibi yöntemlerle, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik ve ticari amaçla hareket eden kişilerin, tüketicilere gönderilen iletilerden söz ediyoruz." dedi.

"İletiyi gönderen tarafından usul ve şekil şartlarına uygun onay alınmış olmalıdır"

Mevzuata uygun ticari elektronik iletilerinden örnek veren Kalkan, "Ticari elektronik ileti gönderilmeden önce, iletiyi gönderen gerçek veya tüzel kişi tarafından, ticari iletişim yönetmeliğindeki usul ve şekil şartlarına uygun olarak onay alınmış olmalıdır. Ticari elektronik iletinin içeriğinde, iletiyi gönderen gerçek veya tüzel kişinin tanıtıcı bilgileri ile iletişim bilgilerine yer verilmelidir. Ticari elektronik iletinin içeriğinde kolay ve ücretsiz olacak şekilde reddetme imkânı sunulmalıdır." şeklinde konuştu.

"Alıcının elektronik iletişim adresine ileti gönderilerek onay talebinde bulunulamaz"

Onaya ilişkin hususları belirten Kalkan, şöyle konuştu: "Onay, ticari elektronik ileti gönderilmeden önce alınmalıdır. Onay, yazılı olarak alınabileceği gibi her türlü elektronik iletişim aracıyla da alınabilir. Alıcının elektronik iletişim adresine ileti gönderilerek onay talebinde bulunulamaz. Onayın, usulüne uygun olarak alındığını ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıya aittir. Onay, reddetme hakkı alıcı tarafından kullanılıncaya kadar geçerlidir."

"Alıcının onayının aranmayacağı bir takım durumlarda mevcuttur"

Alıcının onayının aranmayacağı durumlar hakkında da bilgi veren Kalkan, "Alıcının onayının aranmayacağı bir takım durumlarda mevcuttur. Buna göre ilk olarak; eğer alıcı kendisiyle iletişime geçilmesi için iletişim bilgilerini hizmet sağlayıcıya vermişse, yalnızca temin edilen mal veya hizmetle ilgili olmak üzere, bunlara ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik olarak gönderilecek olan ticari elektronik iletiler için alıcının onayı aranmayacaktır. Örneğin; tüketici bir araba almışsa ve iletişim bilgilerini satıcıya vermişse, satıcı aracın bakımına ticari elektronik ileti olarak tüketiciye gönderebilecektir. Ancak yine de kurallar çerçevesinde olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Üyenin onayı olmaksızın ticari elektronik ileti gönderilebilir"

"Devam eden abonelik, üyelik durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile hizmet sağlayıcının bilgi verme yükümlülüğü kapsamında göndereceği iletiler için önceden onay alınmasına gerek yoktur." diyen Kalkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bu tür bilgilendirmelerde herhangi bir mal veya hizmet özendirilemez ve tanıtımı yapılamaz. Örneğin; alıcı bir spor salonuna üye ise, bu üyelik ile ilgili borç hatırlatma, giriş-çıkış saatlerinde değişiklik gibi hususlarda üyenin onayı olmaksızın ticari elektronik ileti gönderilebilir. Fakat bu iletilerde üyeye konu dışındaki hizmeti pazarlamasında bulunulamayacaktır. Son olarak; sermaye piyasasına ilişkin mevzuata göre aracılık faaliyetinde bulunan şirketler tarafından müşterilerine bilgilendirme amacıyla gönderilen iletiler için de onay alınması gerekmemektedir."

"Kısa mesajlar iletiyi gönderenin tanıtıcı bilgilerine yer verilmeli"

Tanıtıcı bilgiler ile iletişim bilgilerine ilişkin hususlara dikkat çeken Kalkan, "Kısa mesaj yoluyla gönderilen ticari elektronik iletilerde, iletiyi gönderen; tacir ise MERSİS numarasına, esnaf ise ad-soyad ve T.C. kimlik numarasına yer verilir. Diğer elektronik ortamlardan gönderilen iletilerde yukarıdakilere ek olarak tacirler için ticaret unvanına yer verilir. Ticari elektronik iletilerde, hizmet sağlayıcının telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresinden birine yer verilir." şeklinde konuştu.

"Ret bildirim imkânı hizmet sağlayıcı tarafından alıcıya sunulmalıdır"

Reddetme hakkına ilişkin hususlar hakkında bilgi veren Kalkan, Gönderilen her ticari elektronik iletide ret bildirim imkânı hizmet sağlayıcı tarafından alıcıya sunulmalıdır. Alıcı, istediğinde hiçbir gerekçe göstermeden reddetme hakkını kullanabilir. Ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderiliyorsa, ret bildirim imkânı da aynı iletişim kanalıyla sağlanmalıdır. Hizmet sağlayıcı, alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiğine ilişkin talebinin kendisine ulaşmasını müteakip üç iş günü içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Şikâyetin geri alınması mümkün değildir"

Son olarak kalkan, şunları söyledi: "Tacirler ile esnaf ve sanatkârlara gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması zorunlu değildir. Ancak bu iletilerde ticari elektronik ileti içeriğinde bulunması gereken tanıtıcı bilgi ve reddetme hakkı gibi hususların yer alması gerekmektedir. Ayrıca tacir ve esnafların reddetme hakkını kullanması halinde onayları alınmadan ticari elektronik ileti gönderilemez. Onaysız ticari elektronik ileti şikâyetinde bulunan alıcının daha sonra bu şikâyetinden vazgeçmesi ve şikâyetini geri alma talebinde bulunması inceleme yapılmasına ve idari para cezası uygulanmasına engel teşkil etmez. Şikâyetin geri alınması mümkün değildir." (İLKHA)

Ekonomi Bakanlığından teşvik açıklaması


Ekonomi Bakanlığından teşvik açıklaması

Ekonomi Bakanlığından teşvik açıklaması

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesi’nin 9. Olağ..
Batman Valiliği, 2024 yılı Tüketici Hakları ve Denetim Faaliyetleri Raporu’..
Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, özellikle son günlerde a..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO), üyelerinin ticari ilişkilerini ge..
Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Fethi Tutumlu, yapılan yeni maaş zammı..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, ülke geneli..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=